Itt vagy: » Hírek » Sikeres Háromszéki Lovas Napok

Sikeres Háromszéki Lovas Napok

2019. augusztus 6., kedd

Az Alsószombatfalvi Állami Ménes, illetve a Romsilva Sportegyesület színeiben versenyző Rákóczi Gergő nyerte a hétvégén Oltszemen megtartott második nemzetközi fogathajtó versenyt az összesített eredmények alapján. A díjhajtásra, maraton- és akadályhajtásra 14 fogat nevezett be az ország különböző részeiből.

Az Alsószombatfalvi Állami Ménes, illetve a Romsilva Sportegyesület színeiben versenyző Rákóczi Gergő nyerte a hétvégén Oltszemen megtartott második nemzetközi fogathajtó versenyt az összesített eredmények alapján. A díjhajtásra, maraton- és akadályhajtásra 14 fogat nevezett be az ország különböző részeiből.

Bodok község neve és jóhíre mára szorosan összefügg a lószeretettel, a fogathajtással, hiszen évek óta meghatározó eseménynek számítanak a település életében az itt megtartott országos és most már nemzetközi fogathajtó versenyek is. Fodor István polgármester nyugtával dicsérte a napot vasárnap. „Ló és ember együtt dolgozott a hétvégén: nemcsak a versenypályán tapasztaltuk az összhangot, hanem a háttérmunkában is. Köszönettel tartozom mindazon községbelieknek, akik pénteken segítettek helyreállítani a vihar utáni felfordulást, megjavítani a lóboxokat” – fogalmazott az elöljáró.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a Háromszéki Lovas Napok kapcsán kiemelte, Bodok jó példája annak, hogy ha valaki kitűz egy célt magának, azt hittel és komoly hozzáállással el lehet érni. „Mi hittünk abban, hogy Oltszemen helye van a lovassportnak, és ma már ezt az elképzelésünket a nemzetközi elismerés is megerősíti: az oltszemi esemény bekerült a nemzetközi fogathajtó versenynaptárba, a hétvégén pedig több nemzetközi bíró is részt vett a verseny értékelésében. Jó úton haladunk, hogy Háromszék nemcsak Székelyföld, hanem Erdély lovas rendezvényeinek központja legyen” – emelte ki az elnök.  

Dr. Kelemen Attila, a Román Lovas Szövetség Fogathajtó Szakbizottságának elnöke, nemzetközi versenybíró sikeresnek értékelte az eseményt. A külföldi versenybírók nagy megelégedettséggel beszélnek az itteni pályáról, ennél szebbet nem találnak egész Európában. A másik különbség, hogy a többit autópályán keresztül is meg lehet közelíteni, nálunk az infrastruktúra nem teszi ezt lehetővé. A szerpentines utak pedig jobban kifárasztják a lovakat, mintha egész nap edzenének. „Örvendetes, hogy az országban levő legjobb fogatosok itt vannak, hiszen mindenkinek tét, hogy ki alkotja azt a három fogatot, akik a világbajnokságon képviselik Románia színeit. Úgy néz ki, hogy kettő vagy három egyéni induló is lehet országonként, ezért nekünk nagyon fontos, hogy itt, ki hogyan szerepel, mert több mint egy hónap múlva már le kell jelenteni a világbajnoksági csapatot” – részletezte a szakértő, hozzátéve, hogy az oltszemi pontszerző, háromcsillagos verseny mellett egy hónap múlva hasonló megmérettetésen vehetnek részt a csapatok Fugyivásárhelyen.

Kelemen Melinda, három csillagos nemzetközi bíró, a zsűri elnöke értékelésében elmondta, nem bánnák, ha külföldről is neveznének be csapatok. Van két portál, amely kimondottan a fogathajtással foglalkozik, mindkettő nyitott helyet a bodoki versenynek. Az elkövetkezőkben pedig azon lesznek, hogy folyamatosan jelen legyen az oltszemi pálya és az itt megszervezett rendezvény.

A következőképpen zárult a bajnokság: díjhajtás: I. hely Pop Paul, II. hely Rákóczi Gergő, III. hely Pál Attila, IV-V. hely Bartha Eduárd (két fogatával). Maratonhajtás: I-II. hely Bartha Eduárd, III. hely Rákóczi Gergő, IV. Pál Attila, V. Babó Kálmán. Akadályhajtás: I. hely Rákóczi Gergő, II. hely Pop Paul, III. hely Csorba Károly, IV. hely Bartha Eduárd, V. hely Babó Kálmán. Az összesített eredmény alapján az I. helyen Rákóczi Gergő végzett, II. lett Bartha Eduárd, III. pedig Pál Attila, IV. Bartha Eduárd, V. Pop Paul.

A Háromszéki Lovas Napokon a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesületnek köszönhetően tartalmas program kínált szórakozási lehetőséget a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Kézműves foglalkozások várták a gyerekeket, a felnőttek pedig megtekinthették a Női Lovas öltözékek, dáma lovasság, valamint A Bánffy Lovas Ménes fotókiállítást a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi fiókjának jóvoltából. Szombaton pedig bemutatták Benczédi Sándor – Csáki Árpád: Az oltszemi Mikó-kastély című könyvét a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében.

 A hétvége során fellépett a Zöld Fenyő néptáncegyüttes, az Árkosi, a Nagykürt 95, valamint a Sepsikőröspataki - Kálnoki fúvószenekar, a Fúvó Shock Orchestra, látványos bemutatót tartott az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület, esténként pedig Delhusa Gjon és Zoltán Erika koncertje biztosította a jó hangulatot.

Hírek