Itt vagy: » Hírek » Kürtőskalács fesztivál idén is

Kürtőskalács fesztivál idén is

2022. augusztus 18., csütörtök

Újra Székelyföld legfinomabb kürtőskalácsait lehet megkóstolni Sepsiszentgyörgy főterén a 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján, 2022. szeptember 9-11. között.

A háromnapos rendezvényen a kürtőskalácssütő verseny mellett szakmai konferencia, vásár, kulturális, valamint gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

„Székelyföldi értéktárunk egyik legjelentősebb kincse a kürtőskalács. Büszkék vagyunk arra, hogy Székelyföldön évszázadok óta sütjük különböző hagyományos és modern receptek alapján. Gasztronómiai kultúránk fontos része, éppen ezért az idei fesztivál nyitónapján szakmai kerekasztal-beszélgetést tartunk Kovászna, Hargita és Maros megye szakembereivel a Székelyföldi Értéktár Mozgalom témakörében. Számba vesszük értékeinket, közösen dolgozunk azok megőrzésén. A találkozó elsődleges célja a három székelyföldi megye terültén zajló értéktári mozgalmak megismerése, összehangolása és szakmai tapasztalatcsere”– fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A rendezvény a kürtőskalács, mint székelyföldi érték népszerűsítését hivatott szolgálni. Az idei rendezvény újdonsága, a csapatok alternatív alapanyagokból, glutén és cukor mentes reform kürtőst készítenek, és ez alkalommal is megsütik az összefogás, együvé tartozás szimbólumaként a Kárpát-medence kürtőskalácsát. Aki az elmúlt években kilátogatott a rendezvényre tudja, sajátos hangulata, varázsa van a Kürtőskalács fesztiválnak. Frissen sütött, ropogós dorongos sütemények illata lengi be a teret, régi ismerősök találkoznak, baráti vagy szakmai kapcsolatok szövődnek. Érdemes lesz kilátogatni idén is az eseményre.

Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere a rendezvény programját ismertette. „A programot tekintve az idei fesztivál koncepciója három pillérre épül: a hagyományőrzésre, a generációkon való átívelésre és az ünnepi jellegre. Úgy szeretnénk egy hagyományőrző ünnepi eseményt teremteni, hogy közben belecsempésszük napjaink kultúráját, zenéjét, életvitelbeli és mindennapi sajátosságait. A gyerekekre és a gyerekfoglalkozásokra is kiemelt figyelmet fordítunk, hiszen fontosnak tartom, hogy a hagyományok iránti érzékenység elültetése már kis korban elkezdődjön. Péntektől vasárnapig ennek a három pillérnek megfelelően állítottuk össze a programot” – mondta Vargha Fruzsina alpolgármester.

A csapatok munkáját szakmai zsűri bírálja el Farkas Ferenc sepsiszentgyörgyi mestercukrász elnökletével. A zsűri tagjai: Szőcs Ilona, a csernátoni Malomkert panzió vezetője, Jánossy Alíz gyergyószentmiklósi gasztro-újságíró, Kabai János, a marosvásárhelyi ELDI pékség termelési igazgatója, valamint Bocskor István, a csíkszentmártoni Bocskor pékség vezetője. A zsűri tiszteletbeli tagja a kézdivásárhelyi Veres István, Michelin-csillagos séf. 

A fesztivál állandó programja lesz a Kovászna Megyei Művelődési Központ által működtetett, gyerekeknek szóló Kürtőskalácssütő Kismesterek Tanodája, ahol a kicsik a kalásztól a kalácsig járták be a kürtős útját, és mindenki megsütheti a saját kürtőskalácsát. Továbbá a kicsiket várja a Kincskereső verseny a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat szervezésében, lesz állatsimogató a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete jóvoltából, valamint tiroli az Erzsébet parkban a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat közreműködésével.

A 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján fellép pénteken a Trend Music együttes, szombaton a Perkő és Kincskeresők Néptáncegyüttes, a KáeR & Kapriccio, a 3 SUD EST. Vasárnap a rétyi Kováts András ifjúsági koncert fúvószenekar szórakoztatja a közönséget, lesz román folklór műsor, gyerektáncház a Folker együttessel, Térerő, valamint Magna Cum Laude koncert.

Az eseményt Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy önkormányzata, az AgroSic Közösségek Közti Társulás, a Kónya Ádám Művelődési Ház, Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete. A fesztivál végleges programja jövő héten elérhető lesz a www.kurtosfeszt.ro honlapon.

Hírek