Itt vagy: » Hírek » Kovászna megye a házigazdája a Let`s do it Romania nyitókonferenciájának - A Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület stratégiai partnere a mozgalomnak

Kovászna megye a házigazdája a Let`s do it Romania nyitókonferenciájának - A Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület stratégiai partnere a mozgalomnak

2018. március 23., péntek

Egy csapat önkéntesnek 2009-ben az a „furcsa” ötlete támadt, hogy egy nap alatt kitakarítják Romániát. Az ötletet, tettek követték, egy évig tartó szervezés után, 2010. szeptember 25-én 200 ezer személy az ország addigi legnagyobb önkéntes akciójába kezdett, bebizonyítva, hogy egy jól meghatározott közös cél érdekében, a helyi közösségek képesek nagy eredményt megvalósítani.

Egy csapat önkéntesnek 2009-ben az a „furcsa” ötlete támadt, hogy egy nap alatt kitakarítják Romániát. Az ötletet, tettek követték, egy évig tartó szervezés után, 2010. szeptember 25-én 200 ezer személy az ország addigi legnagyobb önkéntes akciójába kezdett, bebizonyítva, hogy egy jól meghatározott közös cél érdekében, a helyi közösségek képesek nagy eredményt megvalósítani. A mozgalom idei nyitókonferenciáját pénteken a kovásznai Fenyő szállodában tartották, ahol 37 megyéből közel 80 programvezető vett részt, a találkozó célja, hogy előkészítsék a szeptemberi hulladékgyűjtési napot.

Románia a negyedik európai uniós tagállam lett, amelyik csatlakozott a Let’s do it World mozgalomhoz. Az elmúlt évek igazi sikertörténetként könyvelhetőek el, hiszen az eddig megszervezett öt országos kampányban 1 400 000 önkéntes tevékenykedett. 2018-ban a Let’s do it Romania mozgalom stratégiai partnerének választotta a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesületet országos szinten elért kimagasló eredményeinek köszönhetően.

Égető probléma kezd lenni Romániában a hulladékgazdálkodás, fejtette ki Andrei Coșleanu, a Let’s do it Romania ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, kettős céljuk van a szemétgyűjtési akció mellett a környezettudatosságra való nevelést, a jó gyakorlatok átvételét szorgalmazzák. Remélik, hogy az idei akciókon is sikerül megmozgatni a romániai lakosságot, a mostani találkozó célja, hogy olyan helyi projektfelelősöket képezzenek ki, akik környezettudatosságra nevelő programokat indítanak a saját közösségükben. 

A nyitókonferencián előadást tartott Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója, aki ismertette a megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszert, amelyet szakmai berkekben országos szinten követendő példaként emlegetnek.

Ambrus József elmondta: „a Let’s do it Romania stratégiai partnerségre való felkérés nagy megtiszteltetés, ugyanakkor fontos visszaigazolásnak számít, hogy jól végezzük a munkánkat. Olyan összehangolt tevékenység zajlik a helyi önkormányzatok, a hulladékgazdálkodási cégek és egyesületünk között, amelynek eredményei magukért beszélnek. Addig, amíg az országban mást sem lehet hallani, mint közbeszerzési eljárási gondok, megoldatlan hulladékbegyűjtés, káosz a rendszerben, addig Kovászna megye az élen jár, ami az integrált hulladékgazdálkodást illeti. Természetesen nem azt mondom, hogy nem merülnek fel megoldatlan problémák, hiszen még csak öt hónapja indítottuk el, de annak ellenére, hogy utolsóként kezdtük el felépíteni a rendszert, országos szinten a harmadikok vagyunk, akiknél működik is”. Az egyesület minden olyan akcióban részt vállal, ami arról szól, hogy tiszta és élhető életteret teremteni a jövő nemzedéknek. „Már az év eleje óta szorosan együttműködünk a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesülettel, akikkel az iskolákban tartunk előadásokat, a lécfalvi lerakatnál pedig megmutatjuk, hogyan kell helyesen szelektálni a hulladékot, így a diákok megismerhetik, hová kerül a szelektíven gyűjtött hulladék és hogyan hasznosíthatjuk újra azt. Az idén a fő hangsúlyt a komposztálásra fektetjük, mivel ez egy olyan probléma, amivel megoldható a tárolt hulladékmennyiség csökkentése, ami egyebek mellett európai uniós elvárás is. Azért választottuk az iskolákat, mert meggyőződésünk, hogy a gyerekeken keresztül könnyebben jutunk el a szülőkhöz, és a gyerekek azok, akik, ha időben elsajátítják a hulladék gazdálkodás alapjait, reménykedhetünk abban, hogy környezetünket nem folytja meg a hulladék” – fejtette ki Ambrus József.

A Let’s do it Romania az ország legnagyobb közösségi megmozdulása, 2010 és 2017 között a kampányokan 1,4 millió önkéntes, közel 10 millió órát tevékenykedett, ezalatt országszinten közel 2,5 millió zsáknyi hulladékot gyűjtöttek össze.

Hírek