Itt vagy: » Hírek » Ma is hiteles példakép a székely keletutazó

Ma is hiteles példakép a székely keletutazó

2017. április 7., péntek

Zajlanak a Kőrösi Csoma Sándor Napok

Közösségi ünneppé nőtte ki magát a Kőrösi Csoma Sándor keletutazó emléke tiszteletére 28. alkalommal megszervezett rendezvénysorozat. Április 6-8. között kulturális események, tudományos előadások révén elevenítik fel a székelység konok kitartásával, egy merész álommal a nagyvilágnak induló keletkutató életét, aki nemcsak hazájában, hanem Japántól Angliáig elismerést és tiszteletet szerzett.

Kőrösi szellemi hagyatéka ma is aktuális – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a fáklyás felvonulással egybekötött megemlékező ünnepségen csütörtökön, Kovászna központjában. „Már életében, de még inkább 1842-ben, 175 évvel ezelőtt bekövetkezett halála után, Kőrösi Csoma Sándor szimbólum lett. Még ma is mindenki a maga képére formálhatja alakját: lehet ő az utazó, távoli tájak és kultúrák felfedezője, a nyelvész, a tudós, de lehet a vasakaratú férfi, az aszkéta is, és ő az egyszerű székely fiú, aki idegenben is megállja a helyét.”

A neves nyelvészt, tibetológust tudásvágya hajtotta ismeretlen utakra, otthonról hozott alázata, szorgalma vezette. Az elnök szerint Kőrösi élettörténete mindannyiunknak szól: kitartása, alázata arra tanít, hogy nem dőlhetünk hátra, előre kell menni, leküzdeni az akadályokat, véghezvinni küldetésünket. És amikor kell, racionalizálni céljainkat. De legfőképpen hinni. Ilyen példaképekre van szükségünk. „Székelyföld jövője akkor biztosított, ha nem papírhősöket választunk példaképnek, akiket az első akadálynál elfúj a szél, hanem visszatérünk a tiszta forráshoz, előtérbe helyezzük a valódi tudást. Közös felelősségünk Székelyföld alakítása, idősebbeké és fiatalabbaké, értelmiségieké és kétkezi munkásoké. Változó időket élünk, minden tekintetben. Változik a minket körülvevő világ, és mi magunk is, ezért fontos, hogy szilárd alapokon fekvő tudás és értékrend legyen mindannyiunk tarsolyában. Ilyen tekintetben kimeríthetetlen inspiráció Kőrösi Csoma Sándor élete, munkássága, hiteles példakép ma Székelyföld minden lakójának” – fejtette ki a megyevezető.

Gyerő József, Kovászna polgármestere szerint a város közművelődési életének legfontosabb pillanatát képezik az immár 28. alkalommal megszervezett Csoma napok több száz embert megmozgató kulturális rendezvényei, amikor pár nap erejéig a fürdőváros a magyarságeredet és keletkutatás tudományos központjává válik. A világszerte nagy tiszteletnek örvendő Kőrösi Csoma Sándorról így szólt az elöljáró: „korát jellemző magyar szellemi ébredés, a nemzeti érzés, nemzeti tudat erősödése, a népünk, nyelvünk eredete iránti érdeklődés fokozódása szabott irányt számára.”

„Ő ember volt a szó nemes értelmében” – idézte Kőrösi egyik diáktársát Dr. Farkas Balázs Magyarország Csíkszeredai konzulja. A szürke vándor megviselt ruhája mögött mindig a rendíthetetlenség gyémántszíve dobogott. Az erdélyi székely-magyar, ahogyan a tibeti-angol szótárán a neve után írja, rendíthetetlenül hű maradt hitéhez, szülőhazájához, nemzetéhez. „Kőrösi Csoma Sándor a távoli Indiában is otthoni szeretteinek, felebarátainak a sorsát viselte a szívén. A több év alatt kitartóan megtakarított pénzét a nagyenyedi kollégiumnak és családjának adományozta. Úgy rendelkezett, hogy a pénz egy részét szülőfalujának lakói között osszák szét.” Kőrösi a szellem hőse volt, tisztelte és befogadta a kelet bölcsességét. A láma tanítványául fogadta, mert felismerte benne az alázatos szívű férfi életvezetését. A magát „egyenes szívű barátnak valló” Kőrösi példaértékű szerénységről és gazdag erkölcsi erényekről tett tanúságot mind elöljárói, mind iskolatársai iránt.  

A Kőrösi Csoma Sándor Napok keretében csütörtökön megemlékező ünnepséget tartottak többek között az ő nevét viselő oktatási intézményben, pénteken tudományos konferenciákon és kiállításmegnyitón vehetnek részt az érdeklődők. Szombaton pedig A bölcsesség útjai – Nyolcvan év együttérzést ünnepelve című kiállítás megnyitójára kerül sor a kovázsnai Tourinfo Irodában, amelyen részt vesz Mr. Tashi Phuntsok, a XIV. Dalai Láma hivatalos európai uniós képviselője, a brüsszeli Tibeti iroda vezetője, valamint Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő. Ezt követően Csomakőrösön ünnepi istentiszteleten, a központi szobornál és emlékháznál sorra kerülő megemlékező ünnepségekre várnak mindenkit.

A háromnapos rendezvény szervezői: Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Balassi Intézet, Kovászna város önkormányzata, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület és a kovásznai művelődési ház.

 

Hírek