Itt vagy: » Hírek » Ötvenéves a Művészeti és Népiskola - Nyitottan a közösség igényei iránt

Ötvenéves a Művészeti és Népiskola - Nyitottan a közösség igényei iránt

2018. október 12., péntek

Alapításának 50. évfordulóját ünnepli idén a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola. A Kovászna Megye Tanácsához tartozó oktatási intézményt 1968-ban hozták létre a megyei kultúrbizottság rendeletével. A jubileumi évforduló tiszteletére több ünnepi eseményt szerveztek, a rendezvénysorozat csütörtök este gálával ért véget, ahol a népiskola tanítványai mutatkoztak be és köszöntötték az egykori kollégákat, intézményvezetőket is.

 

Alapításának 50. évfordulóját ünnepli idén a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola. A Kovászna Megye Tanácsához tartozó oktatási intézményt 1968-ban hozták létre a megyei kultúrbizottság rendeletével. A jubileumi évforduló tiszteletére több ünnepi eseményt szerveztek, a rendezvénysorozat csütörtök este gálával ért véget, ahol a népiskola tanítványai mutatkoztak be és köszöntötték az egykori kollégákat, intézményvezetőket is.

 

 „A Művészeti és Népiskola volt talán az egyetlen olyan intézmény, amelynek felvállalt célja a megye kulturális igényeinek lefedése, így fogalmazott ötven évvel ezelőtt a kulturális bizottság által jegyzett alapító okirat is. Ahogy korábban sem lehetett kiszámítani, úgy jelen pillanatban is nehéz lenne megmondani, hogy az elkövetkező 50 évben milyen elmozdulások történnek majd a kulturális nevelés, a képzések terén: annyi azonban bizonyos, ha a Művészeti és Népiskola tiszteletben tartja tulajdon hagyományait, tehát a továbbiakban is nyitott lesz a közösség irányából érkező igényekre, akkor az intézmény büszkén ünnepelheti majd a 100. évfordulóját is” – köszöntötte a gálán jelenlevőket Gáj Nándor, az intézmény igazgatója.

Az ünnep alkalmat teremtett arra, hogy emlékoklevéllel és virágcsokorral köszönjék meg Vadász Juditnak, Benkő Gizellának, Szinte Csabának, Cserkész Bélának, Könczei Csabának az intézmény egykori munkatársainak évtizedes tevékenységét. A népiskola következetes támogatásáért emlékoklevelet vehetett át Tamás Sándor és Henning László, a megyei önkormányzat elnöke és alelnöke.

Egy intézmény életében öt évtized hosszú idő, oktatási-kulturális intézmény esetében öt évtized pedig sok száz diákot jelent. Időközben változott körülöttünk világ, változtak a rendszerek. Nem elsősorban a politikai berendezkedésre gondolok, hanem inkább a társadalmi elvárásokra, viszont az alapküldetés állandó maradt: minőségi művészeti oktatás, népi kultúra ápolása, szellemi értékek megőrzése és az önfejlesztés, a továbbképzés lehetőségeinek megteremtése. A Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola az elmúlt öt évtizedben több átalakuláson, változáson ment át, de minden alkalommal megtalálta helyét, kialakította saját hangját. Generációk számára vált meghatározó kulturális-oktatási intézménnyé, nemcsak kiszolgálta, de formálta, művelte a háromszéki közösség kulturális igényeit. Igazi népiskolává nőtte ki magát” – fogalmazott beszédében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki azt is jelezte, az elkövetkezőkben még tovább bővül a népiskola tevékenységi köre.

A gálán megemlékeztek Orbán Dezső és Kónya Ádám igazgatókról, akik a kezdetektől formálták a népiskola szellemiségét.  Köszöntötték Gáll Borbála, Lakatos Béla, Musáth Gyula és Szabó Gábor, Szilágyi Béla egykori igazgatókat, akik szakmai tudásukkal, kiváló emberi hozzáállásukkal nemcsak a kollégákat motiválták, hanem aktívan hozzájárultak a Művészeti és Népiskola sikeréhez. Nem lehetett jelen személyesen, Szilágyi Mária volt igazgatónő, aki az átalakulás nehéz éveiben határozott elképzelésekkel vezette az intézményt és Szilágyi Zsolt korábbi igazgató, aki hosszú éveken keresztül formálta a népiskola irányvonalát. Szilágyi Mária és Szilágyi Zsolt oklevelét Szilágyi Zsolt Herbert vette át. A gálán fellépett a zágoni fúvószenekar Musát Gyula vezetésével, valamint a Daniel Neagoe és Raluca Boeru által betanított szitabodzai néptánccsoport, balettkoreográfiát mutattak be Tüzes Csilla tanítványai, míg István Ildikó és Mihály Pál erdővidéki tanítványai néptánccal léptek fel.

Arról, hogy 50 év során mennyire formálódott át az iskola tevékenysége, jó képet fest az évforduló alkalmából rendezett eseménysorozat: a sepsiszentgyörgyi Lábasház alagsorában népi díszítőművészeti alkotásokat, azaz faragott bútorokat, használati tárgyakat állítottak ki közösen a Hargita megyei népiskolával, a Köntés Galériában pedig a kolozsvári társintézmény, a Tudor Jarda nevét viselő népiskola diákjainak festményeit lehet megtekinteni október 20-ig.

Gáj Nándor, az intézmény igazgatója ennek kapcsán hangsúlyozta: 50 év számos következtetést és számos további feladatot is hordoz. „Ma már nem elég egy népiskolának az, hogy csupán egy irányvonalat kövessen, egyre erőteljesebb az igény arra, hogy a művészeti oktatáson kívül a hagyományos népi mesterségekkel foglalkozzanak oktatóink, ugyanakkor nem feledkezhetünk meg azokról sem, akik szakmát tanulnának. Amikor a vállalkozói szféra munkaerőhiányra panaszkodik, lépnünk kell, ezért a szakmai oktatás sokszínűsítésén dolgozunk: pincér, szakács, sommelier, barista, fényképész, fotófeldolgozó, szabászati és varrótanfolyamokat szervezünk, a továbbiakban pedig ezt az irányt is bővítjük. Úgy érzem, van erre érdeklődés, ami számunkra egyben motiváció is, hogy további új utakat keressünk a meglévők mellé” – emelte ki az igazgató.

Hírek