Itt vagy: » Hírek » Székely ízekkel a brüsszeli Magyar Bálban

Székely ízekkel a brüsszeli Magyar Bálban

2013. április 20., szombat

A brüsszeli Magyar Bál az egyik legrangosabb társadalmi esemény az Európai Unió fővárosában, melyen idén Székelyföld is képviseltette magát.

A brüsszeli Magyar Bál az egyik legrangosabb társadalmi esemény az Európai Unió fővárosában, melyen idén Székelyföld is képviseltette magát. Sógor Csaba EP-képviselő meghívására, Hargita Megye Tanácsa és Kovászna Megye Tanácsa támogatásával székely termékek bő választékát kínálták székely ruhás fiatalok a Concert Noble gálarendezvény-központban április 20-án, szombat este. Maros megyéből erdőszentgyörgyi hagyományőrző huszárok emelték az est színvonalát.

A jótékonysági bált Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nyitotta meg, kiemelve annak példaértékűségét. Az eseményen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki fontosnak tartja Székelyföld jelenlétét az Európai Unió fővárosában, valamint a székely termékek széles körű ismertségének és elismerésének elősegítését. Az alkalmat megragadva a Hargita megyei elnök meghívta Székelyföldre Áder János köztársasági elnököt, akivel egy asztaltársaságnál foglalt helyet. „Ismét bebizonyosodott, hogy a székely termékek megállják helyüket szerte a nagyvilágban, büszkék lehetünk termelőinkre, hisz órák alatt az etédi pálinkák mellett a kolbász-, szalámi- és sajttermékek, valamint a szörpök és mézkülönlegességek egyaránt elfogytak. Komoly érték számunkra a brüsszeli jelenlét” – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Szintén nagy sikerük volt a kézdivásárhelyi mézespogácsáknak és az előpataki ásványvíznek, amelyet népviseletbe öltözve kínáltak a vendégeknek. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint a magyar kultúra Székelyföld kultúrájával együtt teljes. „Fontos számunkra, hogy Székelyföldet történelmében, gasztronómiájában és természeti szépségében egy önálló régióként ismertessük meg. Ez nemcsak a turistaforgalom növelésének szempontjából lényeges, hanem saját identitásunk miatt is. De főképp azért, hogy lássa ország-világ: Székelyföld érdekes színfoltja, önálló régiója Európának” – nyilatkozta a Kovászna megyei elnök.

A két megye elnöke köszönetét fejezi ki Sógor Csaba európai parlamenti képviselőnek, hogy lehetővé tette Székelyföld reprezentálását a jótékonysági bálon.a

Az arcFAM Egyesület által, a brüsszeli magyar diplomáciai képviseleti intézmények támogatásával szervezett jótékonysági rendezvény bevételét idén a Minden gyerek lakjon jól! nevű magyarországi alapítvány javára fordítják.

Hírek