Itt vagy: » Hírek » Regionális kerékpárút-hálózatot építenek

Regionális kerékpárút-hálózatot építenek

2022. december 8., csütörtök

Két integrált, megyéket átszelő bicikliút kiépítésére pályázik Kovászna megye, karöltve Brassó és Szeben, illetve Hargita és Maros megyével. A szűk pályázati határidő miatt szerdán azonnali ülésre hívták össze a megyei tanácsosokat, hogy jóváhagyják a pályázati dokumentáció összeállításához szükséges határozatokat.

Brassó megye megkeresésére csatlakozott Kovászna Megye Tanácsa ahhoz kezdeményezéshez, hogy Szeben megyével karöltve három megyén áthaladó, megközelítőleg 800 km hosszú kerékpárutat építsenek ki uniós finanszírozással. Országos viszonylatban háromezer kilométernyi bicikliút kiépítését tervezik az Országos Helyreállítási Alapból, a frissen megjelent pályázati kiírásban integrált, turisztikai vonzerejű kerékpárutakra lehet finanszírozást kérni.

A pályázatot december 5-11. között lehet benyújtani, ehhez társulnunk kellett a három megye érintett önkormányzataival, ennek érdekében hívtuk össze az azonnali tanácsülést” – magyarázta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Kovászna megyében mintegy 260 kilométeres szakasza lesz a Szeben, Brassó és Kovászna megyéket összekötő bicikliúthálózatnak. Ennek két útvonala van: a Víz útja – ez az Olt folyó mentén halad, valamint a Via Carpatica, ami Kézdiszékről indul, majd Sepsiszéken halad át” – ismertette Jakab István Barna alelnök, rámutatva, hogy a kiírásnak megfelelően megyéken átívelő szakaszokat kellett találni, amelyek minél nagyobb mértékben megfelelnek az országos tanulmányban javasolt útvonalaknak.

Kovászna megyében a Víz útja az Olt folyó mentén halad, kiindulási pontja Sepsibükszád, majd Mikóújfalu, Málnásfürdő, Oltszem, Bodok, Gidófalva területét átszelve befut Sepsiszentgyörgyre, onnan Illyefalva felé tér, ezt követően kis időre elhagyja Brassó megyét, majd Árapataknál ismét visszacsatlakozik, ahonnan egészen az ágostonfalvi megyehatárig a védőgáton halad. A Via Carpatica Kézdiszentlélekről indul Lemhény irányába, majd érinti Bereck, Ozsdola, Gelence, Zabola, Barátos területét, majd szétválik, egy útvonal megy Bodzaforduló felé, a másik a Rétyi Nyíren keresztül Dobolló, majd Prázsmár irányába. A Víz útját és a Via Carpaticát összekötik Réty és Sepsiszentgyörgy között. A kért támogatás értéke 19 millió euró.

Hasonló, regionális kerékpárút kiépítését célzó pályázat érdekében Hargita és Maros megyével is társult Kovászna Megye Tanácsa. „Ebben az esetben rövidebb, de annál szebb szakaszról van szó, Felsőrákosról indul, Bardoc, Erdőfüle irányába, majd átvezet Hargita megyébe és onnan Maros megyébe. Ez a mi megyénkben egy 35 kilométeres szakasz” – ismertette az alelnök. A kért támogatás értéke 3 millió euró.

Kovászna megyéből a két projektben 31 helyi önkormányzat vesz részt.

Hírek