Itt vagy: » Hírek » Megnyílt a megyei tourinfo iroda Sepsiszentgyörgyön

Megnyílt a megyei tourinfo iroda Sepsiszentgyörgyön

2018. január 17., szerda

Mától a térségbe látogatók rendelkezésére áll a megyei turisztikai információs iroda, amely Sepsiszentgyörgy főterén található. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülete, a megyei és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által közösen létesített központ hosszabbított programmal, hétfőtől szombatig, esetenként vasárnap is nyitva tart

Mától a térségbe látogatók rendelkezésére áll a megyei turisztikai információs iroda, amely Sepsiszentgyörgy főterén található. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülete, a megyei és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által közösen létesített központ hosszabbított programmal, hétfőtől szombatig, esetenként vasárnap is nyitva tart.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint tulajdonképpen új fejezettel folytatják a Turizmus Éve programot: „Napi akadályok vannak: a kormány a költségvetési törvénnyel a lendületünket megpróbálja visszafogni, így más források után kell néznünk ahhoz, hogy a tavalyi év nagyszámú, tartalmas és látványos rendezvényeit tudjuk folytatni az idén is, amelyek között biztosan helyet kap a Kürtőskalács fesztivál. A rendezvény tavaly a legsikeresebbek közé tartozott, hiszen több mint húszezer résztvevőt vonzott, az árusok pedig több mint 15 ezer kürtőskalácsot értékesítve öregbítették térségünk hírnevét.”

Az elnök kifejtette, turizmus tekintetében a megyei önkormányzat nemcsak egy-egy rendezvény által, hanem jól kiépített intézményrendszerrel működik, az alárendeltségébe tartozó turisztikai egyesület és kulturális intézmények révén. Egyik ilyen a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola, amely többek között építi a kommandói ifjúsági és turisztikai centrumot, valamint a turisztikai ágazatot erősítő képzéseket is működtetnek helyi vállalkozókkal együtt. „A megyei önkormányzat feladata, hogy összehangolja a turizmusban érdekelteket, mert meggyőződésem, hogy a turizmus a magán-, a piacorientált szektor feladata. Mindennek természetesen keretet biztosítunk infrastruktúrával, rendezvényekkel, képzésekkel, vagy olyan személyek idecsábításával, mint az a száz blogger és újságíró, akik Háromszéket népszerűsítették az elmúlt évben” – hangsúlyozta.

Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke elmondta, azért is volt fontos létrehozni az irodát, mert a megyében a turisták számát tekintve Kovászna és Bálványos után Sepsiszentgyörgyre érkezik a legtöbb idelátogató a vendégéjszakák számát, vagy a nagyobb rendezvényekre érkezők arányát tekintve. Az iroda egyedi arculata a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és a kézdivásárhelyi Csomópont egyesület munkáját dicséri.

„A létesítmény amellett, hogy információs központként működik, ajándékboltként is szolgál, ahol térségre jellemző szuvenírek vásárolhatóak, valamint innovatív technikai eszközök: VR szemüvegek, televíziók, és iPad-ek segítik a munkatársak mellett eligazítani az érdeklődőket a telefonos applikációnak köszönhetően, de bárki rendelkezésére áll a turisztikai egyesület háromnyelvű facebook oldala (Irány Háromszék) és honlapja (visitcovasna.com)” – részletezte az alelnök.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta: „Azt hiszem, mindannyian egyetértünk, hogy Székelyföld nemcsak Románia, hanem Európa egyik tündérkertje. Megfelelő infrastruktúra hiányában azonban nagyon nehéz turizmusról beszélni, gyakorlatilag Székelyföldet elkerülik az autópályák, Vidombákon még nem tudott megépülni a repülőtér. Úgy gondolom, hogy a városban, a megyében és Székelyföldön is körülbelül ötször nagyobb potenciál rejlik a turizmusban, mint amennyit eddig ki tudtunk használni.”

 „Ma Sepsiszentgyörgyön van egy gyönyörű multifunkcionális arénánk, ahol kongresszusokat lehetne szervezni, érdeklődők is vannak, de ebben a pillanatban lehetetlen a városban 800-900 személynek szálláslehetőséget biztosítani. Amíg ezt nem oldjuk meg, addig ilyen típusú rendezvényeknek nem tud otthont adni városunk” – fejtette ki a polgármester, utalva a turisztikai irodával szemben található, kihasználatlan Bodok-hotelre, amelyet a romániai közpolitikák által tönkretett turizmus példaképének tart.

„Nagyon sok feladat áll előttünk, vannak olyan típusú problémák, amelyeket nem tudunk innen megoldani, elsősorban országos közpolitikákra gondolok. Ha megnézzük azt, hogy Magyarországon az állam hogyan segíti a belföldi turizmust, és összehasonlítjuk azzal, ami Romániában történik, ne csodálkozzunk azon, hogy ott pörög a turizmus, míg nálunk az van, ami van. Bízom benne, hogy úgy országos szinten, mint helyi, megyei és regionális szinten előre tudunk lépni, és a háromszéki gazdaságnak egyik húzóágazata lehet a turizmus. Ma sajnos még nem az. Jó úton vagyunk, de még nagyon távol attól a reális céltól, amit megfogalmaztunk” – emelte ki a város vezetője.

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület évek óta közösen dolgozik a térség idegenforgalmi fejlesztésén. László Endre, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke szerint a turisztikai iroda fontos bástyája lesz annak a közös célkitűzésnek, hogy a turisztika egyre fontosabb ágazata legyen Kovászna megye gazdasági életének. Elismerését fejezte ki az európai színvonalú turisztikai irodához, hozzátéve: „fontosnak tartom, hogy a turisztikai vállalkozók ezt tartalommal megtöltsék. Elengedhetetlen, hogy a turisztikai vállalkozói szféra együttműködjön az önkormányzatokkal, hiszen így tudjuk erősíteni a térség turisztikai arculatát. Az iroda is ezt a célt hivatott szolgálni.” 

Eltérően az ország más turisztikai irodáitól, a megyeszékhelyi létesítmény hétfőtől péntekig 10-18 óra között, szombaton 11-15 óra között tart nyitva. A városban tartott nagyobb rendezvényekkor vagy nyári időszakban pedig vasárnap is az érdeklődők rendelkezésére áll.

Hírek