Itt vagy: » Hírek » Modernizálják a megyei kórház sürgősségi osztályát

Modernizálják a megyei kórház sürgősségi osztályát

2021. május 11., kedd

Indul a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályának bővítése, korszerűsítése. Az építkezési munkálatok kivitelezési szerződését hétfőn írták alá a székelyudvarhelyi Viaduct kft-vel.

Az emberek biztonsága a legfontosabb. Az út- és hídépítés mellett, az egészségügyi rendszer fejlesztése elsőbbséget élvez. Több uniós és kormányzati projektünk van folyamatban, amely a megyei kórház modernizálását célozza. Most a sürgősségi ellátás korszerűsítését kezdjük el, egy olyan osztályról van szó, amely az egész megyét kiszolgálja, az ott dolgozók évente több mint 36 ezer esetet látnak el. Szükség volt a bővítésre, ahogy a korszerűsítésre is, hogy már a sürgősségen lehessen életmentő vizsgálatokat elvégezni, tehermentesítve ezáltal a kórház egyéb osztályait” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A bővítést követően a sürgősségi osztály hasznos felülete a jelenlegi 320 négyzetméterről közel 1000 négyzetméterre nő, az épületet kimondottan sürgősségi ellátásra alakítják ki, képalkotási berendezésekkel, többek között CT-vel felszerelve. Külön választják a felnőtt- és a gyereksürgősséget, az épület előtt 6-8 mentőautó is megállhat egyszerre, a hozzáférési útvonalakat úgy alakítják ki, hogy akadálymentesen tudják a betegfelvételt, ellátást elvégezni. A következő lépés a felszerelések, orvosi berendezések beszerzését célzó közbeszerzés megszervezése, 3,6 millió lej értékben.

A szerződés aláírásán résztvevő Dr. Camelia Mîndru, a sürgősség osztályvezető főorvosa szerint nemcsak a közösségnek, az ellátott betegeknek hoz minőségi előrelépést, hanem a személyzet számára is jobb munkakörülményeket biztosít, ami elengedhetetlen, hogy fejlesszék a sürgősségi ellátást a megyei kórházban.

 

Luka Csaba, a Viaduct kft. ügyvezetője elmondta, május végén kezdik a munkálatot, most mérik fel a terepet, helyi csapattal fognak dolgozni, bíznak benne, hogy határidőt teljesítve, elkészülnek a munkálatokkal.
A projekt összértéke 9 236 790 lej, ebből Kovászna Megye Tanácsa összesen 2 789 182 lejt biztosít. A pályázatot a 2014-2020 közötti időszakra szóló Regionális Operatív Programból finanszírozzák. A munkálat befejezésének határideje 2022 júliusa.

Hírek