Itt vagy: » Hírek » Odafigyelnek a székelyföldi belső szórványra

Odafigyelnek a székelyföldi belső szórványra

2017. október 24., kedd

Negyedik éve szervezi meg a Székföldi Magyar Napokat a belső szórványnak tekinthető Árapatakon, Hídvégen és Erősdön Kovászna Megye Tanácsa partnerségben a Kovászna Megyei Művelődési Központtal és az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetével. Az idei eseménysorozat első két rendezvényét Erősdön tartják október 28-án, szombaton, vasárnap pedig Árapatakon

Negyedik éve szervezi meg a Székföldi Magyar Napokat a belső szórványnak tekinthető Árapatakon, Hídvégen és Erősdön Kovászna Megye Tanácsa partnerségben a Kovászna Megyei Művelődési Központtal és az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetével. Az idei eseménysorozat első két rendezvényét Erősdön tartják október 28-án, szombaton, vasárnap pedig Árapatakon.

A megyei önkormányzat által hagyományteremtő szándékkal elindított Székföldi Magyar Napok szervezésébe rendszeresen részt vesznek a helyi közösségek, önkormányzatok és az egyházak is.

„Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy igazi közösségformáló és identitáserősítő rendezvénysorozatot indítottunk el a háromszéki belső szórványnak számító településeken. Emellett megyei önkormányzatként fontosnak tartjuk, hogy ott, ahol a magyarság számaránya 35% alá esett kiemelt támogatást nyújtsunk. A tavaly többek között a Székely Ruházati Alapból anyagi fedezetet biztosítottunk népviselet vásárlásra a hídvégi gyerekek számára, az árapataki református temetőt bekerítettük a helyiek segítségével, az idén pedig az egyházi pályázaton belül tízezer lejt biztosítottunk az erősdi református imaház felújítására” – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke

A Székföldi Magyar Napok hétvégi programkínálata színes kulturális műsort ígér. A szervezők szombaton az erősdi kultúrházban 13 órától várják a kicsiket és nagyokat: lesz kézműves tevékenység, vígjáték, népzenei összeállítás, vers, mese és néptánc előadás. Vasárnap az árapataki református templomban istentisztelettel veszi kezdetét a rendezvény, majd a kultúrházban a köszöntő beszédeket szintén kulturális műsor és magyar bál követi.

Hírek