Itt vagy: » Hírek » Péntektől várja látogatóit a RomUdvar

Péntektől várja látogatóit a RomUdvar

2017. április 24., hétfő

Április 28-án, pénteken nyitja meg kapuit a vasárnapig tartó RomUdvar - tájak, ízek, utazások - turisztikai kiállítás

Április 28-án, pénteken nyitja meg kapuit a vasárnapig tartó RomUdvar - tájak, ízek, utazások - turisztikai kiállítás a Turizmus Éve Háromszéken rendezvénysorozat kapcsán az idei Szent György Napokon. Az esemény érdekessége, hogy az odalátogatók háromszéki gasztronómiai ínyencségeket kóstolhatnak meg.

Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Knop Ildikó, a Szent György Napok egyik program koordinátora kiemelte, a rendezvény a város egyik várva várt eseménye, amelynek programját úgy alakították ki, hogy mindenki megtalálhassa a kedvére valót. Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, a Székelyföld Turisztikai Desztináció Menedzsment Klaszter és a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetsége által a hétvégén életre kel a RomUdvar, amely Székelyföld, a helyi értéktár méltó bemutatására ad lehetőséget.

2012 óta népesedik be a sepsiszentgyörgyi unitárius templom mögötti RomUdvar a városnapok keretén belül eleinte A mi utcánk, Miénk itt a tér vagy a Testvérmegyék utcájaként, mindig ugyanazt a célt szolgálva: Kovászna megye testvérmegyéi, Sepsiszentgyörgy testvérvárosai és természetesen a házigazdák turisztikai, kulturális-gasztronómiai bemutatkozásainak helyet adni, lehetőséget nyújtani a kikapcsolódásra és szakmai kapcsolatok kialakítására. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint idén újra gondolva várja a RomUdvar a látogatóit. „Új stílusban, a nyugati országokban és nálunk is egyre inkább elterjedt és közkedvelt romkocsmák hangulatát idézi az esemény, ahol nyolc testvérmegyénk kiállítói: Veszprém megye, Zala megye, Békés megye, Csongrád megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Heves megye, Hunyad megye és Szeben megye pedig közös standdal népszerűsítik térségük gasztro- és turisztikai kínálatát a helyi kiállítók mellett. A Háromszékre látogató turisták 8-9 százaléka érkezik Magyarországról, célunk, hogy ezt az arányt növeljük. A hétvégi rendezvény jó lehetőség lesz arra, hogy megismertessük a turisztikai ajánlatainkat az anyaországiakkal is” – fogalmazott az elnök.

A RomUdvarban egységesen népszerűsítik Háromszék turisztikai és gasztroturisztikai ajánlatait. Edler András-György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint túl azon, hogy 2017 a Turizmus Éve Háromszéken, már 2015-ben a Potsa-terv kapcsán megfogalmazódott, hogy a turizmus kitörési pontja lehet a megyének. Az elmúlt években azon dolgoztak, hogy ez megerősödjön, a RomUdvar is ennek az eredménye, ahol a 24 kiállító standja által megmutatják a térség gasztroturisztikai felhozatalát, a helyi, Hargita és Maros megyei, valamint anyaországi turisztikai egyesületek ajánlatai mellett. „A rendezvényre próbáltunk minden ránk jellemző ételt, ital, turisztikai kínálatot bevonni. Az odalátogatók minden nap megkóstolhatják a Diószegi Pékség által helyben, frissen sütött Év kenyerét, de lesz igazi Csíki sör, hagyományos módon sütött kürtőskalács, és mikóújfalusi rakottág is. A RomUdvar igazi fénypontja lesz az idei Szent György Napoknak, szinte különálló rendezvényként.”

Nagyanyáink konyhájának ízvilága köszön vissza a három nap alatt. A gazdag menüsort a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetségének (SVESZ) négy tagja állítja össze és készíti el: a kolbászos krumplileves buggyantott tojással, paszulyfőzelék, meggyes pite, almásrétes mellett lesz hagyományos vargabéles, salátás paszulyleves, kapros töltike paradicsomosan a nap bármely szakában. László Endre, a Székelyföld Turisztikai Desztináció Menedzsment Klaszter elnöke elmondta: „Az esemény alatt felmérést készítünk arról, hogy melyek a legkedveltebb hagyományos ételek, megállapítva ezáltal a RomUdvar sztár éttermét és menüsorát. Célunk, hogy a vendéglátókat arra ösztönözzük, hogy hagyományos ételeket vezessenek be az egységük menüjébe.”

Az április 28-30. között megszervezésre kerülő RomUdvar a gasztronómiai kínálat mellett hagyományos mesterségeket népszerűsítő kézműves bemutatókkal és színpadi programokkal (utcazene, fúvószene, népzene, könnyűzene, szavalatok) várja az érdeklődőket.

Hírek