Itt vagy: » Hírek » Összefogással minden lehetséges

Összefogással minden lehetséges

2017. október 30., hétfő

Negyedik alkalommal zajlottak a Székföldi Magyar Napok Erősdön és Árapatakon, szombaton és vasárnap. Mivel Hídvégen a kultúrház épülete felújítás alatt áll, így idén a hídvégiek az erősdiekkel és árapatakiakkal közösen készültek az ünnepre

Negyedik alkalommal zajlottak a Székföldi Magyar Napok Erősdön és Árapatakon, szombaton és vasárnap. Mivel Hídvégen a kultúrház épülete felújítás alatt áll, így idén a hídvégiek az erősdiekkel és árapatakiakkal közösen készültek az ünnepre. 

Kovászna Megye Tanácsa a Kovászna Megyei Művelődési Központtal és az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetével közösen rendezett eseménye kézműves tevékenységekkel vette kezdetét Erősdön, szombaton, október 28-án a település kultúrházában. Az erdővidéki Bodvaj Egyesület jóvoltából papír pártákat, nemez labdákat és virágokat készítettek az erősdi gyerekek.

A Székföldi Magyar Napok hagyománnyá váltak és általuk az együtt eltöltött idő másfajta ízét, örömét tapasztalhatjuk meg. Mindennapi életünkben sok fájdalmas találkozás van, de ez az ünnep által az őseinktől örökölt jókedvet élhetjük meg és adhatjuk át jelenlevő ifjainknak. A régi öregek szerettek összeülni, az együttlét, a jókedv, a vidámság jelen volt életükben. Kívánom, hogy így legyen ma velünk is, a mai nap mindannyiunknak örömben teljen” – mondta köszöntő beszédében Ráduly Baka Zsuzsanna, erősdi református lelkész.

A kulturális műsorban az erősdi gyerekek bemutatták ünnepi előadásukat, verset szavaltak, mesét mondtak, vidám jelenetet adtak elő. Ezt követően a Szotyori Művelődési Ház színjátszó körének előadásán, Kéri Ferenc: Az alkohol öl című vígjátékán derülhetett a jelenlevő közönség. A Ráduly-Baka családi zenekar és az erősdi lányok autentikus magyar népzenét vittek színpadra, helyi, magyarlapádi és széki népdalokat énekelve. 
A legnagyobb sikert a sepsiszentgyörgyi Százlábú Néptáncegyüttes előadása aratta, szilágysági, vajdaszentiváni, sóvidéki táncokat mutatva be és udvarhelyszéki népdalokat énekelve.

A rendezvényt családias hangulatú beszélgetés zárta, ahonnan a jelenlevők a közösségben eltöltött tartalmas idő örömével térhettek haza.

Vasárnap, október 29-én, az árapataki református templomban, a reformáció 500. évfordulója alkalmából úrvacsorás istentisztelettel kezdődtek az árapataki magyar napok. Az ünnepi istentiszteleten vendég lelkész szolgált, Ungvári Barna András, uzoni lelkipásztor. Ezt követően kulturális műsorra és magyar bálra került sor az árapataki kultúrházban.

Fülöp-Gál László, árapataki református lelkész köszöntő beszédében kiemelte: „Külön szeretném üdvözölni a hídvégi és az erősdi magyar közösség tagjait. Eddig nem tapasztalt összefogásként élem meg, hogy Árapatakon egybegyűlve ünnepelünk és büszkén tekintek a sok székely ruhába öltözött fiatalra. Kívánom, hogy 500 év múlva is így ünnepeljenek majd a székföldi magyarok”.

Pakucs Etelka és Bakó Pálné köszöntő versei után a vallásórás gyerekek mutatták be ünnepi előadásukat. Ezt követően a zabolai Gyöngyharmat Néptáncegyüttes lépett színpadra, majd a nagyborosnyói Pakucs Etelka a Csíki lány szolgálni ment Bukarestbe a 30’-as években című vidám jelenetén szórakoztak az egybegyűltek.

A kulturális műsort követően a szorgos kezű árapataki asszonyok által készített pityókatokányt és süteményeket fogyaszthatták el a jelenlevők, majd István Ildikó és barátai népzenei közreműködésével táncolhattak, amíg a jókedvük és erejük kitartott.

 

Hírek