Itt vagy: » Hírek » Közös nemzeti ügyünk az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés

Közös nemzeti ügyünk az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés

2018. március 21., szerda

Testvérmegyék és testvértelepülések támogatását kérte Kovászna Megye Tanácsának elnöke háromszéki polgármesterekkel közösen az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés érvényességéhez szükséges egymillió aláírás összegyűjtésében. Összesen 141 magyarországi és felvidéki testvértelepülés, testvérmegye vezetőjét szólították meg levélben, azt kérve, hogy álljanak ki az erdélyi magyarokért, közösségükben gyűjtsenek támogatói aláírás

Testvérmegyék és testvértelepülések támogatását kérte Kovászna Megye Tanácsának elnöke háromszéki polgármesterekkel közösen az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés érvényességéhez szükséges egymillió aláírás összegyűjtésében. Összesen 141 magyarországi és felvidéki testvértelepülés, testvérmegye vezetőjét szólították meg levélben, azt kérve, hogy álljanak ki az erdélyi magyarokért, közösségükben gyűjtsenek támogatói aláírást.  

Célunk: európai uniós védelmet biztosítani az őshonos nemzeti kisebbségek számára. Azt kérjük, hogy az EU fordítson nagyobb figyelmet a kisebbségvédelemre, biztosítson anyagi forrásokat az anyanyelvhasználatra, ismerje el a regionális és kisebbségi nyelvek létét és fontosságát, támogassa a jó gyakorlatok átültetését. Ez a magyar nemzet, és minden európai kisebbség számára létkérdés. Erdélyben már összegyűjtöttünk 277500 ezer aláírást, de ennél többre van szükség. (…) Döntő jelentőségű lehet az ügy szempontjából, ha testvérmegyéink, testvértelepüléseink lakóit is közös nemzeti ügyünk támogatói között tudhatjuk” – fogalmazott a levélben Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A visszajelzések biztatóak, mondta el a tanácselnök, a testvértelepülések jó részén már elkezdődött az aláírásgyűjtés korábban, máshol most kezdtek el kiemelten figyelni erre a témára.

Mint ismeretes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójával (FUEN) közösen elindította a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést, a Minority SafePack-et. A kezdeményezés két feltétele közül az egyiket már sikerült teljesíteni, hét uniós tagországban kigyűlt az Európai Bizottság által megszabott kvóta, viszont még szükség van támogatókra, hogy meglegyen a szükséges egymillió aláírás.

A kezdeményezés online, a http://www.jogaink.hu oldalon, illetve a papíralapú aláírással (http://www.minority-safepack.eu/assets/downloads/forms/MSPI_Hungary_HU_v2.pdf) egyaránt támogatható.

Hírek