Itt vagy: » Hírek » Legyünk bátrabbak, akárcsak a huszárok- Díjazták a rajzverseny nyerteseit

Legyünk bátrabbak, akárcsak a huszárok- Díjazták a rajzverseny nyerteseit

2019. március 14., csütörtök

A hagyomány nem a hamu őrzését, hanem a láng továbbadását jelenti, ezt bizonyítja a most megnyitott szabadtéri kiállítás, amely a Háromszék nem alkuszik programsorozat rajzverseny felhívására beérkezett alkotásokból nyílt – indította a Sepsiszentgyörgy főterén a csütörtöki díjátadó rendezvényt Nagy Zoltán történész, hagyományőrző huszár

A hagyomány nem a hamu őrzését, hanem a láng továbbadását jelenti, ezt bizonyítja a most megnyitott szabadtéri kiállítás, amely a Háromszék nem alkuszik programsorozat rajzverseny felhívására beérkezett alkotásokból nyílt – indította a Sepsiszentgyörgy főterén a csütörtöki díjátadó rendezvényt Nagy Zoltán történész, hagyományőrző huszár.

Szülőföldünk iránti hűségre csak azokat lehet nevelni, akiknek a lelkükben már benne van a hazaszeretet. Ha megnézzük a rajzokat, látszik, hogy a gyerekek őszintén kirajzolták magukból érzéseiket és gondolataikat a magyar szabadságharc kapcsán. 170 rajzot lehet itt megtekinteni, hiszen 2018. november 16-án volt 170 éve, hogy Gábor Áron a megyeházán azt mondta, hogy »Lészen ágyú«, ekkor kezdődött Háromszék és tulajdonképpen egész Székelyföld szabadságharca” – mondta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Nagy öröm volt számunkra, hogy a gyerekek és felkészítőik érdekesnek találták a pályázatot, ugyanis a decemberben megjelent felhívásra 291 rajzot kaptunk, túlnyomórészt Háromszékről, de érkezett rajz Szilágycsehből is. Összesen 13 iskolából és 5 óvodából küldtek be alkotásokat, a pályázók túlnyomórészt mai szemmel értelmezték a mai témát, személyessé téve a történelmi ismereteiket, összekapcsolva saját véleményükkel” – hangsúlyozta Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója, aki elmondta, a háromtagú zsűri egy üzenetet is megfogalmazott a versenyen részvevők számára. A beérkezett alkotásokat Kolumbán Hanna képzőművész, Vinceffy Orsolya múzeumpedagógus, a Székely Nemzeti Múzeum munkatársa és Vetró Bodoni Barnabás grafikai tervező értékelte.

Kedves alkotópalánták, köszönjük nektek és a szakmai irányítóknak, hogy dolgoztatok erre a nem is olyan könnyű témára, és már az győzelem mindnyájatok számára, hogy foglalkoztatok ezzel. Mi, felnőttek, rátok vagyunk kíváncsiak, arra, hogy ti miként látjátok a világot, hogyan mutatjátok meg nekünk. Higgyétek el, minket is meg tudtok tanítani nagyon sok mindenre. Legyetek ezután is ügyesek, kreatívak, legyetek önmagatok! Álljatok ki az igazatok mellett, harcoljatok, ha kell! Az anyukáknak, apukáknak, oktatóknak üzenjük: festékből, papírból, ceruzából mindig jó minőségűt biztosítsanak, hogy a feltételek kedvezőek legyenek nagy művek létrehozásához a kis alkotók által. Köszönjük munkátokat!” – tolmácsolta a zsűri üzenetét a könyvtárigazgató.

Legyünk bátrabbak, akárcsak a huszárok – fogalmazta meg, hogy mit jelent számára március 15-e Domokos Noémi, a Váradi József Általános Iskola 3. osztályos tanulója. A huszárokhoz és Gábor Áronhoz társította a témát Simon Mónika, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum 7. osztályos diákja is, aki elmondta, azért tartotta izgalmasnak ezt a felhívást, mert olyan kérdéskört jelölt meg, amivel nem mindennap kerül kapcsolatba.

Kovászna Megye Tanácsa és a Bod Péter Megyei Könyvtár Háromszék nem alkuszik címmel három kategóriában hirdette meg a rajzversenyt, 4 és 14 év közötti gyerekeknek. A versenyen 18 pályázót díjaztak, akik háromszéki honismereti jutalomkiránduláson vesznek részt. A Sepsiszentgyörgy főterén található kiállítást március végéig lehet megtekinteni.

Hírek