Itt vagy: » Hírek » Öt éven belül európai szintű kórháza lesz Háromszéknek

Öt éven belül európai szintű kórháza lesz Háromszéknek

2009. november 2., hétfő

Nagy a valószínűsége, hogy a pénteken leadott, a sepsiszentgyörgyi kórház felújításáról szóló uniós pályázat nyertes lesz – számolt be Kovászna Megye Tanácsának vezetősége hétfő reggeli sajtótájékoztatóján.

Nagy a valószínűsége, hogy a pénteken leadott, a sepsiszentgyörgyi kórház felújításáról szóló uniós pályázat nyertes lesz – számolt be Kovászna Megye Tanácsának vezetősége hétfő reggeli sajtótájékoztatóján.

„A megyei önkormányzat prioritásai között az úthálózat felújítása mellett az egészségügyi rendszer segítése az első perctől szerepelt. Így készült el a dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház felújításáról szóló pályázatunk, amelynek értéke 85 millió új lej. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor több nagyobb értékű pályázat előkészítése is folyamatban van, mint például az integrált hulladékgazdálkodásról szóló pályázat és a megyei ivóvíz- és csatornahálózatának bővítése és korszerűsítése” – mondta el Tamás Sándor tanácselnök, kiemelve, hogy ebben az évben közel 60 millió euró értékben adtak le pályázatot a megyei önkormányzattól.

 Klárik László megyemenedzser elmondta, ha minden jól megy, 2011 végén kezdődhet meg a kórház teljes rehabilitálása, amely 36 hónapot venne igénybe.  A pályázatot a Regionális Operatív Program 3. Prioritási tengelyének 3.1 Fő beavatkozási területéhez nyújtották be.  Jelenleg a kórházi ellátás 30 különböző épületben zajlik 56.000 négyzetméteren, a pályázat célja, hogy modern, az európai uniós standardoknak megfelelő egészségügyi intézménnyé váljon a dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház.  

„A pályázat összegének egy részéből szerkezeti, építészeti és szerelvényezési munkálatokat végeznénk. Többek között megerősítenénk a szerkezetet, felújítanánk a főbejáratot, mozgássérültek számára feljárót alakítanánk ki, átszerveznénk és átépítenénk a kórtermeket, tűzvédelmi rendszert újítanánk és épületautomatizálást végeznénk, új, nagyteljesítményű lifteket szerelnénk és kicserélnénk a fűtésrendszert, a vízhálózatot. Természetesen sor kerülne az orvosi berendezések felújítására, ott ahol szükséges” – magyarázta Klárik László.

 „A sepsiszentgyörgyi kórháznál jelenleg a C épületszárny megerősítési munkálatai zajlanak, amelyet az Egészségügyi Minisztérium finanszíroz; a legnehezebb éppen ezért a jelenlegi javítások és a megpályázott munkálatok összehangolása volt.  Nem szeretnénk, hogy amit az egyik folyamat helyrehoz, azt a következőnél leromboljuk” – mutatott rá Henning László alelnök.

Újságírói kérdésre válaszolva, a megyei önkormányzat vezetői elmondták, hogy a 7-es Központi Régiónak kiutalt pénz ennél a tételnél valóban kisebb a megpályázott összegnél, de a szabályzat lehetőséget ad arra, hogy nyertes projekt esetén a Fejlesztési Minisztérium kipótolja a hiányzó részt, amelyre Kovászna Megye Tanácsa ígéretet is kapott.


 

Hírek