Itt vagy: » Hírek » Korszerű megyei kórház Háromszéken

Korszerű megyei kórház Háromszéken

2016. január 11., hétfő

December 21-én, hétfőn a megyei önkormányzat vezetői a sajtó munkatársaival együtt tekintették meg a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban zajló munkálatok eredményeit.

December 21-én, hétfőn a megyei önkormányzat vezetői a sajtó munkatársaival együtt tekintették meg a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban zajló munkálatok eredményeit. A kórház felújítását képező projekt két nagy részét, az eszközbeszerzést teljes egészében, az építkezést már 80 százalékban sikerült elvégezni, így a teljes munkálat kivitelezése ez év végéig eléri a 90 százalékot.

„A kivitelezés viszonylagos késése a közbeszerzési eljárás bonyodalmainak tudható be. Az építkezés nem olyan, mint egy patikamérleg, számos előreláthatatlan probléma adódik.”  - fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.  Az elkövetkezőkben európai bizottsági jóváhagyással országos szinten minden EU-s pályázat kivitelezésének határidejét 2016. június 30-ig meghosszabbították, így jövő évben a megyei önkormányzat saját költségvetéséből fogja az elmaradt tízszázaléknyi részt, 5.250.000 lej értékben megvalósítani.

A korszerűen felszerelt kardiológia osztály megtekintésekor Tamás Sándor elmondta: „Célunk a háromszéki egészségügyi rendszer korszerűsítése. 2010 óta, amióta Cseke Attila miniszter decentralizálta a kórházakat Kovászna megyében jobb az egészségügyi rendszer működése, koherensebbé vált. Azáltal, hogy a menedzsmentet itthon választjuk meg, hatékonyabban tudunk dolgozni és gazdálkodni az anyagi és lehívott forrásokból. Az évente több tíz ezer beteg ellátását biztosító megyei kórház mellett fontos a baróti, kézdivásárhelyi és kovásznai egészségügyi központok, valamint a vidéki orvosi rendelők korszerűsítése és fenntartása is. Mi ezt helyi forrásból oldjuk meg, mert a központi költségvetés nem oldja meg a fennálló problémákat. A kórház jó menedzsmentjének köszönhetően az ott dolgozó 29 rezidens orvosnak az elmúlt hónapban 18-nak sikerült ösztöndíjat biztosítani kormányprogramból. Saját erőnkből és külföldi forrásból azon dolgozunk, hogy kedvező feltételeket teremtsünk, ahhoz, hogy haza jöjjenek, vagy itthon maradjanak.”

András-Nagy Róbert, a kórház menedzsere elmondta, a különböző osztályok elhelyezésének tekintetében is lesznek változások: az alagsorban a sürgősség és a röntgen, a földszinten a szülészet, a járó beteg rendelők, irodák és laboratóriumok kapnak helyet, az első emeleten az intenzív terápia osztály, a műtőblokkok és ortopédia, a második emeleten a sebészet, a harmadikon pedig a kardiológia és nőgyógyászat kap helyet. A negyedik szinten a szülészet és újszülött osztály, az ötödiken pedig a gyermekgyógyászat lesz. Azt szeretnék, hogy a felújítás után barátságosabb környezet fogadja a betegeket, valamint az ott dolgozókat, ezért szín világában is gazdagabb lesz az épület. A projekt másik jelentős hozadéka, hogy a kórtermekbe, műtőkbe kezelt levegő ömlik be a sterilitás, a fertőtlenítés céljából.

Teljes mértékben leszállították a kórházba az új, nyugat-európai standardoknak megfelelő orvosi műszereket, műtőasztalokat, az azokhoz tartozó felszereléseket, műtőlámpákat, amelyeknek már a tartozékait fel is szerelték, de elhelyezésre várnak az intenzív terápiás ágyak is. – tudtuk meg a műszerezést leszállító vállalat, a Vamed Románia cég igazgatójától, Besenyei Istvántól, aki arról biztosította az érdeklődőket, hogy a munkálatok befejeztével szakembereikkel felszerelik és üzembe helyezik a műszereket, valamint a kórházban dolgozókat megtanítják azok használatára.  

A 15 éve a kórházban dolgozó Bodó Judit szülészeti asszisztens megkérdezésünkre elmondta: „A korszerű felszerelés megkönnyíti a mindennapi munkánkat, és természetesen a betegek itt tartózkodását is kellemesebbé teszi. A szülészeten hűtővel, tévével, teljesen felszerelt fürdőszobával, ágyakkal és szalagfüggönnyel felszerelt kórtermek vannak. A betegek is pozitív véleménnyel vannak a felújítást illetően, még az utcán is megszólítanak barátok, ismerősök, hogy elmondják tapasztalataikat. Eddig nagyon sokszor tapasztaltuk azt, hogy más városba vagy esetleg megyébe mentek el szülni a kismamák, de a kialakított izolátornak, a külön szobának köszönhetően egyre többen jönnek hozzánk is. Úgy gondolom, hogy ami a betegek biztonságát és kényelmét illeti, hogy meg van minden a sepsiszentgyörgyi kórház szülész osztályán. December 1-től az ATLAS med programot is bevezették a kórházba, melynek köszönhetően mindent számítógépes rendszerben vezetnek, mely rendkívül megkönnyíti munkájukat.”

 

 

Hírek