Itt vagy: » Hírek » Kovászna megyei elnöke van a Regionális Fejlesztési Tanácsnak

Kovászna megyei elnöke van a Regionális Fejlesztési Tanácsnak

2010. június 10., csütörtök

Mától Tamás Sándor önkormányzati vezető látja el a Regionális Fejlesztési Tanács elnöki tisztségét.

Mától Tamás Sándor önkormányzati vezető látja el a Regionális Fejlesztési Tanács elnöki tisztségét. Az egyhangú döntést a Központi Fejlesztési Régió soros ülésén hozták meg, amelyre Kovászna megyében, Sugásfürdőn került sor, június 10-én, csütörtökön.

Tamás Sándor, aki a Fehér megyei Ion Dumitrelt váltotta a fejlesztési tanács élén, elmondta a komoly összegekről szóló pályázatok esetében már a kivitelezési szerződések aláírásánál tartanak. „Fontosnak tartom, hogy Kovászna megye hangsúlyosan jelen legyen az ország legfontosabb regionális fejlesztési testületében. Az elkövetkező időszakban nagyobb figyelmet kapnak a turisztikát népszerűsítő pályázatok. A lepusztult és használaton kívüli ipari övezetek hasznosítását is támogatni fogjuk. Ilyen pályázat érkezett be Kézdivásárhelyről.” – összegezte Tamás.A Központi Fejlesztési Régióhoz az elmúlt időszakban összesen 822 pályázatot nyújtottak be, amelyekből 114 esetében már a szerződést is aláírták, 58 nem sokkal a szerződés aláírása előtt áll, 236 pedig az elbírálási eljárás különböző fázisaiban van – összegezte a pályázatok helyzetét Simoion Crețu a fejlesztési régió igazgatója. Crețu arról is beszámolt, hogy a benyújtott pályázatokból 317-et utasítottak vissza, 97 dosszié, pedig várólistán van. A különböző ágazati projektek költségvetése összesen 956 millió euróra tehető.

A központi régióban együttműködő megyék (Fehér, Maros, Szeben, Brassó Hargita és Kovászna) a fejlesztések összehangolására is hangsúlyt fektetnek. A regionális alapokból megyénkben turisztikai beruházásokat eszközölnek Sepsibükszádon és Torján, vízhálózatot bővítenének Kovásznán, Sepsiszentgyörgyön pedig modernizálnák a vasútállomást. Ugyanezen források bevonásával zajlik Kovászna Megye Tanácsának két nagy projektje is: a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház rehabilitálása, és a megyei hulladék-feldolgozó létesítése is.
 

Hírek