Itt vagy: » Hírek » Miszla Art@Csernáton: anyaországi és hazai képzőművészek a Malomkertben

Miszla Art@Csernáton: anyaországi és hazai képzőművészek a Malomkertben

2022. július 13., szerda

Tizenhat magyarországi és székelyföldi képzőművész részvételével zajlik július 6-17. között a Miszla Art@Csernáton alkotótábor a felsőcsernátoni Malomkertben. Vargha Mihály szobrászművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatójának kezdeményezésére a magyarországi Miszla-Art nyári alkotótáborának székelyföldi testvérrendezvényét tartják meg Háromszéken.

A tíznapos alkotótábor fontos része, hogy a képzőművészek – grafikusok, szobrászok, festők – kölcsönhatásba kerüljenek a hellyel, azt követően kezdődik meg az alkotás – ismertette a tábor menetét Vargha Mihály, aki korábban szobrászként kapott meghívást a Tolna megyei Miszla-Art Kulturális Központba és Alkotóházba. „Tetszett a Miszla-Art koncepciója, jól éreztem magam, így született meg az ötlet, hogy szervezzük meg itthoni testvérrendezvényét, hiszen Székelyföld kisugárzása egyedi. Művész vendégeink Gelencével, Kézdivásárhellyel, Sepsiszentgyörggyel, a Szent Anna-tóval és természetesen Csernátonnal ismerkednek meg, ezzel is ösztönözve, hogy a táborban elkészülő alkotások helyspecifikussá váljanak. Táborunk hívószava az önazonosság, az identitás kérdése, ezzel a problémakörrel foglalkoznak az alkotók. A magyarországi művészek a Miszla-Art visszatérő alkotói, Székelyföldről, Erdélyből pedig olyan képzőművészeket hívtunk meg, akik hasonló látásmódot, kísérletező-kutató szemléletmódot képviselnek. A Csernátonban elkészült alkotások Háromszéken maradnak, a Székely Nemzeti Múzeum tulajdonába kerülnek. A táborban születő alkotásokból július 16-án, szombaton 11 órától nyílik kiállítás a Malomkertben, ahová a nagyközönséget is szeretettel várjuk” – mondta el a kezdeményező. Hozzátette: a Tolna megyei Miszla-Art Kulturális Központ és Alkotóház működése is példaértékű, hiszen egy kultúraszerető mecénás házaspár, az egyébként erdélyi származású Makay Tamás és Makayné Pál Berta tartja fenn, akik a Miszla Art@Csernáton táborban is jelen lesznek.

A csernátoni alkotótáborban résztvevő művészek: Albert Levente képzőművész; Daczó Enikő képzőművész; Esse Bánki Ákos festőművész; Gálhidy Péter, Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész; Gáspár Annamária képzőművész; Gáspár Gyula festő- és grafikusművész; Horváth Lóczi Judit, Barcsay Jenő-díjas képzőművész; Kertész Attila képzőművész; Kő Virág festőművész; Majoros Áron Zsolt, Junior Prima-díjas szobrászművész; Mayer Éva, Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész; Oláh Anna képzőművész; Oláh Sándor, MMA ösztöndíjas ötvösművész; Sánta Csaba, MMA ösztöndíjas szobrászművész; Sárosi Mátyás grafikusművész; Szabó Kriszta grafikusművész; Vargha Mihály szobrászművész, az MMA rendes tagja. Kurátor: Uszkay Tekla művészettörténész.

Hírek