Itt vagy: » Hírek » Összekötöttük Bodzavidéket és Orbaiszéket – befejeződtek az útépítési munkálatok

Összekötöttük Bodzavidéket és Orbaiszéket – befejeződtek az útépítési munkálatok

2023. április 27., csütörtök

Három fontos munkálat végére tett pontot csütörtöki ülésén Kovászna Megye Tanácsa, a műszaki átvételek megtörténtek, most a pénzügyi elszámolás lezárására került sor. Ugyanakkor újabb útszakasz építésének előkészítését hagyta jóvá a testület.

Kovászna Megye Tanácsa kormányzati forrásokból és saját költségvetésből Várhegyen új hidat épített, a beruházás értéke 1,1 millió lej. Aszfaltos út vezet most már Maksa végétől a besenyői leágazásig, itt új betonhidat építettünk, ez egy 5,8 millió lejes munkálat volt. Befejeztük a Nagyborosnyó-Nagypatak-Bodzaforduló közötti 22,5 kilométeres, 121A jelzésű megyei út újjáépítését, és most már az elszámolás is lezárult. Bizonyára még sokan emlékeznek, hogy Nagypatak és Saramás között eddig soha nem volt aszfaltos út. Most lett. Összekötöttük Bodzavidékét Orbaiszékkel. Ez egy nagyvolumenű, 31,7 millió lejes beruházás, amelyet kormányzati forrásokból és saját erőből végeztünk el” – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Hamarosan kezdődik Sepsibükszádon az országúttól a vasútállomásig tartó, 1,7 km-es útszakasz (DJ113) felújítása és ezzel együtt egy 40 méter hosszú, új híd építése. Kovászna Megye Tanácsa az Anghel Saligny-programból igényelt és kapott finanszírozást a munkálatra, a napokban aláírták a finanszírozási szerződést. A megyei önkormányzat csütörtöki ülésén jóváhagyta, hogy az 1960-ban épített, rossz állapotú Olt-híd átkerüljön a megye közvagyonából a megye magánvagyonába, hogy le lehessen bontani és újat építeni helyette. A munkálat összértéke 14,8 millió lej, ebből 9,93 milliót a fejlesztési minisztérium áll, a fennmaradó részt, 4,8 millió lejt a megyei önkormányzat biztosítja. A kivitelező cég kiválasztása már megtörtént, következik a munkakezdési parancs kiadása is.

A tanácselnök elmondta, hogy Cseke Attila fejlesztési miniszter aláírta a kőröspataki út finanszírozási szerződését is, amely a községet átszelő, a Vadas-tető felé haladó megyei út 2,4 km-es útszakaszának teljes körű modernizálását célozza, ugyancsak az Anghel Saligny program keretében.

 

Hírek