Itt vagy: » Hírek » Minőségi szintlépés a szociális szférában - Újabb StartUp pályázatot indít Kovászna Megye Tanácsa

Minőségi szintlépés a szociális szférában - Újabb StartUp pályázatot indít Kovászna Megye Tanácsa

2020. február 27., csütörtök

17 társadalmi vállalkozás nyer egyenként 100 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást Kovászna Megye Tanácsának új pályázatán. A megyei önkormányzat az Aktív Polgárság Erőforrás Központtal és a Szociális Innovációért Egyesülettel közösen indítja útjára február 27-től, Social Economy Start Up címmel az új gazdaságélénkítő európai uniós pályázatát.

 

17 társadalmi vállalkozás nyer egyenként 100 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást Kovászna Megye Tanácsának új pályázatán. A megyei önkormányzat az Aktív Polgárság Erőforrás Központtal és a Szociális Innovációért Egyesülettel közösen indítja útjára február 27-től, Social Economy Start Up címmel az új gazdaságélénkítő európai uniós pályázatát.

Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke a pályázatot ismertető konferencián, csütörtökön elmondta, a szociális vagy társadalmi vállalkozás fogalma viszonylag új Romániában. Mindegyik ilyen jellegű vállalkozás valamilyen társadalmi ügyet képvisel, küldetése van, rámutat a hiányosságokra, a problémákra, és működése által megoldást kínál ezekre. Az ilyen innovatív, kreatív vállalkozások olykor nagyobb mértékű elszántságot igényelnek. 

A vállalkozás jogi formája lehet szövetkezet, hitelszövetkezet, alapítvány, egyesület, önsegélyzőpénztár, mezőgazdasági vállalkozás, föderáció és szövetségEzeket a jogi formákat a megyei munkaerő foglalkoztató ügynökség által lehet elismertetni, mint szociális vállalkozás. Kovászna megyében eddig egy vállalkozás igényelte és kapta meg ezt a tanúsítványt, de támogatás hiányában felfüggesztette a tevékenységét. A hamarosan elinduló projektek új lendületet adnak a szociális vállalkozásoknak Romániában” – emelte ki az alelnök. 

Minőségi szintlépést jelent ez a pályázat a szociális szféra és a vállalkozások együttműködése terén – emelte ki a konferencián Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki hozzátette: „A megyében elindított gazdaságélénkítő folyamat, a StartUp pályázati rendszerén keresztül már 38 sikeres vállalkozást támogattunk, 40 ezer euró vissza nem térítendő támogatás által. Most újabb 17 társadalmi ügyet is felvállaló vállalkozás számára nyílik lehetőség finanszírozáshoz jutni.”

Az elnök elmondta: „A szociális háló fenntartása nemcsak törvény adta feladat, hanem emberi-lelki kötelezettség is. Az elmúlt években Kovászna Megye Tanácsa költségvetéséből, a működési költség több mint egyharmadát fordítjuk a szociális háló fenntartására. Vannak azonban olyan területek, amelyeket a megyei önkormányzat nem tud ellátni, ezért hangsúlyosan támogatjuk a szociális területen dolgozó egyesületeket is.”

A Civitas egyesület úttörőként vágott neki Romániában a szociális társadalmi vállalkozások elindításába. Az egyesület képviselője, Bákai Magdolna az elmúlt évek tapasztalatait számos olyan sikeres példával szemléltette, mint a hagyományokon alapuló felsőcsernátoni Malomkert Turisztikai Központ, a varrodaként működő, de legelőtakarítással és faaprítékokat készítő csíkbánfalvi Broadart Egyesület vagy a postaládákat készítő és villanyszereléssel foglalkozó ábránfalvi Fény Szociális Egyesület. A szociális társadalmi pályázatok során az emberi tőkébe fektetnek, a profit 90százalékát pedig visszafordítják a tevékenységre. Bákai Magdolna szerint azon vállalkozások lesznek sikeresek, akik egy előző tevékenységre építenek. A legfontosabb, hogy a pályázókat belső indíttatás, a másokért való tenni akarás motiválja, hiszen ez a legfontosabb a szociális-társadalmi vállalkozásoknál. „A jövő a gyerekeinkben van, ők viszik tovább a kezdeményezéseinket. A mi projektjeink megérték a fáradságot és csak előre vihetik közösségünket. Azt szeretném, hogy sikeresek legyenek a most elinduló projektek is.” 

Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője a szociális szolgáltatások és a társadalmi vállalkozások összekapcsolását tartja fontosnak. Kiemelte, gyerekvédelem terén jól áll Háromszék, azonban számos olyan szociális terület van, ahol szükség lenne a szolgáltatások bővítésére, ezért tartja fontosnak ezt a pályázatot. Az intézmény részéről felajánlotta a segítséget, a pályázók rendelkezésére állnak adatokkal, szakmai tapasztalataikkal, arra kérte őket, keressék bizalommal.

Az előzmények, terepismeret fontosságára hívta fel a figyelmet Kolumbán Gábor, a Civitas Alapítvány igazgatótanácsának elnöke. A maga részéről a társadalmi vállalkozás megfogalmazást tartja szerencsésnek, ugyanakkor arra is rámutatott, hogy Romániában a szociális védőhálót és a társadalmi vállalkozás innovációját nem egyeztetik össze. A szociálisan védett, hátrányos helyzetű személyekkel nehéz dolgozni, számolni kell azzal, hogy hiányos a munkakultúrájuk, veszélyeztethetik az egész vállalkozást. Arra is oda kell figyelni, hogy a társadalmi vállalkozás valamilyen társadalmi szükségletre válaszol, de piacon érvényesülő terméket vagy szolgáltatást kell előállítani, éppen ezért plusz kreativitást és elkötelezettséget kíván, mutatott rá a veszélyekre.  

Cristina Toma, az Aktív Polgárság Erőforrás Központ képviselője a Social Economy StartUp projekt menetét ismertette. Az európai uniós projekt újonnan induló, fenntartható szociális vállalkozások számára nyújt vissza nem térítendő finanszírozást. A helyi közösség és a gazdaság fejlődését összekapcsoló projekt során 120 személy vehet részt vállalkozói képzésen, majd a 17 legjobb üzleti ötlet egyenként 100 000 euró finanszírozást nyer, ezáltal 85 új munkahelyet teremtve a térségben. A pályázók Bukarest kivételével az ország bármely részéből jelentkezhetnek. Szükség van a társadalmi vállalkozás minősítés megszerzésére a megyei munkaerőügynökségtől, a vállalkozás profiljában pedig valamilyen szociális, oktatási, egészségügyi, kulturális vagy környezetvédelmi komponensnek is lennie kell. 

A pályázattal kapcsolatos további részletek a következő linken találhatóak: http://www.cetatenieactiva.ro/proiecte/social-economy-startup.

Hírek