Itt vagy: » Sajtószoba » Sajtófigyelő » Panaszkodtak az erdővidéki polgármesterek

Panaszkodtak az erdővidéki polgármesterek

2010. január 29., péntek

"Ebből az intézményből magyar vezetőt kell leváltani! Igenis, vannak olyan intézmények, ahonnan magyarokat kellene leváltani" — panaszkodott felháborodottan a vidékfejlesztési kifizetési ügynökség munkatársaira, Boros Eduárdra és Kis Lászlóra Bardoc polgármestere, Balázsi Dénes szerdán a Nagyajtán tartott polgármester-találkozón.

"Ebből az intézményből magyar vezetőt kell leváltani! Igenis, vannak olyan intézmények, ahonnan magyarokat kellene leváltani" — panaszkodott felháborodottan a vidékfejlesztési kifizetési ügynökség munkatársaira, Boros Eduárdra és Kis Lászlóra Bardoc polgármestere, Balázsi Dénes szerdán a Nagyajtán tartott polgármester-találkozón. Balázsi véleményével Nagyajta, Vargyas, Bölön és Bacon elöljárói is egyetértettek, mint mondták, integrált településfejlesztési pályázataik nem Gyulafehérváron vesztettek, hanem még Sepsiszentgyörgyön elbuktak. A mindössze kétszázalékos önrészt kérő pályázaton mindegyik erdővidéki önkormányzatnak gondja akadt: az elbírálási feltételek sorozatos megváltozásai miatt többször is újra kellett értékelniük priorításaikat, drága pénzen új tanulmányokat kellett készíttetniük, de még így is a vártnál kisebb pontszámot szereztek, így kevés az esélye — egyedül Bardoc reménykedhet, ugyanis Balázsi Dénes jogi orvoslást keresett, és talált —, hogy azok megvalósuljanak. A polgármesterek szerint a vidékfejlesztési kifizetési ügynökség munkatársai többször is méltatlanul bántak velük, ezért Tamás Sándor megyeitanács-elnök azt ígérte, utánajár a panaszoknak. Az oktatási intézmények fenntartásáról Henning László alelnök tájékoztatta a polgármestereket. Mint mondotta, szeptembertől új jogrend lép érvénybe, ezért annak számoltak utána, hogy az iskolák miként tudják biztosítani a tanügyben dolgozók fizetését. Nagyajta, Bacon és Bardoc közel annyit kap, mint az elmúlt években, Vargyas és Bölön akár lényegesen is többel gazdálkodhat, Barót pedig vagy nagymértékű átszervezést hajt végre, vagy komoly támogatásban kell részesítenie a tanügyet.


Az RMDSZ-es vezetők nem hagyták ki a lehetőséget, s többször egymásra licitálva kiáltották ki Erdővidék fejlesztésének hátráltatójává Barót polgármesterét, az MPP-s Nagy Istvánt. Bán István baróti alpolgármester sokadszorra vádolta munkatársát, hogy a campus-program nem a terveknek megfelelően halad — bár elismerte, hogy többszörös feljelentései ellenére az ügyészség nem lépett —, majd azt vágta fejéhez, hogy az építkezés során rosszul gazdálkodott, nem tudni, mi lett 1,6 millió lejnek a sorsa. Tamás Sándor szerint a megyei tanács és a települések jól fognak járni az integrált hulladékgazdálkodási rendszer létrehozásával, de a barótiak megbánják, hogy nem csatlakoztak. A polgármesterek szerint a PHARE 2005 szociális és gazdasági kohéziós program keretében megnyert Szelektív hulladékgazdálkodás Erdővidéken című pályázat miatt aláírt partnerséget kellene felbontani úgy, hogy Barót kimaradjon, s a szemétszállító autót az önrész 62 százalékát kitevő községek polgármesterei kapják meg.
 

Hecser László

Az eredeti cikk I T T olvasható.

Hírek