Itt vagy: » Hírek » Sepsiszentgyörgyön modern technológiával dolgoznak a szemészeti osztályon

Sepsiszentgyörgyön modern technológiával dolgoznak a szemészeti osztályon

2019. november 27., szerda

Öt új korszerű orvosi készülékkel bővült a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház szemészeti osztálya. A közel 700 ezer lej értékű beruházásból innovatív eszközöket vásároltak: műtőlámpát, szürkehályog és retina műtétekre alkalmas fakoemulzifikációs készüléket, műtő ágyat és széket, LED technológiás operációs mikroszkópot, valamint a dioptriák értékeit meghatározó kerato-refraktométert.  

Öt új korszerű orvosi készülékkel bővült a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház szemészeti osztálya. A közel 700 ezer lej értékű beruházásból innovatív eszközöket vásároltak: műtőlámpát, szürkehályog és retina műtétekre alkalmas fakoemulzifikációs készüléket, műtő ágyat és széket, LED technológiás operációs mikroszkópot, valamint a dioptriák értékeit meghatározó kerato-refraktométert.  

A működésbe helyezés kapcsán tartott sajtótájékoztatón András-Nagy Róbert kórház menedzser kiemelte több mint tíz év után sikerült fejlesztéseket eszközölni a szemészeti osztályon, amelyre nagy szükség volt az elavult gépek és a betegek szakszerű ellátása miatt is. „Ebben az évben több mint 14 millió lejt költöttük beruházásra a megyei önkormányzat és az egészségügyi minisztérium közös finanszírozása által. Főként olyan osztályokat fejlesztettünk, amelyeken több éve nem volt beruházás, többek között a szemészet, a laborok, a röntgen diagnosztikai osztály, régi beruházásokat kiegészítő befektetéseket is eszközöltünk a műtők esetében, csakúgy, mint a szemészeti műtőblokk kapcsán. Technológiailag jóval előbbre léptünk az új eszközök megvásárlásával, amelyek lehetővé teszik, hogy tovább bővítsük az ellátási palettát, a térségben egyedi sebészeti beavatkozásokat nyújtva ezáltal.” 

A megyei kórház tulajdonjogát és működtetését 2010 óta Kovászna Megye Tanácsa látja el. Tamás Sándor megyevezető elmondta, hogy azóta határozottan látszik a folyamatos fejlődés az építkezés, eszközbeszerzés és munkahelyteremtés tekintetében egyaránt. „Jobb gazdái vagyunk az egészségügyi intézménynek, mint az állam volt. Az év elején sikerült az országos költségvetésen keresztül az egészségügyi minisztériumtól 12 millió lejt lehívni, amelyből az év során különböző eszközöket vásároltunk a  kórház modernizálása céljából, ennek része a szemészeti osztály korszerűsítésére fordított 676.351 lej is. December végéig a fennmaradt összeget is felhasználjuk.”

Az elnök hozzátette, a kórház felújításának ütemét folytatják, mert meggyőződésük, hogy egy kórház összességében három részből tevődik össze: az épület, a felszereltség és az ott dolgozó szakszemélyzet. A fizikai építkezés mellett az elmúlt 8 évben több mint száz fiatal szakembert sikerült a kórházhoz alkalmazni. Ennek a folyamatnak elengedhetetlen eszközei voltak a megemelt bérek és az orvosi szolgálati lakások építése, illetve biztosítása. 

A korszerű gépeket dr. Albert András szemész szakorvos mutatta be. Az osztályon főként sebészi beavatkozásokat végeznek: idén 1629 beutalásból összesen 1480 műtétet hajtottak végre, amelyből 1225 szürkehályog eltávolítás volt, ezért is tekintették elengedhetetlennek a régi, több évtizedes technológiával működő gépek cseréjét.

Fakoemulzifikációs gépünk volt már és most is használatban van, az új gép fenntartása viszont sokkal gazdaságosabb és két géppel folyamatos ellátást tudunk biztosítani, kivédve üzemzavarok lehetőségét is. Az új gép, egy modern technológiákat ötvöző, teljes szemsebészeti platform, egyaránt alkalmas szürkehályog, retina és minimálisan invazív glaukóma sebészetre is. Új generációs érzékelőit, pontos beállítási lehetőségeit alkalmazva csökkenthetjük betegeink rekuperációs idejét. Az új műtőságyunk gerinctámasztós és négy részben állítható lapjával idős betegeink kényelmét növeli műtét ideje alatt. Ezzel a beruházással növeltük a beteg és az orvos komfortját és a beavatkozás minőségét, ami javítja betegeink elégedettségi szintjét is” – részletezte a szakember. 

A fejlesztések folytatódnak. November 28-án, csütörtökön, 10.30-kor a megyei kórház sürgősségi osztályán aláírják a sürgősségi osztály megtervezéséről szóló szerződést, valamint bemutatják annak látványtervét is. A további eszközbeszerzésekről, és azok üzembehelyezéséről folyamatos tájékoztatást ígért András Nagy Róbert kórház menedzser.

Hírek