Itt vagy: » Hírek » Sportvetélkedőkön jeleskedtek a székelyföldi fiatalok a zánkai Erzsébet táborban

Sportvetélkedőkön jeleskedtek a székelyföldi fiatalok a zánkai Erzsébet táborban

2019. szeptember 1., vasárnap

Évről évre több székelyföldi diák kapcsolódik be a neves háromszéki történészről elnevezett Jancsó Benedek történelmi emlékversenybe, a döntőbe kerülő tanulók idén is közösen nyaralhattak a Balaton partján található Erzsébet táborban. Míg tavaly Fonyódligeten, idén Zánkán tölthettek el egy tartalmas hetet a székelyföldi fiatalok.

Évről évre több székelyföldi diák kapcsolódik be a neves háromszéki történészről elnevezett Jancsó Benedek történelmi emlékversenybe, a döntőbe kerülő tanulók idén is közösen nyaralhattak a Balaton partján található Erzsébet táborban. Míg tavaly Fonyódligeten, idén Zánkán tölthettek el egy tartalmas hetet a székelyföldi fiatalok.

A magyarországi Jancsó Benedek Alapítvány és Kovászna Megye Tanácsa idén harmadszor szervezte meg az VII-VIII. osztályos diákoknak szóló történelmi vetélkedőt, melynek 10 döntős csapata a vezetőtanárokkal együtt, augusztus végén egy hetet közösen tölthettek el a Balaton partján.

A Kovászna, Hargita és Maros megyékből benevezett csapatok tagjai és vezetőtanáraik, augusztus 25-én délután érkeztek meg Zánkára. Az első nap csapatépítő játékokkal indult, délután szakképzett oktatók segítségével a 3D-s nyomtatás tudományával ismerkedhettek meg a jelenlevő fiatalok, az estét pedig könnyűzenei koncerttel zárták.

Kedden reggel a Vízikalandparkot tették próbára a gyerekek, majd ha már amúgy is vizesek voltak, strandprogram mellett döntöttek. Később, hogy a vakáció alatt se essenek ki a diákok a tudományok világából, részt vettek a Vicces kémiai-fizikai kísérletek című interaktív tevékenységen. Délután a székelyföldi fiúk győzelmet-győzelemre halmoztak a különböző sportvetélkedőkön, lazításként pedig a Kalandpark drót- és kötélpályáin bizonyították, immár a lányokkal közösen, rátermettségüket, ügyességüket. Este Komolyzenei koncert könnyedén című, különleges ütőhangszereket és a világ különböző népeinek rituális zenéit bemutató hangfesztiválon szórakoztak a fiatalok.

Szerdán a nap fénypontjaként emlegetett Sárkányhajózással kezdődött a tevékenységsorozat, melynek különlegessége, hogy a fiúk-lányok közötti csónakversenyben a lánycsapot bizonyult jobbnak. Ezt  követően, a stratégiát és taktikát igénylő Lézerharcban, játékfegyverekkel és érzékelő sisakokkal felszerelkezve, komoly harcban egyenlíthettek a székely legények. A művészibb vénával megáldottak a kézműves tevékenységeknek otthont adó Tájházban alkothattak kedvükre: szalvéta technikával táskákat és faliképeket készíthettek, karkötőt bogozhattak, köveket festhettek vagy 3D-s képeket alkothattak. Este a tábortűz mellett, egymás szavába vágva beszélték el napi élményeiket a különböző csapatok képviselői, majd a táncházban felcsendülő zene ritmusára táncoltak boldog egyetértésben.

Az utolsó nap is eseménydúsnak bizonyult, ásványbemutatóval és kincsmosással kezdődött, Tandembiciklivel folytatódott, majd egy kiadós ebéd után a közeli Szigligeti várba látogattak el a székelyföldi gyermekek a Jancsó Alapítvány jóvoltából. Az estét díjkiosztás, zászlófelvonás, tábortűz és fergeteges buli zárta.

A táborban való részvételt a Magyar Országgyűlési Hivatal támogatta, a Jancsó Alapítvánnyal és Kovászna Megye Tanácsával közösen.

Hírek