Itt vagy: » Hírek » Pályázatdömping Háromszékről

Pályázatdömping Háromszékről

2011. január 14., péntek

Az elmúlt évek statisztikáihoz képest is jelentős számú pályázatot készítettek elő Kovászna megyében: az Országos Infrastrukturális Fejlesztési Program az 577-es illetve a 7-es kormányprogramok helyét veszi át.

Az elmúlt évek statisztikáihoz képest is jelentős számú pályázatot készítettek elő Kovászna megyében: az Országos Infrastrukturális Fejlesztési Program az 577-es illetve a 7-es kormányprogramok helyét veszi át. A projekteket csütörtökig lehet leadni a Regionális Fejlesztési Minisztériumnál. A háromszéki helyi önkormányzatok által összeállított pályázati dossziékat Kovászna Megye Tanácsa Bukarestben, hétfőn, összehangoltan nyújtja be.

Az új országos program megyei és helyi utak javítására, vízvezetésre, csatornázásra és tisztító állomások kiépítésére, valamint a vidéki életminőség javítására vonatkozik. Klárik László megyemenedzser pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: nem lenne reális dolog azt hinni, hogy mindegyik terv nyertes lesz, azonban az elkészült pályázatok lehetővé teszik, hogy egyéb alapokból különítsenek el pénzt a kivitelezésre. Klárik arról is beszámolt, hogy az eddig működő kormányprogramokkal ellentétben most sokkal több lehetőség nyílt meg a települések előtt.
Kovászna megyéből összesen 151 pályázati dokumentációt nyújtanak be hétfőn, ebből 42 megyei és helyi utak javítására (265 km), 26 vízhálózat kialakítására (255 km), 29 csatornarendszer kiépítésére (316 km), 54 a vidéki életminőség javítására vonatkozik. A községek közül Kökös készítette el a legtöbb pályázati dokumentációt, 11 darabot. A két legnagyobb értékű pályázat a Kézdivásárhely-Bálványos-Sepsibükszád útszakasz megjavítása és a kézdiszentléleki csatornahálózat kiépítése és víztisztítóállomás létesítése.

Kovászna Megye Tanácsa hat megyei út korszerűsítésére készítette elő a terveket, prioritást élvez a Kézdivásárhely-Bálványos-Sepsibükszád útszakasz felújítása, a Sepsiszentgyörgy-Illyefalva-Aldoboly-Vámoshíd szakasz, a Lemhény-Kézdiszentlélek szakasz és a Gelence-Csernáton szakasz felújítása – közölte Klárik László. A felújítandó megyei utak listáján szerepel a Sepsiszentgyörgyöt Dobollóval, valamint a Mikóújfalut Baróttal összekötő szakasz.
 
Kovászna megyéből leadásra kerülő pályázatok értéke az utak esetében az országos keret 14,2 százaléka, a vízhálózat elkészítésére elkülönített összeg 28,7 százalékát szereznék meg, a csatornázás és víztisztító állomások létesítésére kért összegek az országos keret 29,2 százalékát tennék ki.
 

Hírek