Itt vagy: » Hírek » Legyen hivatalos a magyar nyelv!

Legyen hivatalos a magyar nyelv!

2011. április 8., péntek

Tavasztól kezdve a hivatalosa román mellett magyar választ is kapnak azok, akik anyanyelvükön fordulnak írásban a megyei tanácshoz – a hatékony többnyelvűségről Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a Magyar Nyelvhasználat Háromszéken címet viselő konferencián beszélt.

Tavasztól kezdve a hivatalosa román mellett magyar választ is kapnak azok, akik anyanyelvükön fordulnak írásban a megyei tanácshoz – a hatékony többnyelvűségről Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a Magyar Nyelvhasználat Háromszéken címet viselő konferencián beszélt.

A rendezvény megnyitóján, Sepsiszentgyörgyön, április 8-án, pénteken a megyei önkormányzat vezetője elmondta: „Miközben Aranyosgyéresen azon ügyködnek, hogy leszereljék a helyi tanács által megszavazott és kitett háromnyelvű bejárati táblát, addig Brüsszelben kínosan ügyelnek a francia-vallon kétnyelvűségre. Az országnak ebben a központi régiójában még többségben van a magyarság, és ezt az állapotot kívánjuk hosszú távon megőrizni. Ennek egyik eszköze a tudatos anyanyelvhasználat. Anyanyelvi lehetőségeink nincsenek kellően kihasználva. Megszokásból vagy éppen a lehetőség ismeretének hiányában még a színmagyar településeken sem használják az emberek ügyintézéskor az anyanyelvüket.” Tamás Sándor elmondta: bár az, hogy a beadványokra és egyéb hivatalos papírokra magyar kétnyelvű válasz érkezzen többletmunkát és többletköltséget is jelent, de megéri odafigyelni ezekre a részletekre, mert így nem fordulhat az elő, hogy két magyar ajkú ember, a hivatalos dolgait románul intézi. A megyei tanács hivatalos honlapján nemsokára elérhetőek lesznek azok a magyar formanyomtatványok is, amelyekre van lehetőség a kérvényező anyanyelvén válaszolni.

A helyes kétnyelvű feliratok már a megyei önkormányzat épületében is megtalálhatók: a különböző osztályokat, funkciókat magyar nyelvű felirat is hirdeti. Tamás Sándor szerint ez sem volt zökkenőmentes, hiszen néhány furcsa fordítás is született a director executiv tükörfordításban végrehajtó igazgató lett ügyvezető igazgató, vagy vezérigazgató helyett. „Igen, ki kell mondani, hogy célunk az, hogy Székelyföldön az állam hivatalos nyelve mellett, legyen regionális hivatalos nyelv a magyar. Célunk az, hogy nálunk is, itthon Székelyföldön tökéletesítsük a kétnyelvűséget.” – fogalmazott a tanácselnök.

„A konferencia tulajdonképp rendezvénysorozat, vagy inkább kampány, ami három részből áll: az elméleti részben nyelvápolókat és más szakmabelieket szólít meg, felkerülnek a tanács honlapjára a magyar nyelvű űrlapok, majd az egész megyét érintő kampány következik, plakátokkal újsághirdetésekkel, mindez annak érdekében, hogy a háromszékiek éljenek törvény adta lehetőségükkel és használják az anyanyelvüket ott, ahol lehetséges” közölte a rendezvény házigazdája, Nagy Balázs.

A rendezvényen dr. Benő Attila, egyetemi docens a Szabó T. Attila Nyelvi Intézet ügyvezető elnöke, Vitos Katalin és Kiss Tamás, a Kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársai, dr. Zsigmond Győző, a Bukaresti Egyetem Hungarológiai Tanszékének professzora és Nagy Balázs, Kovászna Megye Tanácsának munkatársa tartottak előadást.
 

Hírek