Itt vagy: » Hírek » Megkezdődött az EKE 26. vándortábora

Megkezdődött az EKE 26. vándortábora

2017. július 26., szerda

A természetjárás, honismeret és környezetvédelem köré épült hasznos előadások, gyerek és felnőtt foglalkozások, valamint túrák várják a kedden, a Rétyi Nyírben rajtolt Háromszéki Erdélyi Kárpát Egyesület 26. vándortáborának résztvevőit

A természetjárás, honismeret és környezetvédelem köré épült hasznos előadások, gyerek és felnőtt foglalkozások, valamint túrák várják a kedden, a Rétyi Nyírben rajtolt Háromszéki Erdélyi Kárpát Egyesület 26. vándortáborának résztvevőit.

Az Erdélyrészi Kárpát Egyesület (EKE) Háromszékmegyei osztálya Erdély legrégebbi és legnagyobb civil szervezete, amely 125 évvel ezelőtt alakult Potsa József, Háromszék megye főispánjának kezdeményezésére, a mostani Bod Péter Megyei Könyvtár épületében.

A vasárnapig tartó esemény megnyitóján Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke kiemelte, az 1892-ben kiadott Erdély - turistai, fürdőügyi és néprajzi folyóiratot, az Erdélyrészi Kárpát Egyesület értesítőjének első példányát a rendezvényre újra nyomtatták, a reprintet pedig minden táborozó megkapja. „Háromszéken idén a Turizmus éve van, amelynek fontos eleme a bakancsos turizmus. A megyében folyamatban van a turista útvonalak újra festése, kijelölése, kétnyelvű információs táblák elhelyezése. Azok a résztvevők, akik a Bodoki hegységben fognak túrázni, márt láthatják a munkánk eredményét. Kiemelten támogattuk a 26. vándortábor megszervezését a pályázati kiírásaink által, ugyanakkor segítettünk a szervezésben is. Célunk, hogy a táborba érkező több mint 1000 vendég jól érezze magát, vigye jó hírét Háromszéknek, és térjen vissza barátaival, családjával más alkalommal is” – fogalmazott az alelnök.

Az idei rendezvényen 33 kirándulás, köztük biciklis, szekeres és gyalogtúra, valamint honismereti kirándulás szerepel. Dukrét Lajos, a Háromszéki EKE elnöke szerint a vándortábor a Kárpát-medence legnagyobb turista találkozó helye. Elmondta: „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a résztvevők megismerjék a székely vendégszeretetet, a csodálatos tájainkat, szellemi és tárgyi örökségeinket, amelyeket megpróbálunk minden eszközzel megőrizni, és amelyekre büszkék vagyunk.”

A tábor résztvevői megvásárolhatják az EKE eddigi kiadványait, köztük a hagyományos Erdélyi Gyopár folyóirat mellékleteként megjelenő, gyerekeknek szóló Gyopárka folyóiratot is, amelynek célja, hogy a gyerekeket és családokat közelebb vigye az EKE-hez és a természethez – ismertette felszólalásában dr. Kovács Lehel István, az országos EKE elnöke.

Az esemény helyszínét biztosító Réty község polgármestere, Dombora Lehel köszöntőjében így szólt: „Különösen felemelő érzés látni, hogy a Kárpát-medence minden sarkából érkeztek résztvevők az eseményre. Számomra az egyik legszebb bizonyítéka annak, hogy összetartozunk, és annak is, hogy az Erdélyi Kárpát Egyesület nemcsak egy szervezet, hanem határokon átívelő erős közösség.”

A megnyitón áldást mondott Deák Botond református lelkész, majd az egyesület ünnepélyes zászlófelvonása és a tábori harangszó után a Rétyi Kováts András Fúvószenekar és a CsEKE néptánccsoport előadását tekinthették meg az érdeklődők.

A 26. vándortáborban július 28-án, pénteken, 18 órakor mutatják be az Erdélyi Kárpát Egyesület Háromszéki Osztályának története 1892-1945 között című, a Kovászna Megye Tanácsa és a Bethlen Gábor Alap támogatásával létrejött kiadványt. A kötet megjelentetésének célja a nagymúltú Erdélyi Kárpát Egyesület több mint fél évszázados történetének összegzése.

 

Hírek