Itt vagy: » Sajtószoba » Sajtófigyelő » Megszületett az Alutus régió

Megszületett az Alutus régió

2010. február 8., hétfő

Az Erdővidék és az Olt mente ötvenkilenc önkormányzati, civil szervezete és vállalkozója által létrehozott Alutus Régió Egyesület múlt héten Nagybaconban tartotta első tájékoztató szemináriumát.
 

Az Erdővidék és az Olt mente ötvenkilenc önkormányzati, civil szervezete és vállalkozója által létrehozott Alutus Régió Egyesület múlt héten Nagybaconban tartotta első tájékoztató szemináriumát.

Mint a felszólalók megfogalmazták: elsődleges cél, hogy Leader-jogosítványt szerezzenek, majd annak segítségével helyi fejlesztési stratégiák mentén uniós pénzek lehívását tegyék lehetővé. Az egyesület elnöke, Demeter János szerint a terv sikeressége esetén olyan intézmény jön létre, amelyet autonómnak is nevezhetünk, hiszen mi hozunk döntéseket, s mi vállaljuk értük a felelősséget. A Leader-program célkitűzéseiről és működési alapelvéről tartott rövid ismertetőben Benedek Márta többek közt a pályázatok helyi elbírálásának előnyeit, a vállalkozókra gyakorolt ösztönző hatását és a partnerségek kialakulásának lehetőségét emelte ki. Demeter János szerint fokozottan oda kell figyelnünk községeink, falvaink fejlesztésére, gazdaságának élénkítésére, hiszen nemzetségünk zöme vidéki környezetben él. Mint mondotta, bár az egyesület még jóformán nem működik, de máris hasznot hajtott: a Hatod által elválasztott két régió úgy döntött, nem egymás ellen harcol a koncért, hanem közös jövőt álmodva békességben tesz a jövőért. „Az anyanyelvi gondjainkat nem fogja megoldani, de gazdaságélénkítő hatása miatt talán jobban fogunk élni. Mindannyian itt, közösen" -- mondotta Demeter.


A gidófalvi Csillagőrző Egyesület munkatársa, Incze Réka a program segítségével megvalósított sikeres példákat ismertetett. A fiatal, külföldet jól ismerő lány hangsúlyozta: a pályázatok segítségével olyan ötletek is megvalósíthatóak, amelyeket a csak gyors profitot kereső üzletemberek elvetnek. A Leaderben rejtőző lehetőségek legjobb példájaként egy Passau környéki erdőben a lombkoronák magasságában felszerelt gyalogutat említette. Bár sokan hasznavehetetlen ötletnek találták, azoknak lett igazuk, akik kardoskodtak megvalósítása mellett: ma évente kétszázezernél több a látogatójuk, és felkapottak lettek a négy-öt méter magasban épített, egyszerűen berendezett szálláshelyek is. Az Erdővidékhez hasonló gondokkal küszködő térség gazdaságának jelentős része kapcsolatba hozható ezzel az ötlettel -- hangsúlyozta.

Csutak István fejlesztéspolitikai szakértő szerint a Leader egyik legjelentősebb előnye abban rejlik, hogy a jogosítvány megszerzését követően pályázatainkat nem Gyulafehérváron fogják elbírálni, hanem itthon, az igényeinket, történelmünket, kultúránkat és lehetőségeinket jól ismerők, a közösségünkből származó szakemberek véleményeznek. A fejlesztési stratégia még csak részben készült el, ezért segítséget kért a jelenlevőktől: írjanak össze minden olyan ötletet, amelyről azt gondolják, megvalósulásuk e vidékre tereli a figyelmet, illetve munkahelyet teremt, s széles körnek nyereséget hajt.

Hecser László írását a Háromszék honlapján I T T olvashatják.

Hírek