Itt vagy: » Hírek » Közös szociális stratégiát készít Hargita, Maros és Kovászna megye

Közös szociális stratégiát készít Hargita, Maros és Kovászna megye

2009. augusztus 27., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa augusztus 27-i, csütörtöki soros ülésén elfogadta azt a határozatot is, melynek értelmében Hargita, Maros és Kovászna megyék közös projekt keretében dolgozzák ki a három megyét átfogó szociális stratégiát. A problémák feltérképezése érdekében a három Megyei Szociális- és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság a program keretében több felmérést is készít majd, valamint a jelenleg működő szociális ellátási rendszert is összehasonlítják. lej önrésszel járul hozzá.
 

Kovászna Megye Tanácsa augusztus 27-i, csütörtöki soros ülésén elfogadta azt a határozatot is, melynek értelmében Hargita, Maros és Kovászna megyék közös projekt keretében dolgozzák ki a három megyét átfogó szociális stratégiát. A problémák feltérképezése érdekében a három Megyei Szociális- és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság a program keretében több felmérést is készít majd, valamint a jelenleg működő szociális ellátási rendszert is összehasonlítják. A stratégia elkészítésében fontos szerepet kap a humánerőforrás képzés is. A program összértéke 707 237 lej, ehhez az összeghez Kovászna Megye Tanácsa 2 711 lej önrésszel járul hozzá.

„A régió felzárkóztatásának szempontjából fontos, hogy a három megye minél több területen alakítson ki szoros együttműködést. A szociális kérdésekre mindhárom megyében komoly hangsúlyt fektetünk, így az is fontos, hogy együtt találjunk megoldást mind a fiatal, mind az idősebb korosztály szociális problémáira” – közölte Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.


A megelőzést ösztönöznék

Kovászna megye is részt vesz a Nyugati és Központi régiók pályázatában, amelynek célja, hogy a járó beteg ellátás helyett a prevenció kapjon komoly hangsúlyt. A projektben részt vesz Temes, Arad, Krassó-Szörény, Hunyad, Fehér, Szeben, Brassó, Maros, Hargita és Kovászna megye, valamint több egészségügyi intézmény és képzőközpont is. A program lehetőséget nyújt arra, hogy a résztvevő megyék mindegyikében felmérjék a vidéken gyakran előforduló egészségügyi problémákat. A betegségek részleteiről, valamint ezek megelőzéséről a helyi tanácsok hatáskörébe tartozó egészségügyi pontokon folyna felvilágosítás. Ezt a munkát nem orvosok, hanem egészségügyi munkások végeznék – őket az Országos Közegészségügyi Menedzsmentiskolában, illetve a temesvári orvosi egyetemen képeznék. Ez a megoldás nagyban csökkentené a beteggondozásra fordított összeget, hiszen költséges gyógyszerek és orvosi beavatkozás helyett a kis költségű vizsgálatok és felvilágosítások hatékonyan óvnák a lakosság egészségét.

 

Hírek