Itt vagy: » Hírek » Munkahelyteremtő székely termék

Munkahelyteremtő székely termék

2011. március 30., szerda

A Sikeres Székelyföld konferenciasorozat ez évi első rendezvényét Csíkszeredában Hargita Megye Tanácsának székhelyén szervezték meg március 30-án.

A Sikeres Székelyföld konferenciasorozat ez évi első rendezvényét Csíkszeredában Hargita Megye Tanácsának székhelyén szervezték meg március 30-án. A Hargita és Kovászna megye tanácsa által két évvel ezelőtt útjára indított rendezvénysorozat napirendjén ezúttal a helyi termelők és termékeik szerepeltek.

A konferencia Borboly Csaba, Hargita megyei és Tamás Sándor, Kovászna megyei tanácselnök köszöntőbeszédével kezdődött. „Ez a konferencia kiváló alkalom arra, hogy közösen számba vegyük mind az elért eredményeket, sikereket, mind a megvalósításra váró célokat. A közös programjainknak köszönhetően jelenleg közel száz hagyományos székely terméket előállító termelő vesz részt vásárainkon. Azt szeretnénk elérni, hogy Székelyföld lakói – és nemcsak ők – minél több székely terméket vásároljanak és fogyasszanak, ugyanis ezáltal nem csak egészségesebben étkeznek, de munkahelyeket is teremtenek. Bízok abban, hogy a jó példa ragadós lesz, és egyre több üzletlánc teszi polcaira a székely termékeket” – mondta köszöntőbeszédében Borboly Csaba. A tanácselnök a termelők problémáira is kitért. Szerinte a problémák legfőbb forrása a kedvező jogszabályok és a vágóhidak hiánya, valamint a területek tulajdonjogának tisztázatlansága.

Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke köszöntőbeszédében a helyi termékeket előállító gazdák támogatásának fontosságát hangsúlyozta. „Székelyföld csak azáltal válhat erőssé, ha a termelők és családjaik számára megélhetést tud biztosítani ez a tevékenység. Olyan Székelyföldet szeretnénk, ahol érdemes élni, és ahol az ott élők a legfontosabbak” – mondta a tanácselnök. Tamás Sándor felhívta a résztvevők figyelmét, hogy egy Ilfov megyei cég Székely szalámi nevű terméket forgalmaz, és hangsúlyozta, hogy el kell választani a spekulánsokat az igazi termelőktől.

Bíró Zoltán, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánja Hagyományos és tájjellegű termékek a térségi fejlesztés szolgálatában címmel tartott előadást.
A konferencián Márton István, Hargita Megye Tanácsának vidékfejlesztési közhasznú társaságának vezetője, Gazda Zoltán, a Kovászna Megyei Turisztikai Egyesület munkatársa, Sütő Erika, a Kovászna Megyei Agrárkamara munkatársa, Kolumbán Gábor, a Civitas Alapítvány elnöke, Már István, a Székely Gyümölcs Egyesület elnöke, valamint Farkas Gábor, kézdivásárhelyi mézeskalács-készítő tartott hasznos szakmai előadást. A rendezvény székely termék kóstolóval ért véget.
 

Hírek