Itt vagy: » Hírek » Sikeres vállalkozásfejlesztési program a Start-up Now

Sikeres vállalkozásfejlesztési program a Start-up Now

2021. január 16., szombat

Sikerrel zárult a kezdő vállalkozásokat támogató StartUp Now európai uniós projekt. A Központi Régió hat megyét átfogó programjának eredményeit értékelték a Kovászna Megye Tanácsa nagy gyűléstermében megtartott zárókonferencián, január 15-én.

Az átfogó vállalkozóképző és mentor projektet Kovászna Megye Tanácsa a Loop Operations kft.-vel és a Tudásalapú Gazdaságért Egyesülettel partnerségben bonyolította le 2018. január és 2021. január között.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: „Célunk, hogy szülőföldünk fenntartható és élhető legyen hosszú távon. Megyei önkormányzatként nemcsak a törvény adta feladatainknak teszünk eleget. Prioritásként kezeljük a gyermekvédelmi és szociális háló fenntartását, az egészségügyi rendszer támogatását, a megyei utak karbantartását, a megyei közszolgáltatás folyamatos bővítését, de emellett pedig olyan önként vállalt feladatokat is vállalunk, mint a StartUp Now projekt, amely révén egyenként 40 ezer euró támogatásban részesítettünk 38 vállalkozást. A program eredményeképpen Kovászna megyében 23 cég, Brassó megyében 6, Maros megyében 3, Szeben, Fehér és Hargita megyékben 2-2 vállalkozás látott napvilágot, összesen 87 munkahelyet hozva létre.”

Az elnök pár innovatív vállalkozást is kiemelt: az egyik ilyen a szülőföldünk feletti, hőlégballonnal való kirándulás lehetőségét biztosító vállalkozást, az XBalloon Kft., az erdővidéki fiatalok által megálmodott Emlékgyár fotó-videós vállalkozás, vagy az egyedi Krumpli vendéglő. „Ezek a példák is igazolják, hogy Székelyföldről nemcsak el lehet menni, hanem haza is lehet jönni és jövőt építeni” – tette hozzá Tamás Sándor. 

Jakab István Barna, a megyei tanács alelnöke köszöntőjében gratulált a sikeres vállalkozóknak. Elmondta, a megyei önkormányzat a következőkben is nyitott, hogy vállalkozásfejlesztést szorgalmazó pályázatokat bonyolítson le, hiszen az ilyen jellegű projektek az egész Kovászna megye fejlesztését szolgálják. 

A találkozón Tóth Szabolcs Barnabás projektmenedzser részleteiben ismertette a program eredményeit. Mint elmondta, a kezdeti szakaszban 397 személy vállalkozási készségeit fejlesztették a 800 órás képzés során, valamint az üzleti tervek versenyében a legjobb 38-at – időközben ketten visszaléptek – egyenként 40 000 euró támogatásban részesítették. A vállalkozásokat 2019. július folyamán hozták létre a pályázók, az üzleti tervek megvalósítása 2020 júliusáig tartott. A koronavírus-járvány nagyban érintette a cégek működését, tíz vállalkozó kényszerült arra, hogy felfüggessze tevékenységét egy vagy több hónapra, három pedig nem tudta teljesíteni a megszabott forgalom értékét, így nem részesülhetett a pályázat nyújtotta második részletben. A projektmenedzser hozzátette, a létrejött vállalkozások számos területet lefödnek: ingatlanközvetítés, autó és autóalkatrész ipar, egészségügy, sport tevékenységek, film, mozi és TV program készítés, turisztikai kiegészítő tevékenységek, weboldalak szerkesztése, kreatív iparágak, információs és kommunikációs technológia, kiskereskedés, speciális design, vendéglő, mérnöki és technológiai tanácsadás, fotózás, rekreatív és szórakoztató ipar, fitnesz, valamint délutáni oktatás.

Karácsony Zsolt, a Loop Operation Kft. részéről kiemelte a StartUp Now projekt túlmutat egy egyszerű támogatói program keretein, hiszen több régió gazdaságépítéséről és megerősítéséről szól. Az országosan tevékenykedő hálózatuk a továbbiakban is nyitott, hogy hasonló projektekben részt vegyen. „Gratulálok a vállalkozóknak, hogy ebben a nehéz helyzetben is helyt álltak és sikerre vitték cégüket.”

Gabriel Lazăr, a Tudásalapú Gazdaságért Egyesület képviselője felszólalásában kiemelte, a projektben Kovászna megye 98 százalékos eredményt ért el, szemben a többi régióval, ahol a megvalósítás csupán 50-70 százalékos volt. A Kovászna megyei projektek működőképesek, ezt igazolja az elmúlt féléves mentorálási és felügyelői szakasz is. A szakember szerint Románia csak nyert ezen vállalkozások sikeréből, hiszen az országban működő vállalkozások 90 százaléka a StartUp-os cégekhez hasonlóan kis és közepes vállalkozás. 

Deák András és Szőcs Szilárd az Emlékgyár megálmodói a rendezvényfotózást és filmezést célozták meg, azonban a járvány miatt dokumentum- és portréfilm készítésbe is belevágtak. Céljuk, hogy alkotásaik által népszerűsítsék és megörökítsék Erdővidék értékeit. Sikerüket és rátermettségüket igazolja az Erdővidék 100 arca című sorozatuk is, amelyből A 102 éves Juliska néni története című ötperces kisfilmjük első díjat nyert a budapesti Kulturális Filmek Fesztiválon.

A hat éve létrehozott sepsiszentgyörgyi Bálint Tenisz klub vezetője, Bálint László a konferencián kiemelte, kétszeresen is szerencsésnek mondhatja magát, hiszen sikerre vitte a vállalkozását és azt csinálhatja, amit szeret. Két év alatt 240 gyerek látogatott el a teniszpályájukra, a pályázatból többek között teniszlabda gyűjtő gépeket vásároltak. 

Hírek