Itt vagy: » Hírek » Működik a lécfalvi hulladékkezelő központ

Működik a lécfalvi hulladékkezelő központ

2017. október 9., hétfő

Október 9-től működőképessé vált a Kovászna megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer – jelentette be Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója a lécfalvi hulladékkezelő központ beüzemelésének első napján. Hétfőn a sajtó képviselőinek és meghívottak jelenlétében indult el a tevékenység a lécfalvi központban

 

Október 9-től működőképessé vált a Kovászna megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer – jelentette be Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója a lécfalvi hulladékkezelő központ beüzemelésének első napján. Hétfőn a sajtó képviselőinek és meghívottak jelenlétében indult el a tevékenység a lécfalvi központban. 

A létesítmény kizárólag a háromszéki lakosságot szolgálja ki, ugyanis csak a megyében működő négy hulladékbegyűjtő vállalat, a Tega R.T, GospCom Kft, Gostranscom Kft., IBSV- Bodzaforduló által gyűjtött szemetet fogadja.

Meggyőződésünk, hogy a tiszta környezet gazdag vidéket jelent, ez a beruházás pedig azért fontos, mert szülőföldünk jövőjéről szól. A létesítmény megfelel az európai uniós előírásoknak, a megye nem eurokonform szemétlerakóit bezártuk, ökologizáltuk. A lécfalvi központ a következő 30-40 évre megoldja a szemétproblémát Kovászna megyében, ugyanakkor van lehetőség, hogy bővítsük a létesítményt és ezt tervezzük is” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki megköszönte a projekt kidolgozásában, kivitelezésében résztvevő munkatársak tevékenységét. Felidézte, a most átadott létesítmény tíz év munkájának eredménye, a megyei önkormányzat legnagyobb uniós pályázatból megvalósított beruházása, közel húsz millió eurós befektetésről van szó, amelynek eredményeképpen a lécfalvi központban 24 új munkahelyet is létre hozták.

Laurențiu Neculaescu környezetvédelmi államtitkár a szaktárca nevében gratulált a háromszékieknek, megjegyezve, hogy lehet rendet tenni egy ilyen érzékeny területen is, mint a hulladékgazdálkodás.

Szép Róbert, az Országos Környezetvédelmi Őrség helyettes főbiztosa elismerően nyilatkozta, hogy Kovászna megye az egyetlen az országban, ahol az integrált hulladékgazdálkodási rendszer teljes mértékben működik, ez azt is jelenti, hogy hosszú távon megoldott a megyében a hulladékgazdálkodás kérdése.

Köszöntötte a vendégeket Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa is, aki a felelős hulladékgazdálkodás fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy olyan projekt volt ez, amelynek során minden érintett fél kitűnően működött együtt, sok sikert kívánt a rendszer működtetéséhez.

Stere Crețu, aki az Infomediu Europa szakmai kiadvány képviseletében beszélt, a szelektív hulladékgyűjtéskapcsán szólt dicsérően Kovászna megyéről, míg Gabriel Moiceanu, a Integrált Hulladékgazdálkodási Társulások Szövetségének elnöke a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület eredményes tevékenységét értékelte.

2015 őszén adták át a lécfalvi Integrált Hulladékkezelő Központot, ahol szelektív válogató csarnok, komposztáló tér is található, valamint hulladékok szortírozására, szállítására, feldolgozására alkalmas speciális járművek is tartoznak hozzá. A terület, a központ és az eszközök is a megyei önkormányzat tulajdonában maradnak, üzemeltetője pedig a nagyváradi ECO Bihor kft., amelynek több mint 10 éves tapasztalata van hulladékgazdálkodás terén.

Hírek