Itt vagy: » Hírek » Négy fontos háromszéki műemléket restaurálnak uniós forrásból

Négy fontos háromszéki műemléket restaurálnak uniós forrásból

2017. szeptember 26., kedd

Európai uniós alapokból újítják fel a Lemhény és Kézdialmás között található Szent Mihály műemléktemplomot, a médiában megjelentektől eltérően hamarosan megkötik az előszerződést, pontosított Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség közgyűlésén, amelyet kedden a megyeházán tartottak.

Európai uniós alapokból újítják fel a Lemhény és Kézdialmás között található Szent Mihály műemléktemplomot, a médiában megjelentektől eltérően hamarosan megkötik az előszerződést, pontosított Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség közgyűlésén, amelyet kedden a megyeházán tartottak. Simion Crețu, az ügynökség igazgatója megerősítette a tanácselnök tájékoztatóját, kiemelve, hogy a pályázatot letevő lemhényi és kézdialmási önkormányzat, valamint a két községhez tartozó parókia hamarosan megkapja az erről szóló értesítőt.

A barokk műemléktemplom restaurálásáról szóló pályázat értéke 6 623 901 lej. Kovászna megyében a Székely Nemzeti Múzeum épületegyüttesének felújítására (16,5 millió lej) a nagyajtai unitárius erődtemplom restaurálására (6,2 millió lej) már aláírták a szerződést, előszerződési fázisban van a dálnoki református templom felújítására (2,7 millió lej), valamint a kovásznai városi úthálózat korszerűsítésére  vonatkozó projekt (18,66 millió lej). 

A Regionális Operatív Program 2014-2020 között elérhető alapjaiból az eddigi elbírálások alapján közel 51 millió euró érkezik Kovászna megyébe, ezenkívül Sepsiszentgyörgynek, mint megyeszékhelynek 21 millió euró áll a rendelkezésére. Az egy főre eső, leszerződött összegek tekintetében a Központi régióban Kovászna megye élen jár. Természetesen vannak további pályázatok, amelyeknek az elbírálása folyamatban van, illetve még mindig vannak olyan alapok, amelyekre nem történt meg a kiírás, tehát ez még csak a kezdet” – tájékoztatott Tamás Sándor.

A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség közgyűlésén elfogadták az idei első félév tevékenységi beszámolóját és a 2014-2020 között elérhető fejlesztési alapok felhasználásáról szóló jelentést, amelyből kiderül, hogy 2017. szeptember 18-ig, összesen 898 pályázatot tettek le, 37 projektre 86,12 millió euró értékben már megkötötték a szerződéseket, az elkövetkezőkben 171 projektre kötnek előszerződést.

Több interregionális és határokon átívelő pályázati programban való részvételről is szavaztak a központi régió hat megyéjét képviselő önkormányzati vezetők, majd arról döntöttek, felhatalmazzák a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség szakembereit, hogy dolgozzanak ki és keressenek pályázati lehetőséget a Kárpátok Egyezmény keretében a térség turisztikai fejlesztésére.   

A közlekedési csomópontokra vonatkozó határozat kapcsán került szóba a brassói reptér kérdése, a közgyűlésen a jelenlevők határozatban rögzítették, hogy a marosvásárhelyi és a nagyszebeni légikikötő mellett a brassói reptér is a térség fejlődésének kulcsszereplője, ezért az ügynökség szakembereit felhatalmazták, hogy hivatalosan is kérjék, kerüljön be az országos közlekedési kerettervbe a Cenk alatti város reptere is. Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy önkormányzata többször is támogatásáról biztosította a brassói kezdeményezést, Tamás Sándor és Antal Árpád András a megye, illetve a város anyagi hozzájárulását is felajánlotta a reptér kialakításához.

 

Hírek