Itt vagy: » Hírek » Megszorítások ellenére sem állhat le az önkormányzat tevékenysége

Megszorítások ellenére sem állhat le az önkormányzat tevékenysége

2010. szeptember 1., szerda

Közel 16 millió lejt vettek vissza Kovászna megyétől a legutóbbi költségvetés kiigazításakor, az erről szóló határozatot a szerdai rendkívüli tanácsülésen fogadta el a megyei önkormányzat, ezt követően a helyi tanácsoknak is határozatot kell hozniuk a visszavett összegekről.

Közel 16 millió lejt vettek vissza Kovászna megyétől a legutóbbi költségvetés kiigazításakor, az erről szóló határozatot a szerdai rendkívüli tanácsülésen fogadta el a megyei önkormányzat, ezt követően a helyi tanácsoknak is határozatot kell hozniuk a visszavett összegekről. Országos tendencia, hogy ezúttal a kiigazításkor visszavettek és nem újabb összeget osztott szét Bukarest – derült ki a tanácsülésen. Júniustól ugyanakkor a beruházásokra és a szolgáltatásokra is csökkenteni kellett a kiadásokat húsz százalékkal, amely minden önkormányzat munkáját megnehezíti, nekünk viszont az a feladatunk, hogy a megszorítások ellenére is folytassuk a fejlesztéseket – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki arról is beszámolt, hogy ezúttal az utak javítására szánt összegből is visszavett a kormány.
A megye saját költségvetése is csökkent a következő tételeknél:

  •   - 652 ezer lej, a megye decentralizált költségeinek finanszírozására, az értéknövekedési adóból leosztott összegekből,
  •   - 440 ezer lej, a megyei utakra, az értéknövekedési adóból leosztott összegekből;
  •   - 1784 ezer lej, a helyi költségvetések kiegyensúlyozására, az értéknövekedési adóból leosztott összegekből.

Ugyanakkor a 3.299,32 ezer lejjel csökkentek a személyi kiadások a folyó év második félévében. Betartva a költségvetési egyensúlyról szóló elvet, a csökkentett jövedelmek és kiadások közötti 423,32 ezer lejes különbséget a megye tanácsa tartalékalapjába foglalták bele.

A rendkívüli tanácsülésen arról is döntöttek, hogy Kovászna megyei turisztikai célpontok népszerűsítése címen pályázatot adnak le a Regionális Operatív Programhoz. A projekt összértéke 956.660 lej. A népszerűsítésre javasolt turisztikai célpontok a következők: antropikus turisztikai értékek: a gelencei katolikus templom, a csernátoni Népművészeti Múzeum, az illyefalvi református templom, a kézdivásárhelyi Céhek Múzeuma, a bibarcfalvi református templom, - valamint természetes turisztikai értékek: a Csomád-Bálványos természetvédelmi terület, a Rétyi Nyír. A tanácsosok javaslatára a listát a kovásznai Siklóval egészült ki, így nyolcra nőtt a népszerűsítésre javasolt turisztikai célpontok száma. A pályázat célja nyolc Kovászna megyei helység gazdasági fejlődésének elősegítése, a megyében egy éjszakánál többet maradó turisták számának növelése által. Kovászna megye sokrétű turisztikai adottságai, a belső és külső turisztikai piac tendenciái és fejlődése, a kiegészítő programok és szolgáltatások hiánya, a turisztikát népszerűsítő tevékenységek hiánya igazolja a projekt szükségszerűségét és célszerűségét – áll a tanácshatározat indoklásában.
 

Hírek