Itt vagy: » Hírek » Megvalósul a megye egyik legfontosabb beruházása

Megvalósul a megye egyik legfontosabb beruházása

2020. augusztus 6., csütörtök

2030-ra Kovászna megye településeinek 95 százalékában építik ki a vízhálózatot és 75 százalékában a csatornarendszert. Az erre vonatkozó, aktualizált mestertervet csütörtöki tanácsülésén fogadta el Kovászna Megye Tanácsa. 

2030-ra Kovászna megye településeinek 95 százalékában építik ki a vízhálózatot és 75 százalékában a csatornarendszert. Az erre vonatkozó, aktualizált mestertervet csütörtöki tanácsülésén fogadta el Kovászna Megye Tanácsa. 

A Kovászna megyei víz- és csatornarendszer korszerűsítésének munkálatai 27 közigazgatási egységet, 5 várost és 22 községközpontot érintenek, valamint ezen kívül 22, községhez vagy városhoz tartozó települést. Ez a szám nő a helyi igényeknek megfelelően. „Folyamatosan bővítjük a víz- és csatornarendszert a megye falvaiban és városaiban.  Azt szeretnénk, hogy 2030-ra a megye településeinek 95 százalékán működjön kiépített vízhálózat és 75 százalékán csatornarendszer, a jelenlegi 50-55 százalék helyett. A projekt első lépése a mesterterv elkészítése és aktualizálása, a második lépés pedig a szakcég által elkészített pályázat kidolgozása, mely költségekre a megyei önkormányzat 120 ezer lejt különített el” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette: az egyik legnagyobb ivóvízprobléma Kézdivásárhelyen van. Itt több mint 13 km vízvezetéket újítanak fel 27 utcában.

A tanácsülésen a Potsa József Megyefejlesztési Stratégia egyik kiemelt részét képező hulladékgazdálkodási tervét is elfogadta a testület, mely az elkövetkező időszakban történő beruházásokra vonatkozik, lehetővé téve az unió és a kormány által előírt célkitűzések elérését. Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója elmondta, Háromszék országos viszonylatban élen jár a hulladékgazdálkodásban, megyeszinten pedig Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy, valamit Kommandó vezet a szelektív hulladékgyűjtésben. Az elkövetkezőkben is olyan beruházásokat eszközölnek, amelyek nem terhelik a lakosságot. 

Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy önkormányzata mint minden évben, idén is a Sepsi Sic Sport Egyesületen keresztül 150 ezer lejjel támogatja a 14. Székelyföld Kerékpáros Körversenyt. Továbbá a megyei tanács a tulajdonában levő, egy uniós pályázat révén vásárolt autóbuszt adott át használatba a hozzá rendelt üzemanyag költséggel együtt a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság keretén belül működő baróti központnak. 

 

Hírek