Itt vagy: » Hírek » Megkezdi működését a lécfalvi hulladékgazdálkodási központ

Megkezdi működését a lécfalvi hulladékgazdálkodási központ

2017. április 28., péntek

Nyáron beindítják Kovászna megye integrált hulladékkezelési rendszerét, ezzel egy 10 évig tartó folyamat végére értek

Nyáron beindítják Kovászna megye integrált hulladékkezelési rendszerét, ezzel egy 10 évig tartó folyamat végére értek, hangsúlyozták többször is pénteken délelőtt Kovászna Megye Tanácsának nagy gyűléstermében, ahol 374 napot tartó közbeszerzés után aláírták a szerződést az ECO Bihor kft-vel, amely üzemeltetni fogja a lécfalvi hulladékgazdálkodási központot.

Romániában 32 megyében készítettek európai uniós pályázatot integrált hulladékkezelési rendszer kiépítésére, 14 megyében sikerült meg is építeni, Kovászna megye a harmadik, ahol el tudják indítani a rendszert. 

"Ez a pályázat Kovászna Megye Tanácsának legnagyobb értékű pályázata, 20 millió eurós projektről beszélünk, Barót kivételével minden közigazgatási egység részese, de belátható időn belül az erdővidéki város is csatlakozik. Eredetileg jó kétéves hátránnyal indultunk, nehezen láttuk a végét, de a csapatnak volt kellő hite és kitartása, így ma egy tízéves folyamatnak tudunk pontot tenni a végére. A munkának természetesen nincs vége, hiszen pályázatból vagy önerőből bővíteni szeretnénk a rendszert" – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki megköszönte Henning László alelnök, Ambrus József igazgató, Baki János projektvezető, Domokos Réka jogi aligazgató és az általuk vezetett csapat kitartó munkáját.

"Egy normális országban egy ilyen üzemeltetési szerződés aláírása nem kiemelt pillanat, de Romániában sajnos annak számít", mutatott rá a közbeszerzési rendszer fonákságaira Ambrus József. A Kovászna Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere Közösségi Fejlesztési Egyesület igazgatója kiemelte, egy ilyen rendszer beindítása elsősorban a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjából életbevágóan fontos, hiszen az európai követelményeknek megfelelően építették ki és ennek megfelelően fogják működtetni.

2015 őszén adták át a lécfalvi Integrált Hulladékkezelő Központot, ahol szelektív válogató csarnok, komposztáló tér is található, valamint hulladékok szortírozására, szállítására, feldolgozására alkalmas speciális járművek is tartoznak hozzá, a létesítményben várhatóan 40 személynek biztosítanak munkát.  A terület, a központ és az eszközök is a megyei önkormányzat tulajdonában maradnak, üzemeltetője pedig a nagyváradi ECO Bihor kft. lesz, amelynek több mint 10 éves tapasztalata van hulladékgazdálkodás terén. Dr. Pásztai Zoltán, az ECO-Bihor kft. ügyvezetője elmondta, hogy a modern hulladékgazdálkodási technológiák bevezetése terén úttörőnek számítanak Romániában, az első magáncég volt, amely eladható virágföldet gyárt szerves hulladékból készült organikus komposztból, ezt szeretnék itt is gyakorlatba ültetni. Dinamikus csapatra építenek, a fenntartható fejlődés érdekében szakmai döntések alapján működnek, így kívánnak Háromszéken is dolgozni, mondta el az ügyvezető. A szerződés aláírásától számítva 6 hónapon belül az üzemeltetőnek be kell szereznie a szükséges engedélyeket és meg kell kezdenie a központ működtetését, a nagyváradi cég képviselői szeretnék 3-4 hónapon belül megnyitni a lécfalvi Integrált Hulladékkezelő Központot.

Hírek