Itt vagy: » Hírek » Megnyílt az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé

Megnyílt az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé

2018. október 14., vasárnap

Jing Liu kínai képzőművész Mesterek című sorozatával nyerte el az ötödik Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíját. Az idei grafikai szemlére beválogatott 294 alkotásból szombat este nyílt kiállítás a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban, majd azt követően a Tamási Áron Színházban tartották a díjátadó ünnepséget.

Jing Liu kínai képzőművész Mesterek című sorozatával nyerte el az ötödik Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíját. Az idei grafikai szemlére beválogatott 294 alkotásból szombat este nyílt kiállítás a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban, majd azt követően a Tamási Áron Színházban tartották a díjátadó ünnepséget.

Átlépve Székelyföld határait

„Most érkezett igazán Európába a Székelyföldi Grafikai Biennálé, igen, felnőttünk egy európai grafikai biennálé szintjére, sajnos Siklodi Zsolt, a biennálé első kurátora nem érhette meg” – köszöntötte a tárlatmegnyitón a közönséget Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője, aki a kezdetektől részt vett a grafikai szemle szervezésében.

A minőség mellett az idei biennálé egyik legfontosabb pozitívumaként azt említhetjük, hogy az alkotók nagyszámban reagáltak a biennálé koncepciójában megfogalmazott felvetésre: a pixel alapú kép és a hagyományos grafika viszonyának összetett kérdéseire, milyen ponton és hogyan találkoznak a hagyományos és a digitális technikai megoldások, melyek azok a kölcsönhatások, amelyeket ezek az átfedések eredményeznek, illetve milyen aktuális szellemi tartalmat képviselnek. A minden tekintetben változatos anyagban, a hagyományos és kísérleti-, a sajátfejlesztésű egyéni- és digitális technikákon át számtalan nézőpont, szemlélet és stílus képviseltette magát” – értékelte a kiállításmegnyitón Ferencz S. Apor, a grafikai szemle kurátora. Az 58 országból származó több mint 900 alkotó által 2250 beküldött mű egyértelműen azt támasztja alá, a Székelyföldi Grafikai Biennálé világszinten számontartott szakmai eseménnyé, a régió egyik lefontosabb művészeti rendezvénnyé vált, hangsúlyozta a kurátor.

A digitális és analóg, a hagyományos és az új világ közötti átjárhatóság kihívására született alkotások adták az idei Grafikai Biennálénak a mércéjét. A beérkezett munkák hűen tükrözik azt a törekvést, hogy hogyan tudnak a művészek a két, látszólag ellentétes világ között egy organikus egyensúlyt találni. (...) A beérkezett alkotások nagy száma nemcsak mennyiségileg, hanem minőségileg is egyre inkább a színvonal emelkedéséhez vezet, így joggal mondhatjuk, hogy a Székelyföldi Grafikai Biennálé egyre magabiztosabban lépi át szülőföldje határait és emelkedik nemzetközi szintre” – fogalmazott Kányádi Iréne művészettörténész, a Partium Keresztény Egyetem adjunktusa a megnyitón. A grafikai szemle kiírása óta a székelyföldi művészek mellett legtöbben Magyarországról, Romániából, Lengyelországból jelentkeznek, de érkeztek munkák Oroszországból, Szerbiából, Kínából és Indiából egyaránt. Érdekessé teszik a válogatást a Banglades, Ghána, Nepál, Tajvan, vagy Vietnámból küldött munkák is, mutatott rá a művészettörténész.

Sepsiszentgyörgyön a nemzetközi zsűri által kiválogatott munkák az Erdélyi Művészeti Központban és a Székely Mikó Kollégiumban november 9-ig láthatóak, azt követően Csíkszeredában állítják ki a biennálé anyagát.

Kulturális párbeszéd a vizuális művészetek nyelvén

A közös székelyföldi gondolkodás eredménye a Székelyföldi Grafikai Biennálé. Kezdetektől hármas célunk volt: meghatározni önmagunkat a képzőművészet nyelvén, megismertetni a kortárs művészekkel Székelyföldet, mint a Kárpát-medence sajátos kulturális-művészeti színfoltját, és nem utolsósorban bemutatni itthon, melyek ma a grafikai törekvések a nagyvilágban” – mondta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a Tamási Áron Színházban megszervezett díjátadó ünnepségén. Mint fogalmazott, az évtizedes szervezői munka gyümölcse beérni látszik, a szervezők minden erejüket bevetették, hogy Siklodi Zsolt kurátor korai és váratlan halála ne törje meg a folyamatot, ugyanakkor megköszönte Ferencz S. Apor képzőművésznek, a biennálé új kurátorának, hogy belevágott ebbe a nehéz, de háládatos munkába, és sikerre vitte az ötödik grafikai szemlét. „Hiszek abban, hogy a művészeten keresztül lehet az egymás iránti tiszteletet elmélyíteni. A Székelyföldi Grafikai Biennálé a vizuális művészetek nyelvén indított izgalmas párbeszédet, amelyben érdemes részt venni nem csak alkotóként, de befogadóként is” – emelte ki a háromszéki tanácselnök.

Nemcsak mi magunk jövünk rá, de mások is egyre inkább felismerik, hogy nemcsak értékteremtő közösség voltunk, hanem ma is azok vagyunk. Az a közösség, amelyik ma egy ilyen szintű nemzetközi rendezvényt letesz az asztalra, az a közösség él, létezik, fejlődik, gyarapodik. Nemcsak a román társadalom felé mutatjuk meg magunkat, hanem kilépünk Európába, a nagyvilágba. A Székelyföldi Grafikai Biennálé kulturális, közösségépítés és összefogás szempontjából is méltó módon tölti be a nagyköveti szerepet, gratulálni szeretnék a szervezőknek és a nyerteseknek is” – fogalmazott Hegedüs Csilla.  „Nekünk pedig az a dolgunk, hogy megmutassuk értékeinket Európában, hiszen nem vagyunk másodrendű állampolgárai Európának!” – emlékeztetett az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

Ha Európában megkérdezzük, hogy milyen képük van közösségünkről, akkor kiderül, hogy Drakula mítoszából eredeztetik a mi életterünket. Nincs ez így rendben, mert nekünk is vannak szép legendáink, európai szintű képzőművészeti, zenei, irodalmi alkotásaink, csak az a baj, hogy ezt kevesen tudják. A Székelyföldi Grafikai Biennálé azért is fontos számunkra, mert hozzájárulhat ahhoz, hogy Székelyföld hangsúlyosabbá váljon Európa kulturális térképén” – hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. „Közösen kell dolgoznunk Székelyföld jövőjéért, bízom benne, hogy ebben a közös munkában mindenki kiveszi a részét, ugyanis Székelyföldnek akkor lesz jövője, ha mindannyian otthon érezzük magunkat, és teszünk is szülőföldünkért” – tette hozzá a Hargita megyei tanácselnök.  

Maros megye üzenetét Novák Csaba Zoltán szenátor tolmácsolta, aki a kultúra közösségmegtartó erejéről beszélt. „Kultúra nélkül nincs élet, nincs működőképes társadalom. Az, hogy mi száz év után is vagyunk közösségként, az annak is köszönhető, hogy a gazdasági-demográfiai helyzeten túl mi, erdélyi magyarok mindig minden körülmények között újjá tudtuk építeni intézményes hátterünket, és mindig voltak kiváló alkotóink. Az elmúlt száz évben bizony voltak olyan időszakok, amikor csakis a kultúrába kapaszkodhattunk. Ezért is érdemes az ilyen rendezvényekbe befektetni, mert ahol gazdag kultúra van, ott lesz jövő is” – fogalmazott a Maros megyei szenátor.

Dr. Balogh Attila Márton Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa részéről szólalt fel, mint hangsúlyozta, a grafikai szemle a hagyományokat és az újdonságokat ötvözi, a technológiai újítások és az ahhoz való alkalmazkodás komoly szakmai alázatot követel, az átfedések pedig rengeteg új utat tesznek járhatóvá. Kiemelte, a biennálé előkészítésében rendkívül fontos szerepet játszott a zsűri tapasztaltsága, szakmai hozzáértése.

A Székelyföldi Grafikai Biennálé szervezői, a hagyományokhoz híven, a grafikát a jazz zenével társították, a díjátadó gálaműsor színvonalát idén Luiza Zan és Sárik Péter Duó jazzkoncertje emelte.

Kínába került az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíja

A díjátadó gála köszöntőbeszédeit követően adták át az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé díjait. A Hargita Gyöngye által felajánlott 2000 eurós fődíjat Jing Liu (Kína) Mesterek című sorozatával nyerte el.

A Nagy Pálról elnevezett Maros megyei díjat Jakub Jaszewszki (Lengyelország) Xfirewall és Xerror című munkáival nyerte el. A Nagy Imréről elnevezett Hargita megyei díjat Art Werger (Egyesült Államok) kapta Life Below című munkájáért. A Plugor Sándorról elnevezett díjat Samira Zamani (Németország) nyerte el Back In The Day című művével. A három székelyföldi megye által felajánlott díjak értéke egyenként 1000 euró.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának 500 eurós díját Răzvan Anton (Románia) kapta Fading Study című művéért.

A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által felajánlott díjat, a gyergyószárhegyi művésztelepen való részvételt, Lehoczki Zita (Magyarország) nyerte Rózsaszínben minden szebb 1, 2 és 3 című munkáival.

A Pulzus Művésztelep díját Mayer Éva (Magyarország) kapta Bevésődés 1 és 2 című munkáiért, a Zereda Művésztelep díját Krnács Ágota (Magyarország) nyerte el Ceredi jelenés 3, illetve A második jaj elmúlt című munkáiért. Az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének díját Ács Kinga-Noémi (Románia) kapta Hunyadi Square 2 című munkájáért.

A zsűri öt nívódíjat osztott ki Łukasz Koniuszy (Lengyelország), Haruhiko Yoshinaga (Japán), Zoran Mishe (Bulgária), Liu Fu (Kína) és Haider Ali Jan (Pakisztán) grafikusoknak, míg a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem által felajánlott díjat Marcin Bialas (Lengyelország) nyerte el.

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé szervezői: Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Hargita Megye Tanácsa, az Erdélyi Művészeti Központ Egyesület, Maros Megye Tanácsa, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ. A rendezvény főtámogatói a Bertis és a Hargita Gyöngye.

 

Hírek