Itt vagy: » Hírek » Sikeres partnerség

Sikeres partnerség

2015. február 23., hétfő

Újabb korszerű eszközzel gazdagodott a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház Újszülött Osztálya. A koraszülöttek hatékony ápolását szolgáló, 7500 euró értékű inkubátort - mely már "munkába is állt" - kedden, február 17-én adták át.

    Újabb korszerű eszközzel gazdagodott a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház Újszülött Osztálya. A koraszülöttek hatékony ápolását szolgáló, 7500 euró értékű inkubátort - mely már "munkába is állt" - kedden, február 17-én adták át a bukaresti székhelyű Mentsük Meg A Gyerekeket (Salvați Copii) Szervezet képviselői a kórház vezetőségének, András-Nagy Róbert menedzsernek, valamint Antal Álmos orvos igazgatónak, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsa, az intézmény fenntartója elnökének jelenlétében.  A Szervezetet Gabriela Alexandrescu ügyvezető elnök, valamint Adina Capa, a csecsemőhalál ellenes kampány felelőse képviselte el, akik Amalia Năstase, a Minden Gyerek Számít Program nagykövete jelenlétébe érkeztek Sepsiszentgyörgyre.
Tamás Sándor, a megyei önkormányzat vezetője a szervezet irányába közvetített nyilvános köszönetet követően, vetített előadásában ismertette, hogy Kovászna Megye Tanácsa számára az egészségügy támogatása kiemelt fontosságú, amint az egy nappal korábban elfogadott 2015-ös évi költségvetésből, illetve az elmúlt években ennek a területnek a fejlesztésére áldozott forrásokból is világosan kiderül.
"Az egészségügyi rendszer decentralizációját követően, amely Cseke Attila minisztersége idején következett be, Háromszéken elindulhattunk a megyei egészségügyi rendszer fejlesztésének útján, amely folyamatban benne foglaltatott a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház vezetőségének cseréje, az intézmény vezetési logikájának megváltoztatása, és egy hatékonyabb finanszírozási rendszer. Ez az irány megfelelőnek bizonyult" - részletezte Tamás Sándor. Az önkormányzati vezető kitért továbbá arra, hogy a rendszer fejlesztésére áldozott összegek - amelyek a költségvetés második legtetemesebb (21 százaléknyi) részét teszik ki - jelentős része idén is európai uniós forrásokból származik, amelyeket az elmúlt években sikerrel pályázott meg Kovászna Megye Tanácsa. Tamás Sándor továbbá ismertette, hogy egyik beszédes példája a fejlesztéseknek pontosan a kórház korszerűsítés alatt álló főépülete, amely 2015. december 15-ig gyakorlatilag teljes egészében megújul. Ez a beruházás valamivel több, mint 33 millió lejt jelent, amihez társul még a Törvényszéki Orvostan új székhelyének megépítésére szánt közel 1,8 millió lej, az orvosi műszerekre szánt 27 millió lej, valamint a vidéki rendelők korszerűsítését célzó 200 ezer lej, a megyébe érkező rezidens orvosoknak szánt havi 600 lejes ösztöndíj, illetve a városi kórházak korszerűsítésére áldozott 20 ezer lej.


"A felsorolt beruházások világosan tükrözik milyen komoly kihívást jelent az egészségügyi rendszer fejlesztése, ezért csak örömmel fogadhatunk, minden olyan kezdeményezést, amely ebben a feladatban segítséget jelent, és ide soroljuk a Szervezet által nyújtottat is, amiért csak köszönetünket fejezhetjük ki" - hangsúlyozta az elnök. Tamás Sándor a sajtótájékoztató ideje alatt máris csatlakozott a Mentsük Meg A Gyerekeket Szervezet kampányához, miszerint a 8833-as telefonszámra egy sms küldésével 2 euróval támogatja a Romániában egészségügyi ellátásra szorult gyerekeket.   
"Intézményünk korszerűsítése mellett kiemelt fontosságot tulajdonítunk annak, hogy amellett, hogy pácienseink kényelmét biztosítsuk, egy megfelelő környezet kialakítása révén, a kórházban ápolt újszülöttek biztonságát is szavatoljuk. Ezt a célt szolgálják azok a megyei önkormányzattal közösen eszközölt beruházások, amelyek célja az újszülött osztálynak a felszerelése olyan berendezésekkel, melyek segítségével hatékony anesztézia és intenzív terápia ellátást tudunk biztosítani az újszülöttek számára is, kiemelten a koraszülöttek számára" - szögezte le András-Nagy Róbert, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere. Az intézményvezető rámutatott, ennek a kezdeményezésnek a nyomán sikerült felszerelni az újszülött osztályt két újraélesztő-lélegeztető berendezéssel, valamint két új inkubátorral - ezek egyike a Szervezet által adományozott -, valamint más eszközökkel. András-Nagy Róbert a sikeres együttműködésért köszönetképpen egy emlékérmét, valamint egy köszönő oklevelet nyújtott át Gabriela Alexandrescunak.
Az elnöknő röviden ismertette az általa képviselt szervezet által 2010-ben indított a csecsemőhalál megelőzését, arányának csökkentését célzó kampányt. „Sajnos Románia továbbra is vezető helyen áll az Európai Unióban ezen a téren, noha 2010 óta mintegy két ezrelékkel csökkent az elhalálozási arány, még így is ezer újszülöttre számítva több mint 8 ezreléknél állunk, ami duplája az uniós átlagnak. Ez késztet minket arra, hogy folytassuk az újszülött osztályok, szülészetek felszerelését célzó kezdeményezéseinket, hiszen a gyerekek jogai szempontjából elfogadhatatlan, hogy óránként öt, egyéves korát el nem ért gyereket veszítsünk el, miközben ezen esetek nagy részét el tudnánk hatékonyan látni a kórházak hatékonyabb felszerelésével, valamint a terhesség alaposabb követésével." - mondta el Gabriela Alexandrescu, konkrét adatokkal is szolgálva utóbbi hiányosságokkal kapcsolatosan.  Az elnöknő kitért továbbá arra is, hogy Háromszék az országos átlagnál is valamivel rosszabbul áll ezen a téren. Alexandrescu ugyanakkor beszámolt arról is, hogy szervezetük a régióban több berendezés beszerzésében is aktív szerepet vállalt - Amalia Năstase nagykövet hathatós segítségével -, az adományaik értéke elérve az 55 ezer eurót, illetve nagyvonalakban ismertette azokat a programokat, amelyek elsősorban a csecsemőhalál visszaszorítását célozzák, és amelyeket jelen pillanatban a szervezet futtat. Az elnöknő reményét fejezte ki, hogy a mostani alkalom egy hosszabb távú együttműködés alapjait teremtheti meg. Az elnökhöz csatlakozva Amalia Năstase elsősorban a szervezet tevékenysége nyomán eddig megmentett újszülöttre hívta fel a figyelmet. A kampány nagykövete egy felhívással is élt, arra kérve mindenkit, aki teheti, csatlakozzon a szervezet programjaihoz.
Végül Antal Álmos, orvos igazgató, szülés- nőgyógyász főorvos a berendezés fontosságáról beszélt, ami az újszülöttek későbbi fejlődését illeti, illetve kitért a civil szervezetek irányából érkező támogatás fontosságára.

 

Hírek