Itt vagy: » Hírek » Száz csapatot várnak a háromszéki kolbászfesztiválra

Száz csapatot várnak a háromszéki kolbászfesztiválra

2018. október 11., csütörtök

2018. november 10-én szervezi meg a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnokban a XVI. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivált Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV), a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetsége (SVESZ), valamint az AgroSIC Közösségek Közti Társulás.

2018. november 10-én szervezi meg a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnokban a XVI. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivált Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV), a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetsége (SVESZ), valamint az AgroSIC Közösségek Közti Társulás.

A térség legnagyobb hagyománnyal rendelkező gasztroturisztikai rendezvényén a tavaly nyolcvan csapat vett részt, idén pedig száz csapat fogadására is fel vannak készülve a szervezők a helyi sportcsarnokban, amelyre a novemberi időjárási viszonyok miatt esett a választás, emelte ki az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke. „A megyei önkormányzat az elmúlt három évben nagy hangsúlyt fordított a megye turisztikai népszerűsítésére, úgy a rendezvények, mint a térséget népszerűsítő telefonos applikáció elterjesztése tekintetében. Meggyőződésünk, hogy a brassói repülőtér elkészítésével megnő a turisták száma Háromszéken, amire fel kell készülnünk az idelátogatókat vonzó rendezvényeket illetően is.”

A téli disznóvágást, kolbásztöltést idéző esemény kapcsán Vajda Lajos, az ASIMCOV ügyvezető igazgatója kiemelte: jövő héten háromszéki csapatok is vesznek részt a Csabai Kolbászfesztiválon, amelynek ötlete alapján született meg a háromszéki esemény, mely második helyi kiadásának szintén a Szabó Kati Sportcsarnok adott otthont. „Külön örülök annak, hogy az idei gasztronómiai esemény is ott lesz megszervezve, népszerűsítve megyénket, mely folyamatban klasztereink is aktív szerepet vállalnak országos és nemzetközi viszonylatban egyaránt”— fogalmazott.

A Háromszéki Kolbászparádé ötlete 2002-ben fogalmazódott meg, amikor a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vendégül látta a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetségét a csabai kolbászfesztiválon. Bagoly Miklós, az ASIMCOV elnöke elmondta, ott született meg az ötlet, hogy nagy tömegeket mozgat meg egy ilyen esemény és Háromszéken is nagy sikere lenne, ami be is bizonyosodott: „igény van rá, nagy érdeklődés övezi, hozzájárulva ahhoz, hogy térségünk ismertté váljon, elősegítve a régió fejlődését.”

A kolbászparádét kiegészítő program, a Káposztafesztivál Kovács István, a SVESZ elnökének nevéhez fűződik. Az ő kezdeményezésére a parajdi Töltöttkáposzta Fesztivál nyomán, hatodik éve szervezik meg az eseményt. Értékes dolgot indítottunk el, hiszen az olyan, ország szinten hírnevet szerzett események sorában említik, mint a Székely Vágta vagy a Kürtőskalács Fesztivál. Örvendetes, hogy sok turista kimondottan ezekre az eseményekre látogat a térségbe” – hangsúlyozta a vendéglátó.

A verseny idén is szigorú szabályok szerint zajlik, a résztvevő csapatok számára ez alkalommal is a Bertis cégcsoport biztosítja a hús alapanyagot, amely egyben kiemelt partnere is a rendezvénynek. A kolbászparádén a résztvevők 450 lejes benevezési díj kifizetése fejében jelentkezhetnek, a káposztafesztiválra pedig 100 lej az érték. A megmérettetésre önkormányzatok, civil szervezetek, cégek és magánszemélyek nevezhetnek be az esemény facebook oldalán (https://www.facebook.com/kolbaszparade/?ref=br_rs) található jelentkezési lapok kitöltésével és a kolbaszparade2018@gmail.com címre való elküldésével. A benevezési díj a 4 tagú csapatok számára tartalmazza a hús alapanyag mellett a versenyen való részvételhez szükséges kellékeket is (asztal, abrosz, műanyag tál, hús, kötények, szemetes zsák, 15 m bél, karszalagok és 6 „szurkoló” tiszteletjegy).

A verseny győztese részt vesz a jövő évi Csabai Kolbászfesztiválon. A megmérettetés részleteiről a 0742 180-278-as telefonszámon lehet érdeklődni.

Hírek