Itt vagy: » Hírek » Önkormányzatok közötti szolidaritás

Önkormányzatok közötti szolidaritás

2017. november 28., kedd

Hosszú évek után ez az első alkalom, hogy a kormány csak novemberben hagyott jóvá költségvetéskiigazítást, Kovászna Megye Tanácsa keddi soros ülésén többek között a helyi önkormányzatoknak szánt pénzösszegekről döntött

Hosszú évek után ez az első alkalom, hogy a kormány csak novemberben hagyott jóvá költségvetéskiigazítást, Kovászna Megye Tanácsa keddi soros ülésén többek között a helyi önkormányzatoknak szánt pénzösszegekről döntött.

Fejetlenség és a kiszámítható jövőkép hiánya jellemzi a jelenlegi kormányt, egyértelmű, hogy nincs pénz. Úgy tapasztaljuk, hogy Bukarestben meg vannak riadva, hogy mi lesz január elsejétől a sok ígérettel” – fejtette ki újságírói kérdésre Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, hozzátéve, hogy az előzetes számítások szerint jövőre Kovászna megye 13 millió lejjel kisebb költségvetésből gazdálkodhat, mert változik az adózási rendszer.

A költségvetéskiigazítás nyomán a megyei önkormányzat most mindössze 161 ezer lejről rendelkezhetett, az összegekről polgármesterekkel közösen döntöttek, mondta el a tanácselnök. A megye a helyi költségvetések kiegyensúlyozására 803 ezer lejt kapott, ennek nyolcvan százalékát a Pénzügyi Igazgatóság osztja szét egy adott matematikai képlet alapján, a fennmaradó húsz százalékot a megyei önkormányzat a helyi szükségletek és fejlesztések igénye szerint. „Tizenhárom közigazgatási egység lemondott a saját részéről, hogy másokon tudjunk segíteni, ennek a szolidaritási gesztusnak köszönhetően a négyezer feletti lakosú községek minimum 5000 lejt kapnak tőlünk, négy községnek 15-15 ezer lejt tudtunk adni. Nagyajta és Málnás az általános rendezési tervet, Mikóújfalu az orvosi rendelő felújításának tervét készítteti el, míg Barátos a Kovászna patakán található híd felújításának befejezésére fordítja ezt az összeget” – ismertette.

     

Uniós alapok az erdővidéki úthálózat korszerűsítésére 

A tanácsülés napirendjét hat határozattervezettel egészítették ki, ezek egy része az Erdővidék úthálózatnak újjáépítésére vonatkoznak. „Várhatóan idén aláírjuk a Barót – Olasztelek – Vargyas – Hargita megye határa közötti útszakasz modernizálását célzó uniós pályázatunkat is, a térségben ez a második megyeközi együttműködést igénylő projektünk, ezen a részen Hargita megyével fogtunk össze. Mint tudják, a másik pályázatunk Málnásfürdő – Mikóújfalu – Nagybacon – Bibarcfalva – Barót – ágostonfalvi híd – Brassó megye határa közötti szakasz korszerűsítését célozza, azt Brassó megyével együttműködésben adtuk le. Ez a két pályázat kiállta a bizalom próbáját, ugyanis a projektek önmagukban nem lettek volna nyertesek, kötelező volt, hogy a másik megyében folytatólagosan korszerűsítsék tovább az adott megyei utat ugyancsak uniós forrásból. Tehát egyetlen és egyszeri lehetőség volt, hogy a három megye ilyen partnerséget kialakítson és ma már lehet tudni, hogy Brassó és Hargita megyének is nyertes a maga részére vonatkozó pályázata, tehát igazi win-win helyzetről beszélhetünk” – tájékoztatta a tanácsosokat Tamás Sándor. A soros ülésen a tanácsosok döntöttek a pályázat gazdasági műszaki mutatóiról, és pontosították a 17 kilométeres útszakasz korszerűsítési munkálatának összértékét, ami 47 millió lej.

A megyei tanácsosok ugyanakkor arról is döntöttek, hogy a Székely Nemzeti Múzeum ügykezelésébe kerül a volt fogorvosi rendelők épülete, ugyanis jövőre megkezdődik a múzeum felújítása is, így szükség van az állomány ideiglenes átköltöztetésére. A Kós Károly tervezte épületegyüttes korszerűsítésére a megyei önkormányzat idén írta alá a több mint húsz millió lej értékű uniós projekt finanszírozási szerződését.

A Feketeügyön található híd és gyaloghíd felújításával kapcsolatos dokumentációk módosításáról is szavaztak, mindkettőt az Országos Vidékfejlesztési Programból finanszírozzák. Ugyanakkor a SERA Románia Alapítvánnyal két együttműködési megállapodás megkötéséről is döntöttek novemberi soros ülésükön a megyei tanácsosok.

 

Hírek