Itt vagy: » Hírek » Rajzverseny óvodásoknak és iskoláknak - Gyerekkorban kell elkezdeni az egészséges táplálkozást

Rajzverseny óvodásoknak és iskoláknak - Gyerekkorban kell elkezdeni az egészséges táplálkozást

2019. június 11., kedd

Táplálkozzunk egészségesen! címmel hirdetett rajzversenyt Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség. A felhívásra 42 tanintézmény jelentkezett, összesen 4836 óvodás és általános iskolás vett részt a programban, amelynek célja, hogy az egészséges táplálkozás fontosságára felhívja a figyelmet már gyerekkorban.

 

Táplálkozzunk egészségesen! címmel hirdetett rajzversenyt Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség. A felhívásra 42 tanintézmény jelentkezett, összesen 4836 óvodás és általános iskolás vett részt a programban, amelynek célja, hogy az egészséges táplálkozás fontosságára felhívja a figyelmet már gyerekkorban.

A rajzversenyt két kategóriában hirdették meg, tej és gyümölcs témában, kapcsolódva az Európai Unió által finanszírozott pék- és tejterméket, illetve gyümölcsöt biztosító programjához. A rajzversenybe benevező csoportok és osztályok gyümölcskosarat és tejterméket kaptak kóstolás céljából, a zsűri által kiválasztott nyertesek pedig könyvjutalmat.  A díjazott alkotásokat kiállították Kovászna Megye Tanácsának székhelyén.

Az egészséges táplálkozási szokásokat érdemes gyerekkorban kialakítani, az uniós programnak tulajdonképpen ez a célja, ezért is örülünk, hogy a pedagógusok nyitottak voltak a téma iránt, beszéltek ezekről a fontos kérdésekről a gyerekek nyelvén. Jó volt látni, hogy a bodoki gyerekek örömmel bontották ki a gyümölcsöt és joghurtot tartalmazó csomagot, amit azt is jelzi, hogy rendszeresen fogyasztják az egészséges termékeket” – mondta el Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki a sepsibodoki Henter Károly Általános Iskola első osztályának adta át a rajzversenyen szerzett második díjért járó könyvcsomagot.

Minden gyerek részt vett a nyertes alkotás elkészítésében és természetesen ez is jó alkalom volt, hogy beszéljünk arról, miért fontos naponta gyümölcsöt, zöldséget és tejterméket fogyasztani. Gyermekeinknek mindenből a legjobbat akarunk és ez fokozottan fontos a táplálkozásra is, különösen manapság, amikor egyre nagyobb a kínálat az egészségtelen ételekre” – mondta el Fazakas Marianna tanítónő.

A sepsiszentgyörgyi Váradi József VI. C. osztálya Jakab Imola tanárnő vezetésével a kiállított műveket is megtekintette a megyei önkormányzat épületében. Amint az osztályfőnök elmesélte, igazi csapatösszerázó volt a nagyméretű rajz elkészítése, szívesen vettek részt a gyerekek és felelősségteljesen szervezték meg a munkát. Mindeközben lehetőség volt arra is, hogy beszélgessenek arról ki milyen gyümölcsöt, zöldséget szeret.

Tej kategóriában első díjat nyert az árapataki óvoda Katicabogár csoportja, második lett a szentkatolnai Bóbita Óvoda vegyes csoportja, harmadik helyezett az árapataki óvoda Kiscicák csoportja. Kisiskolások közül első helyezett lett a sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Általános Iskola előkészítő A osztálya, második helyen végzett a sepsibodoki Henter Károly Általános Iskola első osztálya, harmadik a sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Általános Iskola III. A osztálya. A gimnazisták közül a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola VI. C. osztálya nyerte az első díjat.

Gyümölcs kategóriában első díjat nyert az árapataki óvoda középcsoportja, második díjazott az árapataki óvoda Napsugár vegyes csoportja, harmadik díjazott az árapataki óvoda Méhecske csoportja. Kisiskolások közül első helyezett a sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Általános Iskola I. A. osztálya, második helyen végzett a csernátoni Végh Antal Általános Iskola II. osztálya, harmadik lett az árapataki Romulus Cioflec Általános Iskola előkészítő B. osztálya. A gimnazisták közül a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola V. B. osztálya nyerte az első díjat.

Mint ismeretes, az EU-s tej-kifli-alma programból a rövid programú óvodások és az 1-8. osztályos tanulók részesülnek. Hétfőn, kedden és szerdán tejet és kiflit, csütörtökön és pénteken teljes kiőrlésű lisztből készült kekszet és almát kapnak a háromszéki óvodások és iskolások.

Az almát és a péktermékeket a Kovászna megyei Pan-Abacs kft. biztosítja, a két szerződés értéke 1,5 millió lej, az UHT tejet a Dorna Lactate biztosítja, a szerződés értéke 986,9 ezer lej. A termékek szállításáért a Pan-Abacs kft. felel. Kovászna megyében 23 579 gyerek vesz részt a programban.

Hírek