Itt vagy: » Hírek » Méltón őrzik Fejér Ákos emlékét Mikóújfaluban

Méltón őrzik Fejér Ákos emlékét Mikóújfaluban

2012. május 12., szombat

Hajthatatlan ember volt, aki nem ismert lehetetlent. “Mindent lehet, csak akarni kell” volt a jelmondata, amely mondásra rá lehet fűzni egész életét és munkásságát, hiszen soha nem maradt csak az akarattal, hanem azokat tettekké formálta.

Hajthatatlan ember volt, aki nem ismert lehetetlent. “Mindent lehet, csak akarni kell” volt a jelmondata, amely mondásra rá lehet fűzni egész életét és munkásságát, hiszen soha nem maradt csak az akarattal, hanem azokat tettekké formálta. Ezekkel a szavakkal emlékeztek meg Fejér Ákos tanárról a mai mikóújfalusi emlékünnepségen, amelyen kopjafát állítottak és a felújított kultúrotthon átadására is sor került.

Megemlékező szentmisével indult a rendezvény, amelyet a helyi plébános Simon Gábor celebrált, majd a templomkertben az emlékév tiszteletére állított kopjafánál gyűlt össze avatásra és koszorúzásra a közösség. “Hármas eseményre gyűltünk össze ma Mikóújfaluban, hiszen május 10-én volt tíz éve annak, hogy meghalt Fejér Ákos tanárunk, aki nagy hírnevet szerzett a településnek. A mikóújfalusi világjáró kerékpározás kezdetének ötvenedik évfordulója is idén van, valamint negyven év telt el azóta, hogy a csapat a müncheni olimpiai játékokon részt vett. Éppen ezért az évet Fejér Ákos-emlékévnek nyilvánítottuk a községben. Bicikli-emléktúrával és a katolikus templomkert történelmi emlékparkjában kopjafaállítással is tisztelgünk az évfordulón” - mondta el köszöntőbeszédében Nyáguly Vilmos községi polgármester.

“A kerékpár különleges helyet foglalt el a tanító életében. Fejér Ákos, hogy megszeretesse a tanítványaival a kerékpár-kirándulások gyönyörűségét körbebiciklizte velük az ország nagy részét, számos határon kívüli túrákat is szervezve” - hangsúlyozta Balázs Antal az emlékkopjafa faragója, a nyugalmazott tanár és barát méltatásában. Székely Zsolt történész, a volt tanítvány a felállított kopjafa mellett így emlékezett vissza azokra az időkre: “… hajtott a tudásszomj és a kalandvágy, úgy éreztük kinyílt előttünk a világ. Emberséget és fegyelmet tanultunk tőle. Az a szellemiség, amelyet belénk ontott örökség egy egész életre. ”

Fejér Ella, Fejér Ákos özvegye ünnepi beszédében könnyes szemekkel emlékezett vissza azokra az évekre, amely alatt férje a közösség szolgálatában állt. Mindarról a gazdag munkáról, amit kifejtett és életútról, amelyet bejárt emlékkiállítás is készült fényképekkel, korabeli dokumentumokkal, Fejér Ákos személyi dolgaival – köztük az egykori biciklije -, amely megtekinthető az új kultúrotthon két termében.

“Fejér Ákos sporttanári munkássága mellett, kiemelkedő a közösségépítő szerepe is. Ez által alkotta a legnagyobbat és a legmaradandóbbat, hiszen egykori tanítványai és mai követői egyaránt szeretik és őrzik emlékét” - fogalmazott Tamás Sándor, megyei tanácselnök a helyi felújított kultúrotthon avató ünnepségén.
Az ünnepség záróakkordjaként a kultúrotthonban a szerepet a helyi gyerekek néptánccsoportja, a Murgó tánccsoport és a sepsiszentgyörgyi Százlábacskák táncegyüttes, valamint a helyi fúvószenekar vette át, akik színvonalas műsort mutattak be.

Fejér Ákos emlékét Mikóújfalu bejáratánál kőtömbös emlékmű őrzi, nevét felvette a helyi általános iskola, ma pedig emlékkopjafát állítottak és tíz év kihagyás után idén újra összeállt a fiatal követőkből és a veterán tanítványokból álló csapat a bicikli-emléktúra erejéig, amelyet Mikóújfalu–Csíkszereda–Mikóújfalu útvonalon jártak végig. Így méltón emlékezve a hajdani tanárra, a mikóújfalusi hírnév öregbítőjére.

Hírek