Itt vagy: » Hírek » Megjavítják a Bálványos felé vezető utat

Megjavítják a Bálványos felé vezető utat

2010. szeptember 30., csütörtök

Bekerült a Kézdivásárhely-Bálványos-Sepsibükszád útszakasz a Tízezer km megyei út programba – az idén elkezdődő munkálatok listájáról tegnap döntött a kormány.

Bekerült a Kézdivásárhely-Bálványos-Sepsibükszád útszakasz a Tízezer km megyei út programba – az idén elkezdődő munkálatok listájáról tegnap döntött a kormány. „Ezen az útszakaszon, amely Háromszék egyik legfontosabb turisztikai célpontjához vezet, az elmúlt húsz évben nem végeztek főjavítást, ezért kiemelt prioritásként kezeltük, és minden követ megmozgattunk, hogy az idei beruházások között legyen” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A normatívák szerint az utakon hétévente kellene főjavításokat végezni, egy kilométer út teljes rehabilitálása fél millió euróba kerül – magyarázta Klárik László megyemenedzser, hozzátéve, idénre további öt megyei út felújításának tervét készítette elő a megyei önkormányzat. „A célunk az, hogy a fejlődési gócpontokat, a városokat és a fontos turisztikai célpontokat összekössük az országutakkal. Ezért készült a Kovászna-Kézdivásárhely közötti útról szóló uniós pályázatunk, amellyel 15 millió eurót nyertünk és az idén már kezdjük a munkálatokat. A Kézdivásárhely-Bálványos-Sepsibükszád közötti, 34 kilométeres útszakasz most már bekerült a kormányprogramba, tehát hamarosan annak is nekikezdhetünk. Mindkét megyei út olyan országutakba fut bele, amelyek nemcsak Székelyföld, de Románia legfontosabb közlekedési folyosóinak számítanak” – tette hozzá Tamás Sándor.

A Kézdivásárhely-Bálványos-Sepsibükszád útszakaszon lehet eljutni a Szent Anna tóhoz, a Mohos tőzegláphoz, amely Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja. Ezen az útvonalon naponta átlagban 2500 jármű közlekedik, a forgalom a megyei tanács tanulmánya szerint az út megjavítását követően ötven százalékkal nőni fog.  Az út rehabilitálásának teljes, már előkészített dokumentációját a megyemenedzser hétfőn adja át a szakminisztériumnak.
 

Hírek