Itt vagy: » Hírek » Sikeres Székelyföld

Sikeres Székelyföld

2009. november 25., szerda
Környezet - tudatosság címmel tartották a Sikeres Székelyföld fórumsorozat harmadik rendezvényét november 25-én.Biró A. Zoltán, a Sapientia egyetem dékánja azt mondta, a fórum célja ezúttal is szakmai igényességgel megfogalmazni konkrét javaslatokat, amelyekből további kiadványok születnek.

Közös stratégia a környezettudatosságért

Környezet – tudatosság címmel tartották a Sikeres Székelyföld fórumsorozat harmadik rendezvényét november 25-én. A csíkszeredai megyeházán szervezett konferencia résztvevőit Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte, aki további támogatásáról biztosította a környezetvédőket. Emlékeztetett arra, hogy eddig is számos környezetvédelmi program mellé odaálltak, civil szervezeteket segítettek, és önrésszel is beszálltak a projektekbe. Borboly Csaba azt is elmondta, hogy Hargita Megye Tanácsa épületében már bevezették a szelektív hulladékgyűjtést.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta, a konferencia-sorozatnak csak akkor van értelme, ha azt konkrét lépések követik. Az önkormányzati vezető Hargita megyei kollégájával kezdeményezné, hogy 2010 januárjától kezdődően stratégiai partnerséget alakítsanak ki szakemberekkel. Ennek a szaktanulmánynak Székelyföld környezetvédelmi jövőképének kidolgozása lesz a célja, folytatása pedig egy konkrét cselekvési terv lenne. A tanácselnök hangsúlyozta: fontosak a tudományos igényű szaktanácskozások, hiszen a konkrét lépések számára ezek jelenthetnek komoly alapot.

Előadásában Korodi Attila képviselő, volt környezetvédelmi miniszter rámutatott, hogy Székelyföldön az emberek természetbarátok, de csak nagyvárosban szembesülnek azzal, hogy ők otthon voltaképpen környezetkímélő életmódot folytatnak. Korodi szerint fontos népszerűsíteni a székelyföldi lakosság körében is a megújuló energiák használatát, a megfelelő hulladékgyűjtést és a lakások szigetelésének fontosságát.

A Székelyföldi Fejlesztési Intézet, Kovászna Megye Tanácsa és Hargita Megye Tanácsa által szervezett eseményen a zöld szervezetek szakemberei és környezetvédelmi mozgalmak elkötelezettjei mellett egyetemi tanárok és önkormányzati képviselők is részt vettek. Biró A. Zoltán, a Sapientia egyetem dékánja azt mondta, a fórum célja ezúttal is szakmai igényességgel megfogalmazni konkrét javaslatokat, amelyekből további kiadványok születnek.

Hírek