Itt vagy: » Hírek » Muzsikált az erdő Oltszemen

Muzsikált az erdő Oltszemen

2022. szeptember 4., vasárnap

Nincs rossz idő, csak gyenge öltözet – vallják a Muzsikál az erdő program kezdeményezői, a mondás pedig Háromszéken is beigazolódott, szombaton az esős időjárás ellenére kis helyszínváltoztatással, Oltszemen, a fogathajtó pálya mellett sikerült a rendezvény programjait megtartani. Kovászna megye, Hargita és Brassó megyével karöltve, idén első alkalommal csatlakozott a Muzsikál az erdő programhoz, amely most már a Kárpát-medencét felölelő, közösségformáló rendezvényévé vált, célja a környezettudatos életforma népszerűsítése az erdő és a zene, a művészet erejével.

Különleges alkalom a mai, olyan rendhagyó esemény érkezett Háromszékre, amely Magyarországon hosszú utat járt be, hírneve országhatárokon is átjutott. Az erdő mindig inspiráló volt művészeink számára és ez a program a művészetet és az erdőt a legautentikusabb módon kapcsolja össze” – fogalmazott köszöntőjében Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, megköszönve a székelyföldi szervezők munkáját.

Mi itt, Székelyföldön megtanultuk, hogy nem kell félni a rossz időtől, mert utána mindig jó idő következik” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki kiemelte, szívesen a rendezvény mellé álltak, hiszen olyan kezdeményezés, amelynek célját nemcsak fontosnak tartják, hanem sajátjuknak érzik.

A Muzsikál az erdő a családot, a természetet, a zenét kapcsolja össze, ezért is nagy öröm, hogy az esős, borongós idő ellenére ilyen szép számban összegyűltünk, osztotta meg Fodor István, Bodok község polgármestere, hozzátéve: „nálunk nemigen van olyan, hogy nem lehet, és ez a rendezvény is ezt igazolja”.

Az a fő célunk, hogy közösségünket egy fenntartható, környezettudatosabb életvitel irányába fordítsuk az erdő és a zene, a művészetek erejével. Ez a gondolat termékeny talajra és értő fülekre talál mindenhol, ahová megyünk. Kárpát-medence csodálatos élettér, tele olyan értékekkel, melyek az életünk alapját jelentik, megőrzése és átadása közös feladatunk és felelősségünk” – emelte ki Szabó Lajos, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke.

Az oltszemi fogathajtó pálya szomszédságába költözött esemény virtuális szakvezetéses erdei sétával kezdődött, Dr. Csóka György, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézet munkatársa az erdő, a természet változatosságáról beszélt, magyarázva, hogy a diverzitás nemcsak gyönyörködtet, hanem stabilizál is. Agócs Gergely, felvidéki származású népzenész, népzenekutató, az Erdélyben is népszerű Fölszállott a páva tehetségkutató zsűrije előadásában a magyarok származásáról és rokonságáról beszélt a népzenekutatás legújabb eredményei tükrében.

A borongós időjárásra rezonálva nyújtott különleges zenei élményt a Hangcsobbanás impro Julcsival és Zsolttal, majd a szépszámú közönség a kezelőközpont épületében hallgathatta meg az idén negyvenéves Szentegyházi Gyermekfilharmónia felemelő élményt adó koncertjét. Ezt követően a sepsibodoki Református Kamarakórus lépett fel.


 

A kora délutáni órákban enyhült annyira az időjárás, hogy nemcsak virtuális, hanem igazi erdei sétára is indulhattak a résztvevők, az erdő mélyén pedig Szokolay Dongó Balázs és a Corpus Harsona Quartet nyújtott megismételhetetlen zenei élményt.

Mindeközben a téren a Rókavár szervezésében zajlottak a gyerekeknek szóló kézműves foglalkozások, a Zöld Székelyföld Egyesület interaktív játékain keresztül térségünk állat- és növényvilágával ismerkedhettek az érdeklődők. Márton Attila hegyimentő, a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat munkatársa hasznos interaktív előadást tartott a biztonságos túrázásról, ismertette, hogy mit jelentenek a túrajelzések, mi kerüljön a hátizsákba, hogyan kell segítséget kérni.

Délután, estébe hajlóan már lehetett szabadtéri koncertet is tartani, előbb a Fonó Zenekar, majd István Ildikó és barátai léptek fel, az eseményt táncház és szalonna-, pillecukorsütés zárta.
 

A Kovászna megyei program szervezői és partnerei: Kovászna Megye Tanácsa, AgroSic Közösségek Közti Társulás, Muzsikál az Erdő Alapítvány, Környezetvédelmi Minisztérium, Bodok Község Önkormányzata, helyi erdészetek, szakmai szervezetek, a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat, Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola, valamint a Vadon Egyesület.

Hírek