Itt vagy: » Sajtószoba » Sajtófigyelő » Lovas szánra pattant Udrea

Lovas szánra pattant Udrea

2010. február 22., hétfő

Turisztikai információs központot avatott, alprefektusokat iktatott be Kovászna megyei látogatásán Elena Udrea turisztikai és regionális fejlesztési miniszter a hét végén. A tárcavezető fejlesztési pénzeket ígért lakásépítésekre, útfelújításokra, illetve a Szent Anna-tó körüli természetvédelmi területek megőrzésére.
 

Turisztikai információs központot avatott, alprefektusokat iktatott be Kovászna megyei látogatásán Elena Udrea turisztikai és regionális fejlesztési miniszter a hét végén. A tárcavezető fejlesztési pénzeket ígért lakásépítésekre, útfelújításokra, illetve a Szent Anna-tó körüli természetvédelmi területek megőrzésére.

Kovászna városban kezdte háromszéki látogatását Elena Udrea a hét végén, ahol felavatta azt a 750 ezer lejből épített turisztikai információs központot, amelynek alapkövét tavaly szeptemberben ő maga tette le. A fürdővárosi avatóünnepségen a turisztikai és regionális fejlesztési miniszter köszönetet mondott a háromszéki hatóságoknak, amiért tavaly, „nehéz pillanataiban”, amikor a tárca pénzalapjainak elköltését vizsgálta egy parlamenti bizottság, kiálltak mellette, és támogató levelet küldtek.

Udrea ezt követően Kovászna megye legmagasabb pontján fekvő településére, Kommandóra ment, ahol a helyi vezetők lovas szánon utaztatták körbe. A miniszter innen Sepsiszentgyörgyre utazott, ahol beiktatta Benedek Káplár Gábort és Valentin Ionaşcut, Háromszék két alprefektusát.
A beiktató ünnepségen Tamás Sándor, Kovászna megyei tanácselnök egy üveg áfonyapálinkát és az Erdélyi ízek című gasztronómiai könyvet ajándékozta a miniszternek. Elena Udrea nevetve jegyezte meg, hogy csapatában csak Olosz Szabolcs tanácsadó tud magyarul, ezért átadja neki a könyvet, ha főzni szeretne.


Lakásépítés, útjavítás

A háromszéki elöljárókkal való találkozóján Elena Udrea megdicsérte a polgármestereket, mivel mindegyikük átadott neki egy-egy dokumentációt a projektjeikkel, és támogatást igényeltek azokhoz. Sepsiszentgyörgyön két új programról – a „Tízezer kilométer megyei út” és a „Tíz falusi ház” elnevezésűekről – beszélt, amelyeket várhatóan e heti ülésén fogad el a kormány.
A tárcavezető szerint ez utóbbi arról szól, hogy községi önkormányzatok által felajánlott telkekre a minisztérium épít tíz szolgálati lakást. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a jó szakemberek, főleg pedagógusok vidéken telepedjenek le. A megyei utak felújítását célzó kormányprogram keretében, a következő négy évben egymilliárd eurót fordítanának tízezer kilométer útszakasz felújítására.
Elsősorban azokra a területekre adnak támogatást, amelyek rendbehozatalára a megyei hatóságok nyertek valamilyen pályázatot, de pénzhiány miatt nem kezdték meg a munkát. Ugyanakkor azok a szakaszok élveznek előnyt, amelyek országutakat kötnek össze vagy turisztikai létesítményekhez vezetnek. Ezáltal korszerűsítenék Háromszéken a veszélyessé vált Bükszád–Bálványos–Kézdivárá-hely utat.

Fürdők és libegők

A turisztikai miniszter ugyanakkor pénzt ígért a Csomád–Bálványos és Mohos–Szent Anna-tó természetvédelmi területek megőrzéséhez, ahová az elképzelések szerint libegőket építenének. A jövőben erre a részre közúton csak gyalog, kerékpárral vagy elektromos autóval engednék fel a turistákat. Elena Udrea arra is utalt, hogy felújítják a maksai, torjai és hatolykai hagyományos fürdőket, és befedik a kézdivásárhelyi jégpályát is.

Kovács Zsolt

Az eredeti cik  I T T olvasható.
 

Hírek