Itt vagy: » Hírek » Kovászna Megye Tanácsa kiáll a kisebbségvédelem ügye mellett

Kovászna Megye Tanácsa kiáll a kisebbségvédelem ügye mellett

2021. március 24., szerda

Továbbra is támogatják a Minority SafePack-et  

 

Kovászna Megye Tanácsa – Tamás Sándor tanácselnök előterjesztése alapján – politikai nyilatkozatot fogadott el szerdán a Minority SafePack, európai kisebbségvédelmi kezdeményezés támogatására. A megyei tanács az első önkormányzat Romániában, amely támogató nyilatkozatot fogadott el a témában.    

Mint ismeretes, az Európai Bizottság elutasította az RMDSZ és európai partnerei által kidolgozott Minority SafePack polgári kezdeményezést, amelyet szerte az unióban több mint egymillió háromszázezren támogattak aláírásukkal. Nem tudjuk elfogadni, hogy az EU ismét szőnyeg alá sepri a kisebbségvédelmi kérdést, ezért javasoltuk, fogadjunk el politikai nyilatkozatot, amellyel felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül döntését és vegye ismét napirendre a Minority SafePack javaslatait. Felkérjük az Európai Bizottságot és a Régiók Bizottságát, hogy ismét tűzzék napirendre az európai kisebbségvédelem ügyét és ezt nyomatékosítsák az Európai Bizottság felé” – mutatott rá az elnök. 

A megyei tanácsosok vitája után 25 mellette, 5 ellene szavazattal elfogadták a támogató nyilatkozatot.   

A Minority SafePack januári elutasítása számos tiltakozó reakciót váltott ki Európa-szerte, Frízföld tartomány és az Åland-szigetek kormánya nyitotta meg a sort, majd Dél-Tirol parlamentje fogadott el határozatot, hogy továbbra is támogatják az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést. Egy héttel korábban hasonló nyilatkozatot írtak alá közösen Hargita, Kovászna és Maros megye tanácselnökei, valamint a székelyföldi városok polgármesterei. 

Hírek