Itt vagy: » Hírek » Kürtőskalács határok nélkül - Kürtős fesztivál jövőre is

Kürtőskalács határok nélkül - Kürtős fesztivál jövőre is

2018. szeptember 10., hétfő

Hangulatos és tartalmas hétvégét zártak a II. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiváljának szervezői, amelyre több mint 20 ezer résztvevő látogatott ki és közel 16 ezer kürtős kelt el. A második alkalommal megszervezett rendezvényen finomságokból, koncertekből és gyerekprogramokból ezúttal sem volt hiány.

Hangulatos és tartalmas hétvégét zártak a II. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiváljának szervezői, amelyre több mint 20 ezer résztvevő látogatott ki és közel 16 ezer kürtős kelt el. A második alkalommal megszervezett rendezvényen finomságokból, koncertekből és gyerekprogramokból ezúttal sem volt hiány.

Húslevesbe palacsinta

Hét csapat versenyzett A legjobb borvizes palacsinta címért vasárnap délelőtt az Aquarius – borvízünnepen, a kürtőskalács fesztivál keretén belül. A csapatok palackozatlan, kereskedelemben nem kapható székelyföldi ásványvíz hozzáadásával készíthették el az édes töltelékű finomságokat, amelyek közt a hagyományos mellett újszerű ízeket is a tálakra varázsoltak. A zsűri értékelése alapján a legfiatalabb csapat, a Miniséfek Bedő borvízzel készített diós, szilvás csokikrémes és szilvaöntetes palacsintája volt a legízletesebb. Másodikak lettek a Mesterséfek a szintén mikóújfalusi Bedő borvizet tartalmazó csokis-mentás töltelékű Csokis mentás Bedő bendő elnevezésű palacsintájukkal – amellyel egyébként a kreatív név kategóriát megnyerték—, a harmadikoknak járó díjat pedig az Ifjúsági Klub Újfaluért 2-es számú csapat vihette haza a házi szilvalekvárral és a Biri borvízzel ízesített finomságukért.

Jánossy Alíz, a Székely konyha műsorvezetője, a zsűri tagja szerint a jó palacsinta nagyon vékony, semleges ízű, nem túl zsíros, nem túl olajos, a tölteléke is jó ízű. „Jó, hogy megszervezik ezt a versenyt, mert a palacsinta a miénk, egy jó ételünk, ha kell desszertnek, előételnek vagy főételnek használjuk” – fogalmazott. Elmondása szerint a petrezselyemmel és borssal ízesített palacsinta kiváló húslevesbe aprítva.

Kürtőskalács az egység szimbóluma

Nagy keletje volt Székelyföld legnagyobb kürtőskalácsának, amelyet vasárnap délután a Kovászna, Hargita és Maros megye együttműködése, az összefogás szimbólumaként sütött meg a sepsiszentgyörgyi Oltisz cég a három megye által biztosított egy-egy zsák lisztből.

A 230 centiméter hosszú, 45 és 80 centiméter átmérőjű, vaníliás cukorral borított székely sütemény perceken belül elkészült az előzetesen felmelegített fadorongon, melynek folyamatát a több mint húsz éve kürtőskalácssütéssel foglalkozó Oltisz cég vezetője, Dézsi Márta ismertette a várakozó közönséggel.  

Európában nyolc unokatestvére van a kürtőskalácsnak, de a kürtős igazi székely termék, már a középkorban és a kora újkorban leírták, recepteket készítettek. A kürtős hallatán az első dolog, ami eszünkbe jut, hogy: szeretjük” – emelte ki az eseményen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki köszönetét fejezte ki az Oltisz cégnek és a tegnapi óriás kürtős elkészítését  lebonyolító Kovács&Kovács kalácsnak, hogy felvállalták a feladatot és megsütötték ezeket a nagyméretű kürtősöket, jó példát mutatva arra, hogy vállalkozóként miként járulhatnak hozzá a termék népszerűsítéséhez és ezáltal Székelyföld promoválásához. „Jó látni azt, hogy vállalkozások is fontosnak tartják bekapcsolódni ebbe a folyamatba, hiszen, ha többen tűzzük ki ugyanazt a célt, együttes munkával az eredmény is szemmel láthatóbb lesz. Gratulálok nekik”—fogalmazott az elnök. 

Jövőre a Brassó megyei Barcaságra és a határon túli Heves megyére is kiterjeszti határait az egységet jelképező kürtőskalácssütés. Szabó Róbert, Heves Megye Közgyűlésének elnöke elmondta, amellett, hogy jóhírét viszik a fesztiválnak az anyaországba, ők is szívesen hozzájárulnak egy zsák liszttel Székelyföld kürtőskalácsához, amelyet talán a Kárpát-medencére is kiterjesztenek az elkövetkezőkben. „Náluk nem gyártják a székelyföldihez hasonló nagy mennyiségben a kürtőskalácsot, de annál jobban szeretjük. Érdemes lenne azon elgondolkodni, hogy a székely süteményt és a nálunk honos Egri bikavért hogyan lehetne párosítani” – tette hozzá. 

„Maros megye is méltán büszkélkedhet kürtőskalács készítőkkel, bár idén két csapat vett részt az eseményen, bízom benne, hogy jövőre többen képviseltetik magukat ezen a rendhagyó gasztronómiai eseményen” – emelte ki Kovács Levente, a Maros megyei önkormányzat képviseletében, aki szerint az, hogy háromfajta lisztből készül el a Székelyföld kürtőskalácsa egy újabb példa arra, hogy nemcsak hagyományainkban, hanem gasztronómiánkban is együtt gondolkodunk.

Becze István, a Hargita megyei önkormányzat tanácsosa szerint több száz családnak biztosít megélhetési lehetőséget a kürtőssütés, sokan magas minőségű finomságot készítenek, melyet az is bizonyít, hogy a tavaly és az idén is Hargita megyei csapat nyerte Az év Székelyföld kürtőskalácsa címet a sepsiszentgyörgyi fesztiválon. Örül, hogy az alcsíki gazdák jóvoltából ők is hozzájárulhattak a közös sütemény elkészítéséhez.

Kreatív kürtőskalács

Kürtős gerbera, kürtős zserbó, igazi székely kreatív, málnás csokis kürtős, kacsamelles ananászos málnás öntettel, házi készítésű édes variációban nyúlpástétomos, sós variációban sajtos gombás töltelékű kürtős, vanilia krémes, gumimacis kürtős, almás, pirított diós fahéjas kürtős, diabetikus kürtős, gyümölcsös, csokis puddingos, tejszínes kürtős, csokis kókuszos (bounty) kürtős  –  ilyen és ehhez hasonló költeményekkel lepték meg a zsűrit a csapatok a Kreatív kürtős kategóriában. A legötletesebbnek a szentivánlaborfalvi Simon Aranka Tünde és csapatának a szerelmes székely kürtős falatjai bizonyultak, akik az ATP Plast kft. felajánlásának köszönhetően 500 kg cukrot vihettek haza, illetve meghívást kaptak a Heves megyei önkormányzattól Egerbe, a szépasszonyvölgyi szüreti fesztiválra díszvendégként.

A szakmai zsűri a hétvége legkreatívabb, legszebb cég standját is díjazta. Az Orka Édességbolt ajándékcsomagjával járó elismerésben a farkaslaki Marcsi kürtős cég részesült a saját készítésű, különleges, faragott fa díszítésű kisházért.

A fesztivál utolsó napján a sepsibükszádi Vallató fúvószenekar, a Százlábú néptáncegyüttes színesítették a programot előadásaikkal, emellett a kicsik A forrástól a kancsóig elnevezésű interaktív gyerekfoglalkozáson, bábelőadáson, illetve a Bóbita zenekar gyerekkoncertjén vehettek részt. Az estét pedig a Piramis együttes koncertje zárta.

Hírek