Itt vagy: » Hírek » Összefogásból, szolidaritásból és fegyelmezettségből jelesre vizsgázott Háromszék

Összefogásból, szolidaritásból és fegyelmezettségből jelesre vizsgázott Háromszék

2020. május 15., péntek

Kevesebb központosításra és nagyobb decentralizációra van szükség, a terepismeretet szükséghelyzetben sem szabad aláértékelni, a háromszéki, sepsiszentgyörgyi közösség fegyelmezettsége, összetartása példaértékű, hangsúlyozták közös sajtótájékoztatójukon a háromszéki elöljárók. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere pénteken Szükségállapot és vészhelyzet között címmel elemezte az elmúlt időszakot, meghatározva a következő önkormányzati prioritásokat is. 

 

Kevesebb központosításra és nagyobb decentralizációra van szükség, a terepismeretet szükséghelyzetben sem szabad aláértékelni, a háromszéki, sepsiszentgyörgyi közösség fegyelmezettsége, összetartása példaértékű, hangsúlyozták közös sajtótájékoztatójukon a háromszéki elöljárók. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere pénteken Szükségállapot és vészhelyzet közöttcímmel elemezte az elmúlt időszakot, meghatározva a következő önkormányzati prioritásokat is. 

Bukarestben úgy viselkednek, mintha egyéjszakás kaland lenne a vészhelyzet, húsz millió ember sorsa, értékelte Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a közös sajtótájékoztatón.

Az elmúlt időszak tapasztalata az, hogy elsősorban magunkra, valamint nemzettársainkra, magyarországi barátainkra számíthatunk. Bukarest, ahová adólejeinket adjuk, ezzel szemben mindent központosított, az állam nemcsak bizalmatlan, hanem ellenséges volt velünk szemben. Sem a demokráciáról vallott felfogásunkkal, sem a tapasztalatainkkal nem esik egybe, hogy csak Bukarest tudná megoldani a problémákat, az elmúlt hetek pedig éppen azt erősítették meg, hogy a helyi és megyei önkormányzat terepismeretét nem lehet megkerülni. Úgy vélem, a kisebb gondokat leszámítva, a háromszéki emberek jelesre vizsgáztak összefogásból szolidaritásból és fegyelmezettségből. Megköszönöm mindazok segítségét, akik az elmúlt időszakban segítőkezet nyújtottak, magánszemélyektől a kis- és nagyvállalatokig sokan adományoztak, segítettek, ahol csak tudtak” – hangsúlyozta a tanácselnök.  

Az emberek biztonsága a legfontosabb, Kovászna Megye Tanácsa ezért a szükségállapot ideje alatt a hivatal és a hozzátartozó intézmények tevékenységének átszervezése mellett számos konkrét szociális és egészségügyi intézkedéseket hozott, ugyanakkor a lakosság tájékoztatása és az önkéntes mozgalom támogatása is nagy hangsúlyt kapott. Az év elején meghatározott költségvetéshez viszonyítva a szociális és gyermekvédelmi rendszert további 300 ezer lejjel támogatták koronavírus-tesztek elvégzése, védőfelszerelés és fertőtlenítés biztosítása érdekében. A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházat eredeti költségvetésén túl 1,4 millió lejjel támogatták, ugyanakkor 125 ezer lejjel a kézdivásárhelyi kórházat, amely a nem Covid-betegeket vette át. Megoldást találtak a városi kórházak, a megyei vérközpont, a kovásznai szívkórház, a családorvosok támogatására is, védőfelszerelést és fertőtlenítőszereket biztosítva. Ezeket az intézkedéseket egészítette ki az RMDSZ-en keresztül érkező magyarországi adományok szétosztása is, emelte ki az elnök.

Az elkövetkező időszak prioritásait ismertetve elmondta, hogy a megyei egészségügyi rendszer és a szociális háló megerősítését tűzték ki célul, folytatva a megyei kórház korszerűsítését: uniós forrásból bővítik a sürgősségi ellátást, országos forrásból új tüdőkórházat építenek, felújítják a belgyógyászat épületét, saját költségvetésből alakítják ki a heliportot a kórház udvarán.   

Munkahelyvédelmi és gazdaságélénkítési alapot hoz létre Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Antal Árpád András a sajtótájékoztatón bemutatta Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedéseit, illetve ismertette az elkövetkező időszak prioritásait.

„Nekünk a válság a március 15-ei ünnepség lemondásával kezdődött, ezt a prefektustól a nemzeti színű zászlók kihelyezése miatt kapott büntetés és a rendőrparancsnok által a hangosbemondó miatt indított bűnügyi eljárás követte. Habár az elején akadályokba ütköztünk és sok esetben kihagytak a döntésekből a fent említett intézmények vezetői, mi mégsem hagytuk magára a közösséget és végeztük azt, amivel az emberek megbíztak bennünket” – indította bemutatóját Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Ezt követően újra megköszönte a helyi közösségnek, hogy nyugodtak tudtak maradni ebben a nehéz helyzetben. Az összefogásnak köszönhetően ez a válság közelebb hozta egymáshoz nemcsak a közösség tagjait, hanem az önkormányzatot is a lakókkal. Kiemelte, hogy mennyire fontos az eddig tanúsított higgadtságot az elkövetkezendő időszakban és majd a válság után is megőrizni. 

„Az elmúlt két hónap során komoly problémákat tapasztaltunk az egészségügyet és a közbiztonságot illetően is. Szembesültünk az agyonközpontosított állam, az elmúlt harminc év közpolitikáinak kudarcával. Ennek a tanulsága pedig az, hogy az államot meg kell reformálni, régiósításra és nagyobb decentralizációra van szükség. A döntéseket közelebb kell hozni az emberekhez” - összegezte Antal Árpád András.

Továbbá kihangsúlyozta, hogy az elkövetkezendő időszakra az önkormányzat társadalmi prioritásként a munkahelyek védelmét, a vállalkozások ösztönzését és a munkahelyek teremtését határozta meg. „A következő napokban átszervezzük a város költségvetését és létrehozunk egy 5 millió lejes munkahelyvédelmi és gazdaságélénkítési alapot a bajba jutott emberek és vállalkozások részére. Ennek részleteit a helyi vállalkozószövetségek képviselőivel közösen fogjuk kidolgozni. Ott igyekszünk segíteni, ahol az állam nem tudott” – zárta a gondolatsort Antal Árpád András polgármester.

A támogatást továbbra is a már működő De Minimis program keretében igényelhetik majd a helyi vállalkozók, a visszaigényelhető adó mértéke 40 százalékra növekszik.

Hírek