Itt vagy: » Hírek » Közösségi ünnep értékeink mentén - Orbaiszéki Forgács Fesztivál másodszor

Közösségi ünnep értékeink mentén - Orbaiszéki Forgács Fesztivál másodszor

2019. augusztus 6., kedd

Július 28-án újra Kovászna központjában szervezik meg az Orbaiszéki Forgács Fesztivált, mely térségi identitáserősítő rendezvényként indult útjára a tavaly. Az értékteremtő eseményen a X. Háromszéki Huszártoborzó hagyományőrzői is felvonulnak. 

Július 28-án újra Kovászna központjában szervezik meg az Orbaiszéki Forgács Fesztivált, mely térségi identitáserősítő rendezvényként indult útjára a tavaly. Az értékteremtő eseményen a X. Háromszéki Huszártoborzó hagyományőrzői is felvonulnak. 

Kovászna Város Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, valamint a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület a tavalyi nagysikerű esemény nyomán idén is lehetőséget kínál a helyi közösség és a turisták számára, hogy megismerjék a székely népi kultúrát, a fürdőváros értékeit, azokat a népi mestereket, akik ma is odaadással, aktívan végzik hagyományőrző tevékenységüket.

Gyerő József, Kovászna város polgármestere a fesztivál kapcsán elmondta, úgy a turisták, mint az orbaiszéki önkormányzati vezetők, a civil szervezetek képviselőinek, a kistérség polgárainak visszajelzései igazolták, hogy a 2018 júliusában, első alkalommal Kovásznán megszervezett Forgács Fesztivál elérte a kezdeményezők által kitűzött célokat: a rendezvény rendhagyó módon teremtett alkalmat a famegmunkálás hagyományos népi mesterségeinek bemutatására, valamint ápolni, éltetni, továbbadni a székely népi kultúra kincseit.

„Egyedi hangulatú közösségi élményt nyújtott a résztvevőknek az esemény, míg a turistáknak ajánlott kikapcsolódási, szórakozási lehetőség mentén közvetlen módját teremtette meg a székely életérzés megismertetésének. Idén bővítjük a résztvevők és fellépők sorát, hiszen a széki polgármesterekkel megegyeztünk abban, hogy ezentúl minden évben két orbaiszéki település egy-egy magyarországi testvértelepülését is vendégül látjuk a Forgács Fesztiválon. Ilyen módon szolgálja a fesztivál a határok fölötti kapcsolattartás, az együvé tartozás érzésének erősítését is. Az idén Pápa testvértelepülésünk, és Zágon község testvértelepülése, Kocsér falu küldöttei tisztelnek meg jelenlétükkel, és kulturális műsorral örvendeztetik meg a nagyérdemű közönséget. Bízom a II. Orbaiszéki Forgács Fesztivál sikerében. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!”—fogalmazott az elöljáró.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: „Fontosnak tartjuk, hogy a megye minden részébe olyan rendezvényeket szervezzünk, amelyek a helyi értékekre, a vidék sajátosságaira összpontosítanak, hiszen mindezek bemutatása és népszerűsítése elengedhetetlen a turizmus és a regionális marketing szempontjából. Ugyanakkor egyfajta időutazás is ez a fesztivál, a népi hagyományok bemutatásának egyik formája a széles közönség számára, ahol a gyerekek rácsodálkoznak és megismerkednek az egykori hétköznapi élet velejáróival, a szüleik, nagyszüleik pedig felelevenítik azokat.”

Az eseményen vasárnap reggel a város utcáin huszárok vonulnak fel, majd 10 órakor fúvószenekarok előadásával kezdődik a rendezvény, 12 órakor a székely hagyományőrzők felvonulására kerül sor, ezt követően székelykaput avatnak a Dózsa György Parkban. Az Orbaiszéki Forgács Fesztivál hivatalos megnyitójára 13 órakor kerül sor a központi színpadon, amelyet huszártoborzó és néptánc együttesek műsora követ.  Állandó programként a látványműhelyek biztosítanak lehetőséget a népi mesterségek kipróbálására, továbbá helyi termelők kínálják portékájukat, de gyerekfoglalkozások, néptánc, és fúvószenekarok előadásai, koncertek is várják az érdeklődőket.

Hírek