Itt vagy: » Hírek » Ötvenmillió euró Háromszéknek

Ötvenmillió euró Háromszéknek

2010. szeptember 9., csütörtök

A pályázás legszebb része a terv megálmodása, azonban a dokumentáció összeállítása és a szerződés aláírása után kezdődik a neheze – hangsúlyozta Simion Creţu, a Központi Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

A pályázás legszebb része a terv megálmodása, azonban a dokumentáció összeállítása és a szerződés aláírása után kezdődik a neheze – hangsúlyozta Simion Creţu, a Központi Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója azon a szemináriumon, amelyet Sepsiszentgyörgyön szerveztek szerdán. A rendezvényen bemutatták a régió nyertes pályázatainak egy részét, de a felmerülő gondokat is elemezték.

A pályázási folyamat leggyakrabban jelentkező problémái, hogy nehezen kapnak hitelt a pályázók, hiszen az EU utólag fizeti ki a megnyert összeget, nem talál a dokumentációban leírt munkálat a terepen talált valósággal, utólag nagyon gyakori a módosítás, sok esetben nem tudják a vállalt határidőket tartani – magyarázta Hoffmann Csaba, az ADR háromszéki munkatársa, aki szerint a tervezési fázisban sok mindent ki lehetne küszöbölni.

Az önkormányzatok esetében a közbeszerzési eljárás rejt sok buktatót, hívta fel a figyelmet Hoffmann. Kovászna megye például veszített már el támogatást, mert a liciten nyertes cég úgy készítette el a kivitelezési tervet, hogy nem járt a helyszínen, a leadott dokumentációban Szeben Megyei Tanács szerepelt a kovásznai helyett. Simion Creţu ezzel szemben az önkormányzatok felelősségére is rámutatott, mert oda kell figyelni a liciten szereplő cégek dokumentációjára, és ki kell szűrni a komolytalan jelentkezőket.

Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke ehhez kötődően kifejtette, hogy volt olyan eset, hogy a tanács munkatársainak több mint ezer oldalt kellett átlapozniuk, hogy megtalálják, hol volt félinformáció a licitáló cég dossziéjában, mert gyanúsan alacsony árral jelentkezett. Azt is elismerte, előfordul, hogy nem tudják mindig megfogni a részadatokkal jelentkező cégeket. A gond az, hogy a visszaélésen rajtakapott cégek továbbra is büntetlenül részt vehetnek újabb liciteken, és ez nem csak a pályázatok által előírt közbeszerzéseken történik meg – hangsúlyozta az alelnök, aki szerint a törvényhozásnak kellene szabályozni a visszaélésekre lehetőséget adó közbeszerzési jogszabályt. Kovászna megyében több mint 50 millió euró értékben van leszerződött vagy előszerződési szakaszban pályázat, amelyet a Regionális Operatív Programból finanszíroznak. Ezek között tíz magáncéget is találunk, míg a többi pályázatot az önkormányzatok nyújtották be.

Henning László alelnök a Dr. Fogolyán Megyei Sürgősségi Kórház rehabilitációjára vonatkozó pályázatot mutatta be, amelyet a megyei önkormányzat készített elő. A Központi Fejlesztési Ügynökséghez augusztus 27-ig 1033 pályázatot adtak le 968 és fél millió euró értékben, ebből 368-at utasítottak vissza. 124 pályázatot leszerződtek, 86 előszerződési szakaszban van, 104 projekt várakozólistán szerepel, míg 321 még elbírálási szakaszban van. A Regionális Operatív Programból a Központi Régióban többek között 187,42 km megyei utat korszerűsítenek, 36 utcát javítanak meg, 5 szociális központot, 9 tanintézményt újítanak fel. A mikrovállalkozások közül 55 kap támogatást, aminek segítségével 224 új munkahelyet hoznak létre.

Hírek